LATEST

Showing posts with label ECONOMICS. Show all posts
Showing posts with label ECONOMICS. Show all posts

Wednesday, September 29, 2021

September 29, 2021

Five-Year Plans of India - 15 Mints Seminar Notes

Five-Year Plans of India - 15 Mints Seminar Notes

 

From 1947 to 2017, the Indian economy was premised on the concept of planning. This was carried through the Five-Year Plans, developed, executed, and monitored by the Planning Commission (1951-2014) and the NITI Aayog (2015-2017). With the prime minister as the ex-officio chairman, the commission has a nominated deputy chairman, who holds the rank of a cabinet minister. Montek Singh Ahluwalia is the last deputy chairman of the commission (resigned on 26 May 2014). The Twelfth Plan completed its term in March 2017.[1] Prior to the Fourth Plan, the allocation of state resources was based on schematic patterns rather than a transparent and objective mechanism, which led to the adoption for the Gadgil formula in 1969. Revised versions of the formula have been used since then to determine the allocation of central assistance for state plans.[2] The new government led by Narendra Modi, elected in 2014, has announced the dissolution of the Planning Commission, and its replacement by a think tank called the NITI Aayog (an acronym for National Institution for Transforming India).


First Plan (1951 - 1956)

Objective:

The First Five-year plan focused on the development of primary sector
1. Irrigation and energy
2. Agriculture and community development
3. Transport and communications
4. Industry
5. Social services
6. Rehabilitation of landless farmers
7. Other sectors and services

Second Plan (1956 – 1961)

Objective:

The Second Five-year plan focused on the development of the public sector and rapid Industrialization


Third Plan (1961 – 1966)    

Objective:

The Third Five-year Plan stressed agriculture and improvement in the production of wheat, but the brief Sino-Indian War of 1962 exposed weaknesses in the economy and shifted the focus towards the defense industry and the Indian Army. In 1965–1966, India fought a War with Pakistan. There was also a severe drought in 1965. The war led to inflation and the priority was shifted to price stabilization.


Plan Holidays (1966 -1969)    

Objective:

1. Due to miserable failure of the Third Plan the government was forced to declare "plan holidays" (from 1966 to 1967, 1967–68, and 1968–69). Three annual plans were drawn during this intervening period.

2. During 1966–67 there was again the problem of drought. Equal priority was given to agriculture, its allied activities, and industrial sector.


Fourth Plan (1969 – 1974)    

Objective:

The Fourth Five-Year Plan adopted the objective of correcting the earlier trend of increased concentration of wealth and economic power.


Fifth Plan (1974 – 1978)    

Objective:

1. The Fifth Five-Year Plan laid stress on employment, poverty alleviation (Garibi Hatao), and justice.

2. The plan also focused on self-reliance in agricultural production and defense. In 1978 the newly elected Morarji Desai government rejected the plan.

3. The Electricity Supply Act was amended in 1975, which enabled the central government to enter into power generation and transmission.

4. The Indian national highway system was introduced


Rolling Plan (1978 – 1980)    

Objective:

1.  The Janata Party government rejected the Fifth Five-Year Plan and introduced a new Sixth Five-Year Plan (1978–1980). This plan was again rejected by the Indian National Congress government in 1980 and a new Sixth Plan was made.

2. The Rolling Plan consisted of three kinds of plans that were proposed.

    i) The First Plan was for the present year which comprised the annual budget

   ii) The Second was a plan for a fixed number of years, which may be 3, 4 or 5 years. The Second Plan kept changing as per the requirements of the Indian economy.

  iii) The Third Plan was a perspective plan for long terms i.e., for 10, 15 or 20 years.


Sixth Plan (1980 – 1985)    

Objective:

1. The Sixth Five-Year Plan marked the beginning of economic liberalization.

2. Price controls were eliminated, and ration shops were closed. This led to an increase in food prices and an increase in the cost of living. This was the end of Nehruvian socialism.

3. The National Bank for Agriculture and Rural Development was established for development of rural areas


Seventh Plan (1985 – 1990)    

Objective:

1. The Seventh Five-Year Plan laid stress on improving the productivity level of industries by upgrading of technology.

2. The main objectives of the Seventh Five-Year Plan were to establish growth in areas of increasing economic productivity, production of food grains, and generating employment through "Social Justice".


Annual Plans (1990 – 1992)    

Objective:

The Eighth Plan could not take off in 1990 due to the fast-changing economic situation at the Centre and the years 1990–91 and 1991–92 was treated as Annual Plans.


Eighth Plan (1992 – 1997)    

Objective:

The Eighth Five-year plan majorly focused on the Modernization of Industries


Ninth Plan (1997 – 2002)

Objective:

The Ninth Five-year Plan tried primarily to use the latent and unexplored economic potential of the country to promote economic and social growth.


Tenth Plan (2002 – 2007)    

Objective:

The main objectives of the Tenth Five-Year Plan

1. Attain 8% GDP growth per year.

2. Reduction of poverty rate by 5% by 2007.

3. Providing gainful and high-quality employment at least to the addition to the labour force.

4. Reduction in gender gaps in literacy and wage rates by at least 50% by 2007.

5. 20-point program was introduced.


Eleventh Plan (2007 – 2012)    

Objective:

The main objectives of the Eleventh Five-Year Plan

1. It aimed to increase the enrolment in higher education of 18–23 years of age group by 2011–12.

2. It focused on distant education, convergence of formal, non-formal, distant and IT education institutions.

3. Rapid and inclusive growth (poverty reduction).

4. Emphasis on social sector and delivery of service therein.

5. Empowerment through education and skill development.

6. Reduction of gender inequality.

7. Environmental sustainability.

8. To increase the growth rate in agriculture, industry and services to 4%, 10% and 9% respectively.

9. Reduce total fertility rate to 2.1.

10. Provide clean drinking water for all by 2009.

11. Increase agriculture growth to 4%.


Twelfth Plan (2012 – 2017)    

Objective:

The Twelfth Five-Year Plan of the Government of India has been decided to achieve a growth rate of 9% but the National Development Council (NDC) on 27 December 2012 approved a growth rate of 8%


Future (N/A)    

Objective:

With the Planning Commission dissolved, no more formal plans are made for the economy, but Five-Year Defense Plans continue to be made.

The latest would have been 2017–2022. However, there is no Thirteenth Five-Year Plan.



Presented by

Jayasree

TNPSC Student

Magme School of Banking

Tuesday, September 21, 2021

September 21, 2021

National Income - 15 Mints Seminar Notes

National Income - 15 Mints Seminar Notes


National income means the value of goods and services produced by a country during a financial year. Thus, it is the net result of all economic activities of any country during a period of one year and is valued in terms of money. National income is an uncertain term and is often used interchangeably with the national dividend, national output, and national expenditure. We can understand this concept by understanding the national income definition.

Concept of National Income

The National Income is the total amount of income accruing to a country from economic activities in a years time. It includes payments made to all resources either in the form of wages, interest, rent, and profits.

The progress of a country can be determined by the growth of the national income of the country

National Income Definition

There are two National Income Definition

•    Traditional Definition

•    Modern Definition

Traditional Definition

According to Marshall: “The labor and capital of a country acting on its natural resources produce annually a certain net aggregate of commodities, material and immaterial including services of all kinds. This is the true net annual income or revenue of the country or national dividend.”

The definition as laid down by Marshall is being criticized on the following grounds.

Due to the varied category of goods and services, a correct estimation is very difficult.

There is a chance of double counting, hence National Income cannot be estimated correctly.

For example, a product runs in the supply from the producer to distributor to wholesaler to retailer and then to the ultimate consumer. If on every movement commodity is taken into consideration then the value of National Income increases.

Also, one other reason is that there are products which are produced but not marketed.

For example, In an agriculture-oriented country like India, there are commodities which though produced but are kept for self-consumption or exchanged with other commodities. Thus there can be an underestimation of National Income.

Simon Kuznets defines national income as “the net output of commodities and services flowing during the year from the country’s productive system in the hands of the ultimate consumers.”

Following are the Modern National Income definition

•    GDP
•    GNP

Gross Domestic Product

The total value of goods produced and services rendered within a country during a year is its Gross Domestic Product.

Further, GDP is calculated at market price and is defined as GDP at market prices. Different constituents of GDP are:

1.    Wages and salaries
2.    Rent
3.    Interest
4.    Undistributed profits
5.    Mixed-income
6.    Direct taxes
7.    Dividend
8.    Depreciation

Gross National Product

For calculation of GNP, we need to collect and assess the data from all productive activities, such as agricultural produce, wood, minerals, commodities, the contributions to production by transport, communications, insurance companies, professions such (as lawyers, doctors, teachers, etc). at market prices.

It also includes net income arising in a country from abroad. Four main constituents of GNP are:

1.    Consumer goods and services

2.    Gross private domestic income

3.    Goods produced or services rendered

4.    Income arising from abroad.

GDP and GNP on the basis of Market Price and Factor Cost

a) Market Price

The Actual transacted price including indirect taxes such as GST, Customs duty etc. Such taxes tend to raise the prices of goods and services in the economy.

b) Factor Cost

It Includes the cost of factors of production e.g. interest on capital, wages to labor, rent for land profit to the stakeholders. Thus services provided by service providers and goods sold by the producer is equal to revenue price.

Alternatively,

Revenue Price (or Factor Cost) = Market Price (net of) Net Indirect Taxes

Net Indirect Taxes = Indirect Taxes Net of Subsidies received

Hence,

Factor Cost  shall be equal to

(Market Price) LESS (Indirect Taxes ADD Subsidies)

Net Domestic Product

The net output of the country’s economy during a year is its NDP. During the year a country’s capital assets are subject to wear and tear due to its use or can become obsolete.

Hence, we deduct a percentage of such investment from the GDP to arrive at NDP.

So NDP=GDP at factor cost LESS Depreciation.

The Accumulation of all factors of income earned by residents of a country and includes income earned from the county as well as from abroad. Thus, National Income at Factor Cost  shall be equal to

NNP at Market Price LESS (Indirect Taxes ADD Subsidies)

 

 

 

Presented by,

Deekshitha

Banking Students

Magme School of Banking



Thursday, June 11, 2020

June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 28

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 28

271) Match the following:
Industry       Product/service
A. Grasim      1. Cement
B. Ranbaxy      2. Automobiles
C. Reliance      3. Oil and gas
D. TELCO      4. Pharmaceuticals
Below codes are given in A B C D order
A) 1 2 3 4
B) 3 4 1 2
C) 1 4 3 2
D) 3 2 1 4
Answer:  1 4 3 2
   
272) Which one of the following statements is not correct?
A) Rourkela Steel Plant, the first integrated steel plant in the Public Sector of India was set up with the Soviet Union collaboration.
B) Salem Steel Plant is a premier producer of stainless steel in India.
C) Maharashtra Elektrosmelt Ltd. is a subsidiary of the Steel Authority of India Ltd.
D) Visakhapatnam Steel Plant is a unit of the Rashtriya lspat Nigam Ltd.
Answer:  Rourkela Steel Plant, the first integrated steel plant in the Public Sector of India was set up with the Soviet Union collaboration.
   
273) Which of the following pairs are correctly matched?
Enterprise : Industrial Group
1. VSNL : Bharati Group
2. Mundra Special Economic Zone Ltd. : Adani Group
3. CMC Ltd. :Tata Group
4. IPCL : Reliance Group
Select the correct answer using the codes given below:
A) 1,2 and3
B) 3 and 4
C) 1,2 and 4
D) 2,3 and 4
Answer:  2,3 and 4
   
274) Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I (Industrial Unit)       List II (Centre)
A. Atlas Cycle Company Ltd.       1. Bangalore
B. Bharat Earth Movers Ltd.       2. Bhubaneswar
C. Indian Farmers Fertilizers Co-operative Ltd.       3. Kalol
D. National Aluminium Company Ltd.       4. Sonepat
Below codes are given in A B C D order
A) 1 3 4 2
B) 4 1 3 2
C) 4 3 2 1
D) 2 3 1 4
Answer:  4 1 3 2
   
275) Which of the following authority sanctions foreign exchange for the import of goods?
A) Any Nationalised Bank
B) Exchange Bank
C) Reserve Bank of India
D) Ministry of Finance
Answer:  Reserve Bank of India

276) Which organisation promotes the foreign trade?
A) ECGC
B) MMTC
C) STC
D) All of these
Answer:  All of these
   
277) Which among the following State/ UT/city has the highest per capita electricity
consumption in the country?
A) Puducherry
B) Delhi
C) Mumbai
D) Dadra & Nagar Haveli
Answer:  Dadra & Nagar Haveli
   
278) Import substitution implies
A) importing new items in place of old items of import
B) gradual reduction of imported goods to save foreign exchange
C) increasing domestic supply of goods by imposing import restrictions
D) replacing import items by domestic production of such items
Correct Answer: replacing import items by domestic production of such items 

279) Why is the Government of India disinvesting its equity in the Central Public Sector Enterprises (CPSEs)?
1. The Government intends to use the revenue earned from the disinvestment mainly to pay back the external debt.
2. The Government no longer intends to retain the management control of the CPSEs.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Neither 1 nor 2
   
280) An adult worker can upto ________ hrs in a day as per factories Act, 1948.
A) 8
B) 9
C) 10
D) 7
Answer:  9


281) Both Foreign Direct Investment (FOI) and Foreign Institutional Investor (FII) are related to
investment in a country. Which one of the following statements best represents an important difference between the two?
A) FII helps bring better management skills and technology, while FDI only brings in capital
B) FII helps in increasing capital availability in general, while FDI only targets specific sectors
C) FDI flows only into the secondary market, while FII targets primary market
D) FII is considered to be more stable than FDI
Answer:  FII helps in increasing capital availability in general, while FDI only targets specific sectors
   
282) Who is an adult as per Factories Act, 1948?
A) Who has completed 18 years
B) who is less than 18 years
C) who is more than 14 years
D) who is more than 15 years
Answer:  Who has completed 18 years
   
283) Which one among the following statements is correct?
A) Due to border problems, India's trade with China did not register a quantum jump between the years 2001-2010
B) The stand-off between India and China on Pakistan and Arunachal Pradesh did not let India's trade to grow with China in the years 2001-2010 as much as it grew in the years 1991-2001
C) While India-China trade has registered a quantum jump between the years 2001-2010, both the countries have ensured parity of trade
D) In spite of border problems, India's trade with China registered a quantum jump during the years 2001-2010
Answer:  In spite of border problems, India's trade with China registered a quantum jump during the years 2001-2010
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 27

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 27

261) Core industries include:
A) basic industries
B) industries catering to defence requirements
C) critical industries
D) all the above
Answer:  all the above
   
262) The core sector includes:
I. Coal
II. Power
III. Petroleum
IV. Soaps and Detergent
A) I and II
B) I, II and III
C) Only I
D) II and III
Answer:  I, II and III
   
263) Invisible Export means export
A) Services
B) Prohibited goods
C) Unrecorded goods
D) Goods through smuggling
Answer:  Services
   
264) Which of the following sectors does not come under tertiary sector?
A) Transport
B) Trade
C) Business Services
D) Electricity
Answer:  Electricity
   
265) Which of the following committees was assigned to recommend reforms in the
insurance sector?
A) Rekhi Committee
B) Nadkarni Committee
C) Malhotra Committee
D) Chelliah Committee
Answer:  Malhotra Committee

266) Consider the following statements:
1. National Thermal Power Corporation has diversified into hydropower sector
2. Power Grid Corporation of indie has diversified into telecom sector
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) both 1 and 2
D) neither 1 nor 2
Answer:  1 only
   
267) Whenever newspapers talk about the performance of core industries, which of the
following is NOT considered among them?
A) Petroleum
B) Automobile
C) Mining
D) Steel
Answer:  Mining
   
268) Which one of the following pairs is not correctly matched?
A) Hindalco Industries - Novelis
B) Tata Steel - Corus Group
C) Jet Airways - Air Sahara
D) Kingfisher Airlines - MDLR Airlines
Answer:  Kingfisher Airlines - MDLR Airlines
   
269) Which institution provides long run finance to industries?
A) UTI
B) LIC
C) GIC
D) All of these
Answer:  All of these
   
270) What are called white goods?
A) large electrical goods used domestically such as refrigerators and washing machines
B) stainless steel and aluminium utensils
C) milk and milk products
D) soaps, detergents and other mass consumption goods
Answer:  large electrical goods used domestically such as refrigerators and washing machines 
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 26

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 26

251) Which of the following was formed to suggest means for eradicating black money?
A) Finance Commission
B) Sarkaria Commission
C) Shah Commission
D) Chelliah Committee
Answer:  Chelliah Committee
   
252) BoP (Balance of Payment) refers to :
A) transactions in the flow of capital
B) transactions relating to receipts and payment of invisibles
C) transactions relating only to exports and imports
D) systematic record of all its economic transaction with the rest of the world
Answer:  systematic record of all its economic transaction with the rest of the world
   
253) Mashelkar Committee was constituted to report on :
A) economic policy
B) constitutional changes
C) black money
D) auto fuel policy
Answer:  auto fuel policy
   
254) Which of the statements given above is/are correct?
1. The USSR assisted in the building of the Bhilai Steel plant.
2. The British assisted in the building of the Bokaro Steel plant.
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  1 only
   
255) A country is said to be in a debt trap if:
A) it has to abide by the conditionalities imposed by the International Monetary Fund
B) it has to borrow to make interest payments on outstanding loans
C) it has been refused loans or aid by creditors abroad
D) the World Bank charges a very high rate of interest on outstanding as well as new loans
Answer:  it has to borrow to make interest payments on outstanding loans

256) 'Dumping' in the context of international trade refers to :
A) exporting goods at prices below the actual cost of production
B) exporting goods without paying the appropriate taxes in the receiving country
C) exporting goods of inferior quality
D) exporting goods only to re-import them at cheaper rates
Answer:  exporting goods at prices below the actual cost of production
   
257) The exports of India:
A) are confined to a few items
B) are spread over several commodity groups
C) have not shown much of a change since 1960-61
D) comprise mainly of agro-based products
Answer:  are spread over several commodity groups
   
258) The area under the Special Export Zones (SEZ) has been declared 'foreign territory'.
This means that:
A) goods cannot be brought into the domestic tariff area
B) SEZ goods. cannot be sold in the domestic tariff area
C) goods brought from the SEZ to the domestic tariff area are to be treated as 'imported' goods
D) SEZ goods are free of excise duty
Answer:  goods brought from the SEZ to the domestic tariff area are to be treated as 'imported' goods
   
259) Under the Sick Industrial Companies (Special Provisions)Act, an industrial unit is considered sick if:
1. its net worth is entirely eroded
2. it has eroded 50 per cent of its peak net worth during anyone of five consequent years
3. its accumulated losses exceed its net worth and it has suffered cash losses for the current and preceding years
4. it has eroded its net worth in the course of the preceding three financial years
A) 1 and 2
B) 3 and 4
C) 1 and 3
D) 2 and 4
Answer:  1 and 3
   
260) What is the current account of balance of payments?
A) It is the account showing difference of total exports and imports in one year
B) It is the account showing transactions in invisible account like tourism, shipping. insurance etc.
C) It is the account showing transactions like net external assistance, NRl deposits. etc.
D) It is the account showing trade balance plus invisible balance
Answer:  It is the account showing trade balance plus invisible balance 
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 25

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 25

241) “Sunrise Industries" are Industries:
A) which are well-developed and have ample scope for further development
B) which improve export performance of the country
C) which are small-scale industries
D) which have high growth potential and meet further requirements of the economy
Answer:  which have high growth potential and meet further requirements of the economy
   
242) The value of Gold is determined in
A) London
B) Washington
C) Rome
D) Teheran
Answer:  London
   
243) Arbitrage implies:
A) practice of taking advantage of price difference in two markets
B) the practice of under invoicing exports
C) the practice of dumping viz.. selling goods in a foreign market cheaper than the home market
D) the practice of over-invoicing imports
Answer:  practice of taking advantage of price difference in two markets
   
244) Which of the following are not features of India's small-scale industries in general?
1. large employment potential
2. great export potential
3. highly skilled labour
4. efficient marketing system
A) 1 and 3
B) 2 and 4
C) 1 and 2
D) 3 and 4
Answer:  3 and 4
   
245) One of the main factors that led to rapid expansion of Indian exports is :
A) liberalisation of the economy
B) diversification of exports
C) imposition of import duties
D) recession in other countries
Answer:  liberalisation of the economy

246) The main argument advanced in favour of small scale and cottage industries in India is that:
A) cost of production is low
B) they require small capital investment
C) they advance the goal of equitable distribution of wealth
D) they generate a large volume of employment
Answer:  they generate a large volume of employment
   
247) Present Industrial policy in India aims at :
A) promoting the private sector units
B) increasing the production of public sector units
C) accelerating the performance of mixed economy
D) discourage the performance of the private sector
Answer:  accelerating the performance of mixed economy
   
248) When does the problem of unfavourable balance of payment arise?
A) When exports decrease
B) When exports increase
C) When imports increase
D) When imports are greater than exports
Answer:  When imports are greater than exports
   
249) Which of the following was set up by Government of India in 1988 with objective of
developing multi-modal logistics support for India's International and Domestic containerized cargo and trade?
A) Central Warehousing Corporation
B) Inland Container Depots
C) Container Corporation of India
D) None of these
Answer:  Container Corporation of India
   
250) The difference between visible exports and Visible imports is defined as
A) Balance of trade
B) Balance of payment
C) Balanced terms of trade
D) Gains from trade
Answer:  Balance of trade
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 24

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 24

231) Which of the following are the public sector undertakings of the Government of India?
1. Balmer Lawrie and Company Ltd.
2. Dredging Corporation of India
3. Educational Consultants of India Ltd.
Select the correct answer using the code given below
A) 1 and 2 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
232) Which one among the following is not true for Special Economic Zones?
A) No licence is required for import
B) Manufacturing and service activities are allowed
C) No permission for sub-contracting
D) No routine examination of cargo for export/ import by customs authorities
Answer:  No permission for sub-contracting
   
233) The biggest Public Sector undertaking in the country is_____
A) Iron & steel plants
B) Roadways
C) Railways
D) Airways
Answer:  Railways
   
234) With reference to India, which one of the following statements is NOT correct?
A) IPCL is India's largest petrochemical company
B) RIL is the largest private sector company in India
C) MTNL is listed on NYSE
D) BSNL is the first telecom service organization in India to launch a nationwide cellular service at one time
Answer:  IPCL is India's largest petrochemical company
   
235) Consider the following statements:
1. NTPC is the largest power utility in India.
2. ONGC accounts for half of the LPG production in India.
3. Indian Oil Corporation operates all the oil refineries in India.
4. The Indian Ordnance Factory is the largest departmentally run industrial undertaking in the country.
Which of these statements is/are correct?
A) 1 only
B) 2 and 3
C) 2, 3 and 4
D) 1 and 4
Answer:  1 and 4

236) The headquarters of World Trade Organisation is in
A) Montreal
B) Geneva
C) New jersey
D) Seatle
Answer:  Geneva
   
237) Sickness of small units can be because of the factors:
1. under-utilisation of capacity
2. non-payment by the large firms
3. dependence on borrowed funds
4. lack of management expertise
A) 1,2 and 3
B) 2, 3 and 4
C) 1,2 and 4
D) 3 and 4
Answer:  1,2 and 4
   
238) Kudremukh Iron Ore project is in the state of
A) Tamil Nadu
B) Kerala
C) Maharashtra
D) Karnataka
Answer:  Karnataka
   
239) Match the following:
Aluminium Company      Location
A. BALCO      1. Hirakud
B. HINDALCO      2. Korba
C. Indian Aluminium Company      3. Koraput
D. NALCO      4. Renukoot
Below codes are given in A B C D order
A) 3 1 4 2
B) 2 4 1 3
C) 3 4 1 2
D) 2 1 4 3
Answer:  2 4 1 3
   
240) Match the following:
Committees       Chairperson
A. Balance of Payments and Foreign Investment       1. Rakesh Mohan
B. Public Sector Enterprises Autonomy       2. Arjun Sen Gupta
C. Small Scale Industries       3. Rangarajan
D. Infrastructure Development      4. Abid Hussain
Below codes are given in A B C D order
A) 1 4 2 3
B) 3 2 4 1
C) 1 2 3 4
D) 2 1 4 3
Answer:  3 2 4 1
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 23

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 23

221) India earns maximum foreign exchange from the export of:
A) garments
B) jute
C) gems and jewellery
D) cotton
Answer:  gems and jewellery
   
222) Bokaro Steel Limited was established with the assistance of:
A) Germany
B) Soviet Union
C) UK
D) USA
Answer:  Soviet Union
   
223) As per the reports published in the newspapers the banks, particularly public sector banks are tying up with various rating agencies for providing a qualitative assessment of the credit needs of the borrowers. Which amongst the following is/are such credit rating agencies in India?
(A) CARE
(B) CRISIL
(C) ULIP
A) Only A
B) Only B
C) A and B only
D) Only C
Answer:  A and B only
   
224) Consider the following statements:
1. The first newsprint plant set up in India was at Nepanagar.
2. The first modern steel plant in India was set up at Bhadrawati.
Which of these statements is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  1 only

   
225) Identify the correct sequence of the establishment of steel plants in India from the
earliest to the latest:
A) Bokaro, Jamshedpur, Vishakhapatnam, Bhilai
B) Jamshedpur, Bhilai, Bokaro, Vishakhapatnam
C) Bhilai, Jamshedpur, Vishakhapatnam, Bokaro
D) Jamshedpur, Vishakhapatnam
Answer:  Jamshedpur, Bhilai, Bokaro, Vishakhapatnam


226) The following is the list of four integrated steel plants in the country
1. Bhilai
2. TISCO
3. IISCO
4. Bokaro
Which of the following combinations lists all the plants in the public sector?
A) 1,2 and 4
B) 1,3 and 4
C) 2, 3 and 4
D) None of these
Answer:  1,3 and 4
   
227) Which of the following statements regarding the iron and steel plants at Bhilai, Rourkela and Durgapur are correct?
1. These plants were established in public sector during the Second Five Year Plan
2. These are located in the steel raw material belt
3. These were established with the help from Britain, Soviet Union and West Germany respectively
A) 1 and 2
B) 2 and 1
C) 1 and 3
D) 2 and 3
Answer:  1 and 2
   
228) Match the following:
A. Dutt Committee      1. Village and Small Scale Industries
B. Raj Committee      2. Direct Taxes
C. Wanchoo Committee      3.Agricultural Taxes
D. Karve Committee      4. Industrial Licensing
Below codes are given in A B C D order
A) 1 2 3 4
B) 4 3 2 1
C) 1 4 3 2
D) 2 3 4 1
Answer:  4 3 2 1
   
229) Consider the following statements:
1. The Ministry of External Affairs is in-charge of monetary policy in India.
2. The. Ministry of External Affairs is in charge of foreign exchange rate determination in India.
3. The Ministry of Commerce puts forward the Export-Import Policy in India.
4. The Planning Commission prepares the Annual Budget of the Government
Which of the statements is/are correct?
A) 1, 2, and 3
B) 2 only
C) 3 only
D) 2 and 4
Answer:  3 only
   
230) “The Future of India” book is written by
A) Amritya Sen
B) Bimal Jalan
C) Abhishek Nayar
D) Chetan Bhagat
Answer:  Bimal Jalan
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 22

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 22

211) Which industry is the largest?
A) Handloom
B) Sports
C) Music
D) Textile
Answer:  Textile
   
212) Which of the following is not sponsor of newly established UTI-II?
A) Punjab National Bank
B) General Insurance Corporation
C) Life Insurance Corporation of India
D) State Bank of India
Answer:  General Insurance Corporation
   
213) The apex organization of industrial finance in India is
A) IDBI
B) RBI
C) ICICI
D) IFCI
Answer:  IDBI
   
214) The largest importer country of Indian textile is:
A) Italy
B) Germany
C) Singapore
D) USA
Answer:  USA
   
215) Diamond cutting is undertaken as a cottage industry in
A) Jammu and Kashmir
B) Gujarat
C) Andhra
D) Maharashtra
Answer:  Gujarat

216) Indian Railways earn its maximum revenue from:
A) freight
B) passenger fare
C) traffic tax
D) passenger tax
Answer:  freight
   
217) Which industry earns the second highest, net foreign exchange from the trade?
A) Gems and ornaments
B) Textile industry
C) Steel industry
D) Engineering goods industry
Answer:  Engineering goods industry
   
218) Which of the following measures is not likely to help in improving India's balance of
payments position?
A) Devaluation of the rupee
B) Encouragement of import substitution
C) Imposition of higher duty on exports
D) Imposition of higher duty on imports
Answer:  Imposition of higher duty on exports
   
219) The currency Deutsche Mark belongs to:
A) Italy
B) Russia
C) Germany
D) Polland
Answer:  Germany
   
220) Under perfect competition:
A) any firm can influence price in the market
B) any firm can influence supply in the market
C) any firm can influence price and supply in the market
D) no firm can influence price and supply in the market
Answer:  any firm can influence price and supply in the market
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 21

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 21

201) Gilt-edged market means
A) market of government securities
B) gold market
C) bullion market
D) market of pure metals
Answer:  market of government securities
   
202) The most important competition to the Indian jute industry is
A) China
B) Bangladesh
C) Nepal
D) Pakistan
Answer:  Bangladesh
   
203) Which Agriculture export item is second in case of India?
A) Marine product
B) Sugar
C) Oil cake
D) Rice
Answer:  Rice
   
204) The performance of which of the following industries is considered performance of the
core industry?
A) Garments
B) Leather
C) IT
D) Oil and Petroleum
Answer:  Oil and Petroleum
   
205) Resurgent India Bonds were issued in US Dollar, Pound, Sterling and
A) Japanese Yen
B) Deutsche Mark
C) Euro
D) French France
Answer:  Deutsche Mark

206) India earns maximum foreign exchange by the export of ______
A) Iron
B) Handloom
C) Textiles
D) Tea
Answer:  Tea
   
207) Which of the following agencies has the power to declare any industrial unit as a
potentially sick unit?
A) BIFR
B) MRTPC
C) FICCI
D) IRBI
Answer:  BIFR
   
208) The most important small-scale industry in India is that of:
A) textiles
B) jute
C) jewellery
D) handloom
Answer:  handloom
   
209) UTI has been divided into two parts UTI-I and UTI-II. Which part has been kept under the
control of the government?
A) UTI-I
B) UTI-II
C) Both the above
D) None of the above
Answer:  UTI-I
   
210) Which part of separated UTI is under SEBI's regulation?
A) UTI-I
B) UTI-II
C) Both the above
D) None of the above
Answer:  UTI-II
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 20

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 20

191) After textiles, India's second important industry is :
A) Sugar
B) Jute
C) Cement
D) Iron and steel
Answer:  Iron and steel
   
192) India's oldest iron and steel plant is :
A) TISCO at Jamshedpur
B) TISCO at Burnpur
C) Durgapur Iron and Steel Plant
D) Rourkela Iron and Steel Plant
Answer:  TISCO at Jamshedpur
   
193) India's wage policy is based on:
A) standard of living
B) cost of living
C) productivity
D) none of these
Answer:  cost of living
   
194) Which industry in India was worst affected because of the partition?
A) Paper and Iron
B) Jute and Cotton
C) Cotton and Sugar
D) Engineering and Cement
Answer:  Jute and Cotton
   
195) Which of the following industries was started first in India?
A) Cotton
B) Paper
C) Tea
D) Jute
Answer:  Tea

196) The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in:
A) 1979
B) 1984
C) 1986
D) 1987
Answer:  1987
   
197) Which of the following states ranks first in terms of the maximum number of agro-baaed
industries?
A) Gujarat
B) Punjab
C) West Bengal
D) Kerala
Answer:  Punjab
   
198) Abid Hussain Committee is related to reforms in ________ industries.
A) private sector
B) large
C) public sector
D) small
Answer:  public sector
   
199) In which of the following industries is the maximum number of women employed in India?
A) Textile
B) Jute
C) Tea
D) Coal
Answer:  Tea
   
200) Which of the following is the largest (in terms of turnover) Public Sector organisation in India?
A) Bharat Petroleum
B) Steel Authority of India
C) Indian Oil Corporation
D) Oil and Natural Gas Commission
Answer:  Indian Oil Corporation
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 19

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 19

181) Which one of the following service organisations is the subsidiary of the National Civil Aviation India Limited (Air India)?
A) Alliance Air
B) Air India Charters Limited
C) Inter Globe Aviation Limited
D) Both 'a' and 'b'
Answer:  Both 'a' and 'b'
   
182) Which one of the following statements is incorrect?
A) Power generation capacity addition during the XI Plan would be about 74000 MW.
B) In its mid-term review, the Planning Commission had reduced power generation capacity addition target by over 20% to 62374 MW, from 78577 MW.
C) During the X Plan 21080 MW was added against the target of 41000 MW.
D) 'Bachat Lamp Yojana' was launched with incandescent bulbs are replaced by energy efficient CFL's bulbs in the country. This will result in a saving of 5000 MW of power.
Answer:  'Bachat Lamp Yojana' was launched with incandescent bulbs are replaced by energy efficient CFL's bulbs in the country. This will result in a saving of 5000 MW of power.
   
183) Consider the following statements.
1. The major ports of India are managed by the Port Trust of India under Central Government Jurisdiction.
2. The minor ports are managed by the Central Government with assistant of the respective State Governments.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
184) What is the position of India in the term of proven coal reserves in the world?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth
Answer:  Fourth
   
185) Consider the following statements
1. The acquisition of overseas oil and gas has been primarily spearheaded by Indian Oil Corporation Limited (IOCL)
2. Gujarat State Petroleum Corporation (GSPC), a Government of Gujarat enterprise has also acquired overseas hydrocarbon bearing assets.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2

186) Which one of the following contributes the maximum earnings in Indian Railways?
A) Passenger earning
B) Goods traffic earning
C) Sundry earning
D) Other coach earning
Answer:  Goods traffic earning
   
187) Which one of the following ports is not the major port of India?
A) Port Blair Port
B) Ennore
C) Paradeep
D) None of these
Answer:  None of these
   
188) In India, the Public Sector is most dominated in :
A) transport
B) commercial banking
C) cement
D) FMCG
Answer:  commercial banking
   
189) The most important source of capital formation in India has been ______
A) corporate savings
B) government revenue surpluses
C) public sector savings
D) household savings
Answer:  household savings
   
190) In India, maximum number of workers are employed in:
A) textile industry
B) iron and steel industry
C) petrochemical industry
D) automobile industry
Answer:  textile industry
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 18

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 18

171) Consider the following statements about the Indian Postal Services of the Indian Postal System?
1. The first-class mails are airlift without any surcharge.
2. Second-class mail such as book packets, registered newspapers and periodicals are carried by surface transport.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
172) Which kind of the power accounts for the largest share of power generation in India?
A) Nuclear
B) Hydro electricity
C) Thermal
D) Solar
Answer:  Thermal
   
173) Consider the following components
1. Bring an additional one crore hectares under assured irrigation.
2. To provide road connectivity to all villages that has a population of 2000.
3. To give telephone connectivity to the remaining villages.
Which of the components given above is/are included in the Bharat Nirman Scheme?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) Only 2
Answer:  2 and 3
   
174) Which one of the following is not a nuclear power centre?
A) Narora
B) Kakrapara
C) Chamera
D) Kota
Answer:  Chamera
   
175) Which one of the river basins has the highest potential for the Hydel Power?
A) Brahmaputra basin
B) Ganga basin
C) East flowing rivers of South India
D) West flowing rivers of South India
Answer:  Brahmaputra basin

176) Among other things, which one of the following was the purpose for which Deepak Parekh Committee was constituted?
A) To study the current socio economic conditions of certain minority communities
B) To suggest measures for financing the development of infrastructure
C) To frame a policy on the genetically modified organisms
D) To suggest measures to reduce the fiscal deficit in the Union budget
Answer:  To suggest measures for financing the development of infrastructure
   
177) Consider the following statements
1. In India more than 90% of the coal produced is of non-cooking coal type.
2. International Coal Ventures Limited (ICVL) is a Special Purpose Vehicle (SPV) formed for the acquisition of coal resources abroad.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
178) With reference to India, which one of the following statements is not correct?
A) IPCL is the largest Indian petrochemical company.
B) Reliance is the largest private sector company in India.
C) MTNL is listed of NYSE.
D) BSNL is the first telecom service organisation in India to launch a nationwide cellular service at once.
Answer:  IPCL is the largest Indian petrochemical company.
   
179) Consider the following statements
1. In India, more than 50% of total track kilometre of Railway is electrified.
2. The Railway network in India is divided into 16 zones.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Neither 1 nor 2
   
180) Which one of the following shares of the total traffic is handled by major ports in India?
A) Around 50%
B) Around 60%
C) Around 75%
D) Around 85%
Answer:  Around 75%
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 17

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 17

161) Which one of the following departments of the Indian Government carry out the online domestic money transmission service, Instant Money Order (IMO)?
A) Commercial Banks
B) Regional Rural Banks
C) Indian Postal system
D) None of the above
Answer:  Indian Postal system
   
162) Which one of the following is related with Bharat Nirman Scheme?
A) Foodgrain production self sufficiency
B) Family welfare programme
C) Infrastructure development
D) Employment generation programme
Answer:  Infrastructure development
   
163) Which of the railway lines is opened by Prime Minister Narendra Modi recently in Jammu and Kashmir?
A) Katra-Udhampur Railway line
B) Katra-Banihal Railway line
C) Banihal-Baramulla Railway line
D) None of them
Answer:  Katra-Udhampur Railway line
   
164) Which one of the following regions of India is not connected to the Integrated Power Transmission Grid 'National Grid' synchronously?
A) Northern region
B) Eastern region
C) North Eastern region
D) Southern region
Answer:  Southern region
   
165) Which committee is appointed on Revisiting and Revitalising the PPP Model?
A) Tendulkar Committee
B) Vijay Kelkar Committee
C) Mittal Committee
D) None of the above
Answer:  Vijay Kelkar Committee

166) Which one of the following sectors of the Indian Economy established a committee under Sam Pitroda to implement smart grid to predict and intelligently respond to the behaviour and actions of all users connected to it?
A) Telecom sector
B) Electricity sector
C) Transport sector
D) Banking sector
Answer:  Electricity sector
   
167) Which of the following is/are the recommendations of Vijay Kelkar Committee on Revisiting and Revitalising the PPP Model?
1. Strengthening of 3 main pillars of the PPP framework viz Governance, Institutions and Capacity.
2. The Prevention of Corruption Act, 1988 should be amended at the earliest.
3. After competition of the projects, equity in the project may be offered to long term investors including overseas institutional buyers.
4. Independent sectoral regulators should be set up as and when a new sector is declared to adopt PPP model, the regulators should follow a unified approach.
Choose the right answer from the following codes
A) 1, 2 and 4
B) 2, 3 and 4
C) 1, 2 and 3
D) All of these
Answer:  All of these
   
168) Consider the following statements
1. Coal fired plants account for 55% of India's installed electricity capacity.
2. Thermal power plants constitute 75% of the installed capacity of electricity in India.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
169) Consider the following statements
1. In the Eleventh Five Year Plan, the capacity addition of electricity generation in power sector is more than the target set in the plan.
2. The electricity generated from the nuclear power plant in India is more than 25% of the total power generation.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Neither 1 nor 2
   
170) Which one of the following features of the Indian Postal System is not correct?
A) A post office on an average in India serves an area of more than 20 sq km.
B) A post office on an average in India serves a population of more than 7000.
C) After China, India has the largest postal network in the world.
D) The postal system in India was established by Lord Clive in the year 1766.
Answer:  After China, India has the largest postal network in the world.
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 16

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 16

151) Which kind of power accounts for the largest share of power generation of India?
A) Hydro-electricity
B) Thermal
C) Nuclear
D) Solar
Answer:  Thermal
   
152) Consider the following statements
1. The NTPC was incorporated in November, 1975 and is a Navratna Company.
2. NTPC Limited is the single largest power generator in India.
3. NTPC accounts for 28.60% of the entire electricity generated in the country.
Find the correct code from below
A) 1, 2
B) 2, 3
C) 1, 3
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
153) Consider the following statements
1. Golden Quadrilateral is a National Highway Development Project connecting Delhi, Pune, Chennai and Kolkata.
2. North-South Corridor which comprises 4-laning of National Highways connecting Srinagar to Kanyakumari via Cochin-Salem.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2
   
154) The Oil and Natural Gas Commission was set-up in
A) 1956
B) 1957
C) 1959
D) 1955
Answer:  1956
   
155) Which one of the following is the objective of the Special Accelerated Road Development Programme for North-East Region (SARDPNE)?
A) To improve the road connectivity to remote places and places of strategic importance in NE region
B) To establish the 4-lane ring-ring model of highways connection all state capitals of NE region
C) To upgrade National Highways connecting all State Capitals to 2/4 lane and provide connectivity of state district headquarters
D) Both a and c
Answer:  Both a and c

156) Consider the following statements
1. India has 22 major ports and about 200 non-major ports.
2. Ennore port is not included in the major port category.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Neither 1 nor 2
   
157) Consider the following statements
1. India is the 17th largest maritime country in the world.
2. The ministry of shipping have set up an Indian Maritime University (IMU) in Chennai.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
158) Which is the first hydro power plant in India?
A) Kerala
B) Darjeeling
C) Himachal Pradesh
D) Jammu Kashmir
Answer:  Darjeeling
   
159) The Union Railway Ministry has launched an application namely 'Project Management and Information System' (PMIS) What is the main objective of this application?
A) Proper monitoring of power projects throughout the country
B) Proper monitoring of irrigation facilities
C) Proper monitoring of all the railway projects
D) Proper monitoring of road accidents throughout the nation
Answer:  Proper monitoring of all the railway projects
   
160) Where was the electricity supply first introduced in India?
A) Kolkata
B) Chennai
C) Mumbai
D) Darjeeling
Answer:  Darjeeling
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 15

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 15

141) Which one of the following schemes subsumed the Valmiki Awas Yojana?
A) Integrated Housing and Slum Development Programme (IHSDP)
B) Sampoorna Grameen Swarozgar Yojana (SGSRY)
C) Rajiv Awas Yojana (RAY)
D) Integrated Rural Development Programme (IRDP)
Answer:  Integrated Housing and Slum Development Programme (IHSDP)
   
142) Consider the following statements
1. The Shipping Corporation of India Ltd (SCI) is a Navratna Public Sector Company.
2. The status of SCI has changed from a private limited company to public limited from 1992.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
143) Which one of the following bodies/agencies implements the largest National Highways Development Project (NHDP) in the country?
A) BRO
B) CPWD
C) NHAI
D) None of these
Answer:  NHAI
   
144) How much percentage of the cost incurred in the Indira Awas Yojana Scheme for rural housing is shared between Centre and States?
A) '50 : 50'
B) '65 : 35'
C) '75 : 25'
D) '90 : 10'
Answer:  '75 : 25'
   
145) Which of the following statements with regard to the proposed Asian Infrastructure Investment Bank is/are correct?
1. India is one of the founding members of the bank.
2. The bank is to be headquartered in Shanghai.
Select the correct answer Using the codes given below
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2

146) Which one of the following sequences is the correct sequence about the uses of raw material for the thermal power generation from highest to lowest?
1. Gas turbine
2. Lignite
3. Coal
4. Diesel
Select the correct answer from codes given below
A) 1, 3, 2, 4
B) 1, 3, 4, 2
C) 3, 2, 1, 4
D) 3, 1, 2, 4
Answer:  3, 1, 2, 4
   
147) Which one of the following is the best source of generating electricity in India from the view point of sustainable development?
A) Goal
B) Mineral oil and gas
C) Hydro electricity
D) Atomic energy
Answer:  Hydro electricity
   
148) Consider the following statements
1. Cochin Shipyard is the largest shipyard in the country.
2. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited (GRSE) is a Mini-Ratna company.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
149) Which one of the following is not an important industry of Chhattisgarh from the point of view of production?
A) Iron and Steel
B) Cement
C) Chemical
D) Aluminium
Answer:  Chemical
   
150) Which one of the following maintains the Rural Infrastructure Development Fund established in 1995-96?
A) Reserve Bank of India
B) State Bank of India
C) Regional Rural Banks
D) National Bank for Agriculture and Rural Development
Answer:  National Bank for Agriculture and Rural Development
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 14

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 14

131) Consider the following statements
1. Less than 70% of the country's trade by volume is moved by sea.
2. India has the largest merchant shipping fleet among the developing countries.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2
   
132) Which one of the following statements is/are correct about the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)?
A) It provides connectivity to all the unconnected habitations of more than 1000 persons in the rural areas by good quality all weather roads.
B) It was launched in 2005 as a fully funded centrally sponsored scheme.
C) It provides connectivity to all unconnected habitations of more than 250 persons in the hilly and desert areas by good quality all weather roads. .
D) Both 'a' and '0'
Answer:  It provides connectivity to all unconnected habitations of more than 250 persons in the hilly and desert areas by good quality all weather roads.
   
133) Consider the following statements
1. NTPC is the largest power utility in India.
2. ONGC accounts for half of the LPG production in India.
3. IOC operates all the refineries in India.
4. The India Ordinance Factory is the largest departmentally run industrial undertaking in the country.
Which of the statements given above are correct?
A) 1, 2, 3 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 2 and 3
D) 1 and 4
Answer:  1 and 4
   
134) Which one of the following areas Is associated with Shale gas which is estimated to be abundantly found in India?
A) Off-shore rocks
B) Ignitious rocks
C) Sedimentary rocks
D) Marsh land
Answer:  Sedimentary rocks
   
135) Consider the following statements
1. In India, the railway finance remains separated from general revenues since 1924-25.
2. Indian Railway exports rolling stock to other countries and non railway customers.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2

136) With reference to the Indian Renewable Energy Development Agency Limited (IREDA), which of the following statements is/are correct?
1. It is a Public Limited Government Company.
2. It is a Non-banking Financial Company.
Select the correct answer using the codes given below
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
137) Consider the following statements with regard to the first Renewable Energy Global Investors Meet and Expo(2015)
1. This is a follow-up the 'Make in India' initiative.
2. The central theme of the meet is to attract large scale investments in the renewable energy sector in India.
Which of the statements is given above is/are correct ?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
138) Consider the following statements
1. Airports Authority of India (AAI) was constituted by merging National Airports Authority (NAA) and International Airports Authority of India(IAAI)
2. Airports Authority of India (AAI) maintains and operates around 125 airports.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
139) Which one of the following institutions implements the insurance schemes like Suraksha (Whole Life Assurance), Suvidha (Convertible Whole Life Assurance) and Santosh (Endowment Assurance)?
A) Life Insurance Corporation
B) General Insurance Corporation
C) Commercial Banks
D) Indian Posts
Answer:  Indian Posts
   
140) The Central Government is responsible for development and maintenance of the National Highways system.
1. National Highways Authority of India (NHAI)
2. State Public Works Departments (PWDs)
3. Border Road Organisation (BRO)
Which of the above agencies are participated in carrying out development and maintenance work of National Highways?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) Only 2
Answer:  1, 2 and 3
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 13

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 13

121) By the late 19th century, India was one of the largest producers and exporters of
A) cotton yarn and wheat
B) sugar and rice
C) sugar and alcohol
D) iron and steel
Answer:  cotton yarn and wheat
   
122) Consider the following statements
1. The recent decision of government of India to partially decontrol the sugar industry gives the millers the freedom to sell sugar in open market and removes their obligation to supply sugar at subsidised prices to ration shops.
2. C. Rangarajan Panel also suggested decontrolling of sugar industry in India.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
123) The production function of a firm will change whenever
A) input price changes
B) the firm employs more of any input
C) the firm increases its level of output
D) the relevant technology changes
Answer:  input price changes
   
124) The average fixed cost curve will always be
A) a rectangular hyperbole
B) a downward sloping convex to the origin
C) a downward sloping straight line
D) a U-shaped curve
Answer:  a downward sloping straight line
   
125) Consider the following statements
1. National Highways comprise 20% of the total length of roads.
2. National Highways carry over 40% of the total traffic across the length and breadth of the country.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2

126) Which of the following is true about the National Investment and Infrastructure Fund?
1. Established by Union Government as a Category II Alternate Investment Fund.
2. Main objective is to maximise economic growth of the country through infrastructure development.
3. For the investment purpose, NIIF will solicit equity participation from strategic anchor partners.
4. The establishment of UAE-India Investment Fund facilitates for mobilisation of long-term investments on infrastructure.
Choose the correct answer using the codes given below
A) 1, 2 and 3
B) 1, 2 and 4
C) 1, 2, 3 and 4
D) 2 and 4
Answer:  1, 2, 3 and 4
   
127) With what purpose is the Government of India promoting the concept of 'Mega Food Park"?
1. To provide good infrastructure facilities for the food processing industry.
2. To increase the processing of perishable items and reduce wastage.
3. To provide emerging and eco-friendly food processing technologies to entrepreneurs.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) 1 and 2
C) 2 and 3
D) All of these
Answer:  Only 1
   
128) Consider the following statements
1. Ultra Mega Power Projects (UMPPs) are coal based super critical power projects.
2. UMPPs are capable of generating about 400 MW with each project.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
129) Consider the following statements
1. Green bond is a debt instrument with which a bond issue gets capital while the investors receive fixed income in the form of interest.
2. The issue of Green bond gets capital from the investors only if the investment is being raised to fund 'green' projects relating to renewable energy or emission reductions etc.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
130) Which one of the following sequences is the correct sequence about the power generation by power sources?
1. Hydroelectric
2. Nuclear
3. Thermal
4. Bhutan import
Select the correct answer from the codes given below
A) 1, 3, 2, 4
B) 1, 3, 4, 2
C) 3, 2, 1, 4
D) 3, 1, 2, 4
Answer:  3, 1, 2, 4
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 12

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 12

111) The law of increasing returns means
A) Increasing cost
B) Decreasing cost
C) Increasing production
D) Increasing income
Answer:  Increasing cost
   
112) Which one of the following Public Sector Enterprises (PSEs) is not of Navratna Status PSEs?
A) Rural Electrification Corporation Limited
B) Neyveli Lignite Corporation Limited
C) Shipping Corporation of India Limited
D) Bharat Dynamics Limited
Answer:  Bharat Dynamics Limited
   
113) Consider the following statements
1. The Per Capita consumption of plastics in India is the highest in the world.
2. The Petrochemical industry in India gives a big boost to the small scale industries.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2
   
114) Make in India Programme has launched on
A) 26th December, 2014
B) 20th October, 2014
C) 25th September, 2014
D) None of the above
Answer:  25th September, 2014
   
115) Which of the following statements are correct?
1. Central Silk Board is a statutory body under the administrative control of the ministry of textiles.
2. Technology mission on cotton was launched by the Government of India in February 2000.
3. Cotton contributes 10% to the industrial production, 2% to the GDP and 12% to the country's export earnings.
Select from the codes given below
A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) All of these
Answer:  1 and 2

116) What is the weightage of natural gas in the Index of eight crore industries?
A) 0.0438
B) 0.0171
C) 0.0522
D) 0.0093
Answer:  0.0171
   
117) Consider the following statements about Competition Commission of India
1. Competition Commission of India (CCI) was established with effect from 14th October, 2003
2. The goal is to restrict the monopoly tendencies and increase the competition among public enterprises.
3. CCI Consists of a chairperson and 6 members appointed by the Central Government.
A) Only 1
B) 1 and 2
C) Only 2
D) All of these
Answer:  Only 2
   
118) SIDBI was established in October 1989, by amalgamation of
A) National Manufacturing Fund and Industries Fund
B) Small Industries Development Fund and National Equity Fund
C) Industrial Reconstruction Fund and Industrial Restructuring Fund
D) None of the above
Answer:  Small Industries Development Fund and National Equity Fund
   
119) Which key sectors have been identified in India which have the potential of becoming a World Leader?
1. IT
2. Pharmaceuticals
3. Textiles
4. Ports
5. Leather
Select the right code
A) 1, 3 and 4
B) 1, 2 and 4
C) 2, 3 and 4
D) 1, 2, 3, 4 and 5
Answer:  1, 2, 3, 4 and 5
   
120) The way total output changes due to change in all inputs in same proportion is known as law of
A) returns to scale
B) diminishing
C) increasing returns
D) Constant returns
Answer:  Constant returns
June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 11

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 11

101) Which of the following is/are the criteria for Maharatna status?
1. Having Navaratna status
2. An average annual turn over or more than rs.25000 crore during the last 3 years
3. An average annual net worth of more than rs.10000 crore during the last 3 years
4. An average annual net profit after tax of more than rs.5000 crore during the last 3 years
Choose the correct answer from the codes given below
A) 1, 2 and 3
B) 2, 3 and 4
C) 1, 2 and 4
D) All of these
Answer:  1, 2 and 3
   
102) Which of the following are Navaratna CPSEs?
1. Bharat Electronics Limited
2. Oil India Limited
3. Power Finance Corporation Limited
4. Shipping Corporation of India Limited
Choose the correct answer using the codes given below
A) 1 and 2
B) 1, 2 and 4
C) 2, 3 and 4
D) 1, 2, 3 and 4
Answer:  1, 2, 3 and 4
   
103) The first modern Industry to develop in India was
A) Iron and Steel Industry
B) Cement Industry
C) Computer Industry
D) Food Processing Industry
Answer:  Iron and Steel Industry
   
104) Consider the following statements
1. The Navaratna status is offered to Public Sector Enterprises by Department of Public Sector Enterprises.
2. A company must have be a Miniratna and have four independent directors on its board before it can be made a Navaratna.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) None of them
Answer:  Both 1 and 2
   
105) Consider the following Industrial sub-sectors
1. Atomic Energy
2. Railway transport
3. National Highways
Which of the Industrial sub sectors given above is/are not privatised/ liberalised?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 2
C) 1 and 3
D) Only 2
Answer:  1 and 2

106) World Investment Report is published by which of the following?
A) WEF
B) WTO
C) GATT
D) UNCTAD
Answer:  UNCTAD
   
107) When was the Board for Industrial and Financial Reconstruction started?
A) 15th May, 1987
B) 7th July, 1987
C) 20th December, 1987
D) 16th April, 1987
Answer:  15th May, 1987
   
108) Which among the following are the functions of Board for Reconstruction of Public Sector Enterprises?
1. Studying the proposals of all those units that are referred as sick industries and considering other loss making central PSUs either Suo moto or upon reference by the administrative ministry.
2. Advise the government on ways and means for strengthening PSUs in general and to make them more autonomous and professional.
3. Advise the government on disinvestment/closure/sale in respect of chronically sick/loss making companies which cannot be revived.
4. Attract foreign companies to set up factories in India and invest in the country's infrastructure.
Choose the correct answer using the codes given below
A) 1 and 4
B) 2 and 3
C) 1, 2 and 4
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
109) In 1985, Industrial Reconstruction Corporation of India renamed as
A) Industrial and Financial Reconstruction
B) Industrial Reconstruction Bank of India
C) Industrial Investment Bank of India
D) Industrial Investment for Reconstruction Bank of India
Answer:  Industrial Reconstruction Bank of India
   
110) Consider the following statements about the sugar industries in India
1. The main reason for sickness in sugar industries is due to the practice of State Advised Prices (SAPs)
2. There is no price control on the sale of free sugar.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2