LATEST

Showing posts with label Environmental Engineering. Show all posts
Showing posts with label Environmental Engineering. Show all posts

Friday, April 24, 2020

April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 29

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 29

1. Radioactive substances present in the polluted water stream can be removed by
(A) Biological oxygen treatment
(B) Coagulation and filtration
(C) Adsorption in ion exchange materials
(D) None of these
Answer: Option C
2. Iron & manganese present in the polluted water is removed by
(A) Simple filtration
(B) Oxidation followed by settling & filtration
(C) Chemical coagulation
(D) Chlorination only
Answer: Option B

3. TLV of ozone (O3) and phosgene (COCl2) in air is __________ ppm.
(A) 0.1 (B) 25 (C) 100 (D) 1000
Answer: Option A

4. BOD of raw municipal sewage may be in the range of about __________ mg/litre.
(A) 1-2
(B) 5-10 
(C) 150-300
(D) 2000-3000
Answer: Option C

5. Presence of bacteria in potable (drinking) water causes
(A) Turbidity
(B) Disease
(C) Bad odour
(D) Bad taste & colour
Answer: Option B

6. Tolerable limit of nitrogen oxides in air is __________ ppm.
(A) 0.1
(B) 1
(C) 5
(D) 25
Answer: Option C

7. Noise level heard at a distance of about 100 metres from a jet engine with after burner is
about __________ decibels.
(A) 120
(B) 140
(C) 170
(D) 200
Answer: Option C

8. Presence of __________ in water stream are deleterious to aquatic life.
(A) Soluble and toxic organics
(B) Suspended solids
(C) Heavy metals and cyanides
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D

9. Scale formation in boiler is controlled by
(A) Preheating of feed water
(B) Reduction in hardness, silica & alumina in feed water
(C) Keeping the pH value of feed water just below 7
(D) Eliminating H2S in feed water
Answer: Option B

10. Noise emitted by a ventilation fan at a distance of 3 metres is about __________ decibels.
(A) 85
(B) 105
(C) 125
(D) 145
Answer: Option B

11. Main pollutant present in automobile exhaust is
(A) CO
(B) CO2
(C) NO
(D) Hydrocarbons
Answer: Option A

12. The main pollutant in waste water discharged from a petroleum refinery is oil (both in free
and emulsified form). Free oil is removed by
(A) Biological oxygen pond
(B) Aerated lagoons
(C) Trickling filters
(D) Gravity separator having oil skimming devices
Answer: Option D
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 28

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 28

1. Maximum allowable concentration of CO2 in air for safe working is __________ ppm (parts per million).
(A) 50
(B) 1000
 (C) 2000
(D) 5000
Answer: Option D

2. Higher concentration of CO2 in atmosphere
(A) Allows visible solar radiation (ultraviolet) of short wave-length to pass through
(B) Reflects and absorbs the longer wavelength (infra-red) radiations
(C) Prevents solar heat being radiated out completely, resulting in 'heat trap' i.e., global warming
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D

3. Dissolved oxygen content in river water is around __________ ppm.
(A) 5
(B) 100
(C) 250
(D) 500
Answer: Option A

4. Inhalation of lead compounds present in automobile exhaust (using leaded petrol) causes
(A) Blood poisoning
(B) Anaemia
(C) Nervous system disorder
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D

5. Direct reaction of unsaturated hydrocarbons with either NO or NO2 produces an eye irritating pollutant compound known as
(A) Photochemical smog
(B) Peroxyacetyl nitrate (PAN) or methyl nitrite
(C) Benzopyrene
(D) Polyacrylonitrile
Answer: Option B
6. Maximum permissible turbidity in potable water is __________ ppm.
(A) 1
(B) 10
(C) 250
(D) 1000
Answer: Option B

7. Presence of excess fluorine in water causes
(A) Dental cavity
(B) Tooth decay
(C) Fluorosis
(D) Respiratory disease
Answer: Option C

8. TLV of aldrin in public water supply system is about __________ μg/litre.
(A) 0.5
B) 17
(C) 357
(D) 1097
Answer: Option B

9. H2S present in gaseous stream can be removed by adsorption on
(A) Silica gel
(B) Active carbon
(C) Bog iron
(D) Limestone powder
Answer: Option C

10. Aerobic biological oxidation ponds used for the purification of polluted water
(A) Destroys/removes pathogen from the sewage
(B) Is not very effective for non-biodegradable substances (e.g. ABS) containing effluents
(C) Destroys/removes pathogen much more effectively if the sewage is chlorinated
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 27

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 27

1. Noise level during normal conversation among men is about __________ decibels.
(A) 10
(B) 45
(C) 90
(D) 115
Answer: Option B

2. Exposure to chemicals having carcinogenic properties cause
(A) Dermatitis (skin disorder)
(B) Cancer
(C) Asphyxiation (suffocation)
(D) Asthma
Answer: Option B
 
3. Ionisation potential employed in the industrial electrostatic precipitator is of the order of
(A) 30 to 70 kV DC
(B) 30 to 70 kV AC
(C) 230 V AC
(D) 230 V DC
Answer: Option A

4. World's worst radioactive pollution was caused by nuclear reactor disaster which occurred in
(A) Arizona (U.S.A.)
(B) Chernobyl (undivided U.S.S.R.)
(C) Pennsylvania (U.S.A.)
(D) Moscow (U.S.S.R.)
Answer: Option B

5. Phenolic water generated in coke ovens & by-product plant attached to an integrated steel plant containing phenol in concentration of less than 100 mg/litre can be removed by
(A) Chlorination
(B) Treating in biological oxygen pond
(C) Chemical coagulation
(D) None of these
Answer: Option B

6. High noise level in a chemical plant can be controlled by the
(A) Suppression of noise at the source itself
(B) Path control of noise
(C) Protection of operating personnel
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D

7. Industrial workers working in leather tanning & manufacturing units are prone to suffer from
(A) Respiratory ailments (e.g. bronchitis)
(B) Skin diseases (e.g. dermatitis)
(C) Silicosis
(D) Blurred vision
Answer: Option B
8. 80% less than 200 mesh size particles are called
(A) Smoke
(B) Powder
(C) Grit
(D) Aggregates
Answer: Option B

9. __________ substances present in sewage are removed in grit chamber during sewage treatment.
(A) Organic
(B) Fatty
(C) Inorganic
(D) Dissolved
Answer: Option C

10. Which of the following is the common pollutant emitted from metallurgical smelters, thermal power plant and cement plants?
(A) NOx
(B) Hg
(C) SO2
(D) F
Answer: Option C
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 26

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 26

1. Which of the following is the most major constituents of air pollutants?
(A) Oxides of Sulphur
(B) Oxides of nitrogen
(C) Carbon monoxide
(D) Hydrogen sulphide
Answer: Option A
2. Noise level heard inside a bus in busy city traffic or inside a sub-way train corresponds to
about __________ decibels.
(A) 75
(B) 95
(C) 120
(D) 140
Answer: Option B

3. Tri-sodium phosphate is used in boiler water treatment to reduce
(A) Turbidity
(B) Caustic embrittlement
(C) Suspended silica
(D) Dissolved oxygen
Answer: Option B

4. A gas is termed as non-toxic, if its maximum permissible concentration (TLV) ranges from
__________ ppm.
(A) 1000 to 2000
(B) 3000 to 6000
(C) 6000 to 9000
(D) 10000 to 100000
Answer: Option D

5. Moist atmospheric air at high temperature (e.g., in summer) having high concentration of sulphur dioxide causes
(A) Fading of dyes on textiles
(B) Corrosion, tarnishing & soiling of metals
(C) Reduced strength of textiles
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D

6. 'Pneumoconiosis' is a disease caused by the inhalation of __________ dust.
(A) Coal
(B) Uranium ore 
(C) Iron ore
(D) Lime
Answer: Option A

7. Which of the following acts as a natural source of air pollution?
(A) Forest fire
(B) Deforestation
(C) Volcanic eruption
(D) None of these
Answer: Option C
8. COD of raw municipal sewage may be in the range of about __________ mg/litre.
(A) 1-2
(B) 5-10
(C) 90-120
(D) 1500-2500
Answer: Option C

9. Exposure to small amount of __________ results in high blood pressure & heart disease in human beings.
(A) Hydrogen sulphide
(B) Mercury
(C) Cadmium
(D) Asbestos
Answer: Option C

10. Maximum permissible limit of industrial noise as recommended by World Health Organisation (WHO) is __________ decibels.
(A) 35
(B) 75
(C) 95
(D) 105
Answer: Option B
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 25

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 25

1. Most of the atmospheric air pollutants are present in large quantity in
(A) Stratosphere
(B) Thermosphere
(C) Troposphere
(D) Mesosphere
Answer: Option C

2. Green house effect is accentuated by
(A) Deforestation
(B) Rapid industrialisation
(C) Increased transportation activity
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D

3. Sound produced by an automobile horn heard at a distance of 1.5 metres corresponds to about __________ decibels.
(A) 90
(B) 120
(C) 150
(D) 180
Answer: Option B

4. Operating principle of cyclone separator is based on the action of __________ dust particles.
(A) Diffusion of
(B) Centrifugal force on
(C) Gravitational force on
(D) Electrostatic force on
Answer: Option B

5. Death may occur, when SO2 concentration in atmospheric air exceeds __________ ppm.
(A) 20
(B) 100
(C) 400
(D) 200
Answer: Option C

6. Peroxyacetyl nitrate (PAN), a pollutant is found in the
(A) Automobile exhaust
(B) Flue gas of coal based power plant
(C) Exhaust of nitric acid plant
(D) Exhaust of sulphuric acid plant
Answer: Option A

7. Fluorosis (a bone disease) is caused by the presence of high concentration of __________ in atmospheric air.
(A) Hydrocarbons
(B) Hydrogen fluoride
(C) Hydrogen sulphides 
(D) Nitrogen dioxide
Answer: Option B

8. Lagooning process is mainly a means of the
(A) Sludge disposal
(B) Reduction of excessive flow in sewers
(C) Biological treatment of wastes
(D) None of these
Answer: Option A

9. __________ cannot control the noise pollution.
(A) Use of silencers
(B) Green house gases
(C) Vibration damping
(D) Tree plantation
Answer: Option B

10. Siderosis is a disease caused by the inhalation of __________ dust.
(A) Coal
(B) Silica
(C) Iron
(D) None of these
Answer: Option C
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 24

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 24

1. Waste/polluted water discharged from electroplating, blast furnace and coal mining industries contain mainly __________ substances.
(A) Radioactive
(B) Organic
(C) Inorganic
(D) None of these
Answer: Option C

2. Smoke is produced due to
(A) Insufficient supply of combustion air and insufficient time for combustion
(B) Poor quality of fuel and improper mixing of fuel & combustion air
(C) Poor design & overloading of furnace
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D

3. Septic tanks are used for the __________ of the deposited solids.
(A) Separation
(B) Anaerobic decomposition
(C) Aerobic decomposition
(D) None of these
Answer: Option B

4. Maximum allowable noise exposure limits for a man working for 8 hours a day in a noisy chemical plant is about __________ decibels.
(A) 20
(B) 60
(C) 90
(D) 120
Answer: Option C

5. Which of the following is the most detrimental for water used in high pressure boiler?
(A) Silica
(B) Turbidity
(C) Phenol
(D) Dissolved oxygen
Answer: Option A

6. Automobile exhaust is passed through two compartments catalytic converter employing platinum as catalyst for
(A) Conversion of CO into CO2 in the second compartment
(B) Conversion of NOx into N2 and NH3 in the first compartment
(C) Oxidation of unburnt hydrocarbon fuel in the second compartment
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D

7. Atmospheric pollution caused by the exhaust gas of supersonic transport air-crafts is mostly in the atmospheric region called
(A) Thermosphere
(B) Stratosphere
(C) Troposphere
(D) Mesosphere
Answer: Option B

8. The widest explosive limit is of __________, thereby making it the most explosive gas.
(A) Acetylene
(B) Petrol vapor
(C) Hydrogen
(D) Carbon monoxide
Answer: Option A

9. __________ is removed from water by lime-soda process.
(A) Foul smell and taste
(B) Iron and manganese
(C) Temporary hardness
(D) Permanent hardness
Answer: Option C

10. Presence of volatile compounds like gasoline, oil, alcohol, ether etc. in municipal sewers may cause
(A) Explosion
(B) Non biodegradable foam
(C) Undesirable plant growth
(D) Corrosion
Answer: Option A
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 23

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 23

1. Limestone powder is injected during pulverised coal burning in boilers to __________ the flue gases.
(A) Reduce SO2 content in
(B) Catalytically convert SO2 to SO3 in
(C) Increase the dew point of
(D) None of these
Answer: Option A

2. Bacterial aerobic oxidation of polluted water in biological oxidation ponds is done to purify it. Presence of bacteria helps in
(A) Coagulation and flocculation of colloids
(B) Oxidation of carbonaceous matter to CO2
(C) Nitrification or oxidation of ammonia derived from breakdown of nitrogenous organic matter to the nitrite and eventually to the nitrate
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D

3. Bag filter design is predominantly dependent on gas temperature, as it affects the gas density & viscosity and the selection of filtering material. The pressure drop in a bag filter is
(A) Inversely proportional to viscosity of gas
(B) Proportional to the viscosity & density of the gas
(C) Proportional to the pressure of the gas
(D) Both (B) and (C)
Answer: Option D

4. Presence of a certain minimum quantity of fluorine is desirable in potable water to prevent
(A) Dental cavities
(B) Scale formation
(C) Water-borne disease
(D) Corrosion
Answer: Option A

5. Presence of __________ hardness is responsible for the temporary hardness in water.
(A) Carbonate
(B) Calcium
(C) Chloride
(D) Sulphate
Answer: Option B

6. Pick out the wrong statement.
(A) Caustic embrittlement of boiler's metallic parts is caused by high concentration of caustic soda in boiler feed water
(B) Cooling and freezing of water kills the bacteria present in it
(C) With increasing boiler operating pressure of steam, the maximum allowable concentration of silica in feed water goes on decreasing
(D) Dissolved oxygen content in high pressure boiler feed water should be nil
Answer: Option B
7. The type of bacteria which is active in trickling filter during biological treatment of sewage is the __________ bacteria.
(A) Anaerobic
(B) Saprophytic
(C) Aerobic
(D) Parasitic
Answer: Option C

8. Foul odour and bad taste of water is removed by treating with
(A) Alum
(B) Bleaching powder
(C) Activated carbon
(D) Copper sulphate
Answer: Option C

9. Particulates (< 1μm size) remaining suspended in air indefinitely and transported by wind currents are called
(A) Fumes
(B) Mists
(C) Smoke
(D) Aerosols
Answer: Option D

10. World environment day is observed every year on the 5th of
(A) June
(B) December
(C) July
(D) September
Answer: Option A
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 22

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 22

1. The ratio of oxygen available to the oxygen required for stabilisation of sewage is called the
(A) Bacterial stability factor
(B) Relative stability
(C) Biological oxygen demand (BOD)
(D) Oxygen ion concentration
Answer: Option B


2. Irradiation of water by ultraviolet light of suitable wavelength is commonly used for disinfection of water in
(A) Food industry
(B) Municipal sewage treatment
(C) Petroleum refinery
(D) Iron & steel plant
Answer: Option A


3. Ozone level is generally found to be depleted in India in the month of
(A) February
(B) July
(C) April
(D) December
Answer: Option D


4. Persons working in cement plants and limestone quarries are more prone to disease like
(A) Cancer
(B) Asthma
(C) Silicosis
(D) Fluorosis (bone disease)
Answer: Option C


5. Thermal pollution due to excessive heat & temperature in the working place causes
(A) Reduction in working efficiency of manpower
(B) Fatigue
(C) High breathing rate
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D


6. Presence of soluble organics in polluted water causes
(A) Undesirable plants growth
(B) Depletion of oxygen
(C) Fire hazards
(D) Explosion hazards
Answer: Option B


7. Replenishment of dissolved oxygen in water stream polluted with industrial waste occurs by
(A) Natural aeration of water stream
(B) Photosynthetic action of algae
(C) Both (A) & (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C


8. Presence of iron and manganese in water causes
(A) Reduction in its dissolved oxygen content
(B) Discoloration of bathroom fixtures
(C) Temporary hardness
(D) None of these
Answer: Option B


9. The main industrial source of emission of hydrogen sulphide air pollutant is
(A) Petroleum refineries
(B) Coal based thermal power plants
(C) Pulp and paper plant
(D) Metallurgical roasting & smelting plant
Answer: Option B


10. TLV of mercury in potable (drinking) water is about __________ ppm.
(A) 0.001
(B) 0.1
(C) 1
(D) 5
Answer: Option A
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 21

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 21

1. Noise produced by cooling fans (employed in air cooled heat exchangers or cooling tower) is mainly caused due to the turbulence created by blade passage through air. It can be reduced by use of a slower fan
(A) With greater number of blades
(B) Of increased diameter
(C) Both (A) & (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C


2. Turbidity of water is an indication of the presence of
(A) Suspended inorganic matter
(B) Dissolved solids
(C) Floating solids
(D) Dissolved gases
Answer: Option A


3. The major reason of hydrodynamic noise (i.e., noise resulting from liquid flow) is
(A) Pipe vibrations
(B) Cavitation
(C) Boundary layer separation
(D) Fluctuation in liquid flow
Answer: Option B


4. The concentration of water vapour in troposphere, which depends upon the altitude & temperature, varies in the range of zero to __________ percent.
(A) 1
(B) 4
(C) 8
(D) 12
Answer: Option B


5. Dust collection efficiency of a cyclone separator depends upon its
(A) Diameter
(B) Inlet gas velocity
(C) Overall height
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D


6. Pick out the one which is not a chemical coagulant.
(A) Aluminium sulphate
(B) Ferrous sulphate
(C) Hydrated lime
(D) Chloramine
Answer: Option D


7. Which of the following is the most severe air pollutant?
(A) Hydrocarbons
(B) NOx
(C) SO2
(D) CO
Answer: Option B


8. Inhalation of lead compounds present in the automobile exhausts (using leaded petrol) causes
(A) Blood poisoning
(B) Anaemia
(C) Nervous system disorder
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D


9. In troposphere (the weather domain), the temperature 't' at height 'h' above the spa level in metres is given by (where, temperature at sea level is 15°C and t is in °C.)
(A) t = 15 - 0.0065h
(B) t = 15 + 0.0065h
(C) t = 0.0035h -15
(D) t = 15 - 0.0035h
Answer: Option A


10. Pick out the wrong statement.
(A) Catalytic converter is fitted in automobiles to reduce carbon monoxide concentration in exhaust emissions
(B) Inhalation of pollutant carbon monoxide results in death by asphyxiation
(C) Sulphur dioxide is the main pollutant emitted from the exhaust of petrol driven automobiles
(D) Decomposition of plants containing chlorophyll is a natural source of carbon monoxide in atmosphere
Answer: Option C
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 20

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 20

1. Inhalation of silica dust causes a disease called
(A) Bronchitis
(B) Silicosis
(C) Pneumoconiosis
(D) None of these
Answer: Option B


2. Pick out the wrong statement.
(A) Biological oxygen demand (B.O.D.) value of a sewerage sample is always lower than its chemical oxygen demand (C.O.D.) value
(B) Environmental pollution by NOx emission is much higher by four stroke petrol engines as compared to the two stroke engines
(C) Temperature in stratosphere rises with increasing altitude
(D) The characteristic of a green house body is that it allows the long wavelength incoming solar radiation to come in but does not allow the short wavelength infra red radiation to escape out of the earth's atmosphere
Answer: Option D


3. Suspended solid present in the waste water generated in blast furnace gas cooling and cleaning plant is removed by
(A) Biological oxygen pond
(B) Radial settling tank (thickener) using coagulant (lime & ferrous sulphate)
(C) Lagoons
(D) Filtration
Answer: Option B


4. Carbon monoxide is a pollutant, which causes
(A) Respiratory disease (e.g. asthma)
(B) Asphyxiation (suffocation) leading to death
(C) Retardation in crop growth
(D) Damage to building materials like marble
Answer: Option B


5. A shallow pond in which the sewage is retained and biologically treated is called
(A) Oxidation
(B) Imhoff tank
(C) Lagoon
(D) Skimming tank
Answer: Option A

6. During which of the following operating conditions of an automobile, carbon monoxide content in the exhaust gas is maximum?
(A) Idle running
(B) Acceleration
(C) Cruising
(D) Deceleration
Answer: Option A


7. Pick out the wrong statement.
(A) Benzopyrene which causes cancer is present in traces in tobacco, charcoal & petrol driven automobile exhaust
(B) NO2 is capable of penetrating the troposphere and can absorb both ultraviolet & visible light
(C) Hydrocarbon pollutants are produced by sweet gum, oak & natural rubber trees
(D) H2S is not at all produced during combustion of sulphur bearing fuels as all the sulphur is oxidised to SO2
Answer: Option D


8. 'Particulate' air pollutants are finely divided solids and liquids. Which of the following is not a „particulate‟?
(A) Dust & mists
(B) Smoke & fumes
(C) Photochemical smog & soot
(D) None of these
Answer: Option D


9. Main pollutants released from iron & steel industry is
(A) CO, CO2 & SO2
(B) H2S, NO & SO3
(C) CO2, H2S & NO2
(D) SO3, NO2 & CO2
Answer: Option A


10. Presence of dissolved impurities of __________ is responsible for the red brownish color of water.
(A) Carbonates
(B) Bi-carbonates
(C) Iron & manganese
(D) Arsenic
Answer: Option C
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 19

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 19

1. Which is the best and the most effective method for the removal of organic contaminant present in the polluted water in very small quantity (say < 200 mg/litre)?
(A) Lagooning
(B) Activated carbon adsorption
(C) Biological oxidation pond
(D) Chemical coagulation
Answer: Option B


2. Shouting by a man at his full voice corresponds to a voice level of about __________ decibels.
(A) 25
(B) 50
(C) 80
(D) 120
Answer: Option C


3. Which of the following pollutants, if present in atmosphere is detectable by its odour ?
(A) CO
(B) SO2
(C) NO2
(D) CO2
Answer: Option B


4. Which of the following dust collection equipments is the least efficient (for sub-micronic particles)?
(A) Dust catcher (gravity type)
(B) Cyclone separator
(C) Bag filter
(D) Hollow wet scrubber
Answer: Option A


5. Removal of __________ is accomplished by aeration of water.
(A) Dissolved gases
(B) Suspended solids
(C) Dissolved solids
(D) None of these
Answer: Option A


6. Which of the following is not a secondary air pollutant?
(A) Ozone
(B) Photochemical smog
(C) Sulphur dioxide
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option C


7. Coal washing waste water containing about 3% suspended solids (comprising of clay, slate, stone etc.) is treated for solid particles removal
(A) By chemical coagulation
(B) In sedimentation tanks equipped with mechanical scrapper
(C) In vacuum filter
(D) In clarifiers
Answer: Option B


8. In water treatment, alum [Al2(SO4)3] is used for the process of
(A) Filtration
(B) Coagulation
(C) Sedimentation
(D) Disinfection
Answer: Option B


9. Particles having diameter greater than 75 μm (micrometer = 10-6 mm) are called
(A) Grit
(B) Dust
(C) Powder
(D) Smoke
Answer: Option A


10. Pick out the wrong statement
(A) The concentric atmosphere layer just above troposphere is called stratosphere, which is rich in ozone
(B) Mesosphere is characterised by very low atmospheric pressure and low temperature
(C) Troposphere is a dusty zone containing water vapor and clouds
(D) The radio waves used in the long distance radio communication are reflected back to earth by stratosphere
Answer: Option D
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 18

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 18

1. Pick out the wrong statement pertaining to 'green house' for the plants.
(A) 'Green house' (made of glass) allows visible sunlight (i.e., short wavelength solar radiation like ultra-violet rays) to pass through the glass and heat up the soil thereby warming up plants inside it
(B) The emitted longer wavelength radiation (e.g., infrared) is partly reflected and partly absorbed by the glass of the green house
(C) 'Green house effect' in earth's atmosphere is due to increasing CO2 level in atmosphere, where CO2 acts like the glass of 'green house' thereby warming up the earth's surface
(D) 'Green house' is colder than the outside atmosphere
Answer: Option D


2. The amount of chemical coagulant added for treatment of polluted water __________ with increase in temperature of the polluted water to be treated.
(A) Decreases
(B) Increases
(C) Remain constant
(D) May increase or decrease; depends on the chemical characteristics of polluted water
Answer: Option A


3. In the context of the chemical process industries, the term BOD is normally associated with the
(A) Characterisation of solid wastes
(B) Organic concentration in gaseous effluents
(C) Characterisation of liquid effluents
(D) Characterisation of boiler feed water
Answer: Option C


4. Foaming and priming in boiler operation can be reduced by reduction in __________ in feed water.
(A) Turbidity
(B) Color (Hazen)
(C) Total solids
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D


5. Iron & manganese present as pollutant in water cannot be removed by
(A) Ion exchange process
(B) Oxidation followed by settling & filtration
(C) Lime soda process or manganese zeolite process
(D) Chlorination
Answer: Option D


6. Which of the following is a green house gas other than CO2?
(A) Methane
(B) Nitrous oxide
(C) Chlorofluoro carbons (CFC)
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D


7. Which is the most practical and economical method for removal of suspended solid matter from polluted water?
(A) Sedimentation
(B) Skimming off
(C) Chlorination
(D) Biological oxidation
Answer: Option A


8. Aerodynamic noise resulting from turbulent gas flow is the most prevalent source of valve noise in fluid flow control. It is caused due to
(A) Reynold stresses
(B) Shear forces
(C) Both (A) & (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C


9. When the concentration of SO2 in air is greater than __________ ppm, it gives a pungent smell.
(A) 0.01
(B) 0.1
(C) 1
(D) 4
Answer: Option D


10. Acute danger to human life (i.e. death) exists, if the concentration of CO2 in atmospheric air exceeds __________ percent (by volume).
(A) 1
(B) 3
(C) 7
(D) 20
Answer: Option D
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 17

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 17

1. Beyond what concentration of H2S in air, acute danger to human life exists?
(A) 50 ppm
(B) 100 ppm
(C) 300 ppm
(D) 700 ppm
Answer: Option D


2. Presence of high concentration of ozone and smog in atmospheric air causes the
(A) Embrittlement & decrease of folding resistance of paper
(B) Cracking of rubber products
(C) Fading of dye on textiles
(D) Damage of electrical insulator on high tension power line
Answer: Option B


3. Methyl isocyanate (MIC) gas (TLV <1 ppm), which caused Bhopal gas tragedy in 1984 falls under the category of __________ toxic gas.
(A) Moderately
(B) Highly
(C) Extremely
(D) Very extremely
Answer: Option D


4. Which of the following air pollutants is not toxic to vegetation i.e., doesn't cause vegetation damage?
(A) Smog & ozone
(B) Hydrogen fluoride & nitrogen oxides
(C) Sulphur dioxide & spray of weed killers
(D) Carbon monoxide
Answer: Option D


5. Carbonaceous particles having size less than 1 μm are called
(A) Grit
(B) Aggregates
(C) Aerosols
(D) Smoke
Answer: Option D


6. Exposure to chemicals having carcinogenic properties cause
(A) Dermatitis (skin disorder)
(B) Cancer
(C) Asphyxiation
(D) Asthma
Answer: Option B


7. White smoke coming out of the chimney of a furnace indicates the use of
(A) Low excess air
(B) Very high excess air
(C) Gaseous fuel in the furnace
(D) Liquid fuel in the furnace
Answer: Option B


8. High concentration of carcinogenic hydrocarbon pollutants in atmospheric air causes
(A) Cancer
(B) Silicosis
(C) Respiratory disease (e.g., asthma)
(D) Reduced crop yield
Answer: Option A


9. Most efficient and suitable dust removal equipment for removal of fly-ash from flue gas in
a thermal power plant is the
(A) Gravity settling chamber
(B) Cyclone separator
(C) Electrostatic precipitator
(D) Bag filter
Answer: Option C


10. A 'body' which allows the short wavelength incoming solar radiation to enter in, but does not allow long wave length outgoing infra red radiation to escape out is called the
(A) Global warming
(B) Green house
(C) Atmospheric effect
(D) Ionosphere
Answer: Option B
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 16

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 16

1. The common pollutant generated in chlor-alkali industry and battery manufacture is
(A) Mercury
(B) Brine
(C) Phosphate
(D) None of these
Answer: Option A


2. Nitrogen oxides (NOx) is not produced in the __________ industry.
(A) Nitric acid making
(B) Nitrogenous fertiliser
(C) Detergent
(D) Any of these
Answer: Option C


3. Permissible safe limit (TLV) of __________ toxic gas is 100-1000 parts per million (ppm).
(A) Highly
(B) Moderately
(C) Extremely
(D) Very extremely
Answer: Option B
4. What are the methods of treatment & disposal of radioactive wastes?
(A) Evaporation & chemical precipitation
(B) Biological methods & adsorption in ion exchange materials
(C) Fixing into a solid mass with cement and sinking deep in the sea
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D


5. Deaeration of high pressure boiler feed water is done to reduce
(A) Foaming from boilers
(B) Its dissolved oxygen content
(C) Its silica content
(D) Caustic embrittlement
Answer: Option B


6. Main pollutants released from petroleum refineries is
(A) CO, SO2 & H2S
(B) CO2, NO & SO3
(C) CO2, H2S & NO2
(D) SO3, NO2 & CO2
Answer: Option A


7. Which of the following radioactive wastes emits all α, β & γ rays and hence is the most hazardous of all radioactive emitters?
(A) I-131
(B) Sr-90
(C) Au-198
(D) Ra-226
Answer: Option D


8. In sewage treatment, its sedimentation is speeded up by commonly adding
(A) Hydrochloric acid
(B) Lime
(C) Copper sulphate
(D) Sodium sulphate
Answer: Option B


9. Pick out the correct statement.
(A) Noise from ball mills can be dealt with by fibre glass lined enclosures
(B) Noise from vibrating chutes can be reduced by lining the metallic chute with rubber
(C) Noise of conveyor belt system is reduced by using urethane coated cloth conveyor belts and rubber/plastic covered metallic rollers
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D


10. Thermal pollution of water increases its toxicity and oxidation of oxygen demanding waste besides favouring bacterial growth. A rise in water temperature by 10°C, doubles the toxic effects of __________ present in it.
(A) Coal ash
(B) Potassium cyanide
(C) Ortho-xylene
(D) None of these
Answer: Option B
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 15

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 15

1. In large thermal power stations very fine particulates present in flue gas are removed by
(A) Wet scrubber
(B) Bag filter
(C) Electrostatic precipitators
(D) Dust catcher
Answer: Option C
2. Sooty and sulphurous smog formed due to combustion of fossil fuels particularly in winter, continues throughout the day and night. When the moist atmospheric air's water vapor condenses on the solid particles of smoke thereby forming smog (smoke + fog), it causes
(A) Poor visibility due to sky darkening
(B) Irritation in eyes
(C) Respiratory trouble
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D
3. Which of the following is the most lethal water pollutant?
(A) Phenol and cyanide
(B) Chlorine
(C) Alkalis
(D) Suspended solids
Answer: Option A
4. Hazardous/polluting chemical industries should have an 'exclusion zone' with a green belt and general public access prohibited around it, covering a radius of __________ metres.
(A) 100
(B) 1000
(C) 400
(D) 4000
Answer: Option B
5. The detrimental effect on organism and water quality with temperature rise of aquatic system is the reduction of __________ of water.
(A) Dissolved oxygen content
(B) Biological oxygen demand
(C) Vapor pressure
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option A
6. The most commonly used chemical coagulant in water treatment is
(A) Ferrous sulphate
(B) Alum
(C) Lime
(D) Hydrazine
Answer: Option B
7. Which of the following industries discharge mercury as a pollutant?
(A) Chloro-alkali industry
(B) Tanneries
(C) Beverage plant
(D) Phosphoric acid plant
Answer: Option A
 
8.  Which of the following is the most efficient for removal of very finely divided suspended solids and colloidal matter from the polluted water stream?
(A) Sedimentation tank
(B) Circular clarifier
(C) Mechanical flocculation
(D) Chemical coagulation
Answer: Option D

 
9. The Killer gas which caused Bhopal gas tragedy in 1984 was
(A) Phosgene
(B) Methyl isocyanate (MIC)
(C) Carbon monoxide
(D) Sulphur dioxide
Answer: Option B


10. TLV of ammonia, nitrogen dioxide and phenol vapor in air is __________ ppm.
(A) 5
(B) 100
(C) 1000
(D) 2000
Answer: Option A
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 14

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 14

1. Fine grit present in sewage is removed in the __________ during sewage treatment.
(A) Grit chamber
(B) Detritus tank
(C) Trickling filter
(D) Skimming tank
Answer: Option B
2. Which of the following pollutants is absent in the emissions from a fertiliser plant?
(A) SO2 & SO3
(B) NO2
(C) NH3
(D) CO
Answer: Option D
3. Out of the following, TLV of __________ is maximum (about 500 ppm).
(A) Carbon dioxide
(B) Toluene
(C) Carbon disulphide
(D) Acetaldehyde
Answer: Option A
4. The biological decomposition of organic substances in wastes controlled conditions is called
(A) Incineration
(B) Biological oxidation
(C) Composting
(D) None of these
Answer: Option C
5. Threshold limit value (TLV) means maximum permissible/acceptable concentration. TLV of phosgene in air is about __________ ppm (parts per million).
(A) 0.002
(B) 0.2
(C) 1.2
(D) 4.8
Answer: Option B
6. Which of the following sources is responsible for maximum air pollution?
(A) Industrial chimney exhaust
(B) Forest fire
(C) Automobiles exhaust
(D) Photochemical oxidation of organic matter
Answer: Option C
7. As per the world health organisation (WHO) specification, the maximum permissible concentration (i.e., TLV) of particulate matter in air is __________ μg/m3.(μg-microgram)
(A) 10
(B) 90
(C) 800
(D) 750
Answer: Option B
8. Water filtration rate in a rapid sand filter ranges from __________ kilolitres/m2/hr.
(A) 0.1 to 1
(B) 3 to 6
(C) 10 to 15
(D) 15 to 20
Answer: Option B
9. Presence of __________ bacteria in water causes disease like typhoid.
(A) Aerobic
(B) Pathogenic
(C) Anaerobic
(D) Non-pathogenic
Answer: Option B
10. Oceans act as sinks for atmospheric gases including carbon dioxide whose concentration in the atmosphere is increased by the
(A) Forestation
(B) Rain
(C) Green house effect
(D) Vegetation
Answer: Option C
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 13

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 13

1. Which of the following plants does not emit appreciable amount of SO2 in atmosphere?
(A) Thermal power plant
(B) Petroleum refinery
(C) Nitric acid plant
(D) Sulphuric acid plant
Answer: Option C
2. In sewage treatment, the detention period allowed for oxidation ponds ranges from __________ weeks.
(A) 1 to 2
(B) 4 to 5
(C) 9 to 10
(D) 15 to 20
Answer: Option B
3. The pH value of potable water should be between
(A) 1 to 1.5
(B) 6.5 to 8
(C) 13 to 14
(D) 4 to 5
Answer: Option B
4. Insufficient washing of sand grains in a rapid sand filter causes
(A) Air binding
(B) Shrinkage of filtering media
(C) Mud balls
(D) Expansion of filtering media
Answer: Option C
5. Which of the following causes death by asphyxiation, if its presence in atmospheric air exceeds maximum allowable concentration (i.e. > 50 ppm)?
(A) Benzopyrene
(B) Peroxyacetyl nitrate
(C) Carbon monoxide
(D) Sulphur dioxide
Answer: Option C
6. Lead exhausted in the atmosphere by automobiles using leaded petrol (i.e. tetraethyl lead for improving octane number) is a lethal air pollutant which causes
(A) Paralysis of muscles & loss of appetite
(B) Nervous depression
(C) Gastritis and diarrhea
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D
7. Sulphur dioxide present in the industrial chimney exhaust gases causes
(A) Respiratory & lung disease
(B) Reduction in plant's productivity owing to acid rain
(C) Corrosion of building materials
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D
8. Phenolic water generated in coke ovens & by-product plant of a steel plant are disposed off by
(A) Quenching of hot coke
(B) Discharging in the river stream
(C) Filtration and recycling for cooling coke oven gas
(D) None of these
Answer: Option A
9. Corrosion in boilers can be prevented by
(A) Deaeration of feed water
(B) Enhancing pH of feed water by adding alkali
(C) Feeding sodium sulphite or hydrazine phosphate to the boilers, which combines with oxygen and prevents corrosion
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D
10. During sewage treatment, the sewage is subjected to __________ treatment in Imhoff tank.
(A) Filtration
 (B) Digestion
(C) Sedimentation
(D) Both (B) and (C)
Answer: Option D
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 12

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 12

1. Pick out the wrong statement.
(A) Biological oxygen demand (BOD) is a characteristic and not a constituent of water
(B) BOD is a measure of the amount of oxygen which will be demanded & used in 5 days by the biological decomposition of the organic matter present in water stream present as food for the living organism
(C) BOD is expressed in mg/litre (typically, BOD=2.5 mg/litre for potable water)
(D) None of these
Answer: Option D
2. A man exposed to excessive noise level in the working environment may suffer from
(A) Hearing loss
(B) Rupture of ear drum
(C) Nervousness & fatigue
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D
3. Presence of nitrates in water in excess of 50 ppm causes
(A) Methemoglobinemia
(B) Gastroenteritis
(C) Asphyxiation
(D) Tooth decay
Answer: Option A
4. Which is the most widely used coagulant for the treatment of turbid water?
(A) Alum (aluminium sulphate)
(B) Lime
(C) Ferric chloride
(D) Sodium aluminate
Answer: Option A
5. Black smoke coming out of the chimney of a furnace is an indication of the use of __________ in the furnace.
(A) Low amount of excess combustion air
(B) Large quantity of excess combustion air
(C) Hydrocarbon fuel
(D) Pulverised coal as fuel
Answer: Option A
6. Higher concentration of nitrogen dioxide in atmospheric air causes
(A) Cancer
(B) Bronchitis
(C) Asphyxiation
(D) Corrosion
Answer: Option B
7. Biological oxidation ponds remove organic matters present in the polluted water by
(A) Using the activities of bacteria and other micro organisms
(B) Aerobic oxidation
(C) Both (A) & (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Answer: Option C
8. Exposure to SO2 containing chimney gases results in the
(A) Reduction in strength of leather & cloth
(B) Acceleration of corrosion rates of metals
(C) Increased drying & hardening time of paints
(D) All (A), (B) and (C)
Answer: Option D
9. Pick out the correct statement.
(A) Deforestation helps in controlling the green house effect
(B) Global warming is detrimental for increase in food productivity and may cause flood and cyclone
(C) Lightening discharges are natural source of production of SO2 & H2S pollutant
(D) Sulphur dioxide causes death by asphyxiation
Answer: Option B
10. The principal gas evolved from sludge digestion tank is
(A) CO
(B) CO2
(C) CH4
(D) N2
Answer: Option C
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 11

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 11

1. Which of the following is the most widely used disinfectant in water treatment?
(A) Chlorine
(B) Irradiation of water by ultraviolet light
(C) Cation exchanger
(D) Coagulation
Answer: Option A
2. Presence of nitrogen and phosphorous in waste water discharged into lakes and ponds causes
(A) Foaming
(B) Odour nuisances
(C) Undesirable plant growth
(D) Turbidity
Answer: Option C
3. There are five concentric layers within the atmosphere which is differentiated on the basis of temperature. The atmospheric layer which lies close to the earth's surface in which human being along with other organisms live is called troposphere. The rate at which air temperature in the troposphere gradually decreases with height is about __________ °C/km.
(A) 0.05
(B) 1
(C) 6.5
(D) 15
Answer: Option C
4. TLV of lead for public sewer/waste water is about __________ ppm.
(A) 1
(B) 25
(C) 150
(D) 650
Answer: Option A
5. Threshold limit value (TLV) of CO in air is __________ ppm.
(A) 5
(B) 50
(C) 2000
(D) 5000
Answer: Option B
6. Major sources of noise in furnace operation arises from air inspirators, combustion, side wall vibrations and fluctuation in the process heat load. A 50% increase in fuel firing rate may increase the furnace noise level by about __________ decibels.
(A) 3
(B) 30
(C) 7
(D) 70
Answer: Option A
7. Ethanolamine is an absorbent used for the removal of __________ from air/gas.
(A) HF
(B) SO2
(C) H2S
(D) Both (B) & (C)
Answer: Option D
8. Lagoons used for purification of polluted water
(A) Are large shallow artificial lakes also known as clarification lakes, maturation ponds or oxidation ponds
(B) Use micro-organisms/bacteria in presence of dissolved oxygen
(C) Gives an excellent final effluent (with 3 to 4 lagoons arranged in series) having suspended solid < 1 mg/litre and BOD = 3.8 mg/litre
(D) All (A), (B) & (C)
Answer: Option D
9. Which is the most efficient dust removal equipment for removal of submicronic dust particles from blast furnace gas?
(A) Packed scrubber
(B) Gravity settling chamber
(C) Electrostatic precipitator
(D) Hydrocyclone
Answer: Option C
10. 5-200 μm size particles are called
(A) Colloids or aerosols
(B) Powder
(C) Dust
(D) Smoke
Answer: Option A
April 24, 2020

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL MCQS 10

ENVIRONMENTAL POLLUTION & CONTROL  MCQS 10

MAGMEGURU

1. Pick out the wrong statement.
(A) A slight haze at the top of chimney indicates good combustion in the furnace
(B) A bag filter incurs very small pressure drop and is very efficient for removal of submicronic dust particles from flue gases at very high temperature
(C) Electrostatic precipitator is the most efficient dust collection equipment for removal of submicronic dust particles present in flue gas
(D) None of these
Answer: Option B
 

2. The progressive warming up of the earth's surface is mainly due to the
(A) Automobile exhaust
(B) Blanketing effect of CO2 in the atmosphere
(C) De-forestation
(D) Thickening of ozone layer
Answer: Option B
 

3. The function of skimming tank in sewage treatment is to remove __________ substances.
(A) Dissolved solid
(B) Suspended solid
(C) Oil & fatty
(D) Gritty & inorganic
Answer: Option C
 

4. Hydrogen ion concentration in distilled water is
(A) 10^-7
(B) 7 × 10^-7
(C) 107
(D) 7 × 10^7
Answer: Option A
 

5. A standard test for determination of hardness in water is termed as __________ test.
(A) EDTA
(B) Electometric
(C) Total count
(D) Presumptive
Answer: Option A
 

6. Infective bacteria in water is killed by the __________ process.
(A) Sterilisation
(B) Aeration
(C) Disinfection
(D) None of these
Answer: Option A
 

7. Removal of __________ results from the disinfection of water.
(A) Turbidity
(B) Odour
(C) Hardness
(D) Bacteria
Answer: Option D
 

8. Ozone is
(A) A primary pollutant
(B) A secondary pollutant
(C) Impervious to ultra-violet rays
(D) Both (B) and (C)
Answer: Option D
 

9. Which of the following is not a natural source of air pollution?
(A) Volcanic eruptions and lightening discharges
(B) Biological decay of vegetable matter
(C) Photochemical oxidation of organic matter
(D) None of these
Answer: Option D
 

10. Which of the following is a secondary air pollutant?
(A) Photochemical smog
(B) Sulphur dioxide
(C) Nitrogen dioxide
(D) Dust particles
Answer: Option A