INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 25
241) “Sunrise Industries" are Industries:A) which are well-developed and have ample scope for further development
B) which improve export performance of the country
C) which are small-scale industries
D) which have high growth potential and meet further requirements of the economy
Answer: which have high growth potential and meet further requirements of the economy
242) The value of Gold is determined in
A) London
B) Washington
C) Rome
D) Teheran
Answer: London
243) Arbitrage implies:
A) practice of taking advantage of price difference in two markets
B) the practice of under invoicing exports
C) the practice of dumping viz.. selling goods in a foreign market cheaper than the home market
D) the practice of over-invoicing imports
Answer: practice of taking advantage of price difference in two markets
244) Which of the following are not features of India's small-scale industries in general?
1. large employment potential
2. great export potential
3. highly skilled labour
4. efficient marketing system
A) 1 and 3
B) 2 and 4
C) 1 and 2
D) 3 and 4
Answer: 3 and 4
245) One of the main factors that led to rapid expansion of Indian exports is :
A) liberalisation of the economy
B) diversification of exports
C) imposition of import duties
D) recession in other countries
Answer: liberalisation of the economy
246) The main argument advanced in favour of small scale and cottage industries in India is that:
A) cost of production is low
B) they require small capital investment
C) they advance the goal of equitable distribution of wealth
D) they generate a large volume of employment
Answer: they generate a large volume of employment
247) Present Industrial policy in India aims at :
A) promoting the private sector units
B) increasing the production of public sector units
C) accelerating the performance of mixed economy
D) discourage the performance of the private sector
Answer: accelerating the performance of mixed economy
248) When does the problem of unfavourable balance of payment arise?
A) When exports decrease
B) When exports increase
C) When imports increase
D) When imports are greater than exports
Answer: When imports are greater than exports
249) Which of the following was set up by Government of India in 1988 with objective of
developing multi-modal logistics support for India's International and Domestic containerized cargo and trade?
A) Central Warehousing Corporation
B) Inland Container Depots
C) Container Corporation of India
D) None of these
Answer: Container Corporation of India
250) The difference between visible exports and Visible imports is defined as
A) Balance of trade
B) Balance of payment
C) Balanced terms of trade
D) Gains from trade
Answer: Balance of trade
No comments:
Post a Comment