INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 24
231) Which of the following are the public sector undertakings of the Government of India?1. Balmer Lawrie and Company Ltd.
2. Dredging Corporation of India
3. Educational Consultants of India Ltd.
Select the correct answer using the code given below
A) 1 and 2 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
Answer: 1, 2 and 3
232) Which one among the following is not true for Special Economic Zones?
A) No licence is required for import
B) Manufacturing and service activities are allowed
C) No permission for sub-contracting
D) No routine examination of cargo for export/ import by customs authorities
Answer: No permission for sub-contracting
233) The biggest Public Sector undertaking in the country is_____
A) Iron & steel plants
B) Roadways
C) Railways
D) Airways
Answer: Railways
234) With reference to India, which one of the following statements is NOT correct?
A) IPCL is India's largest petrochemical company
B) RIL is the largest private sector company in India
C) MTNL is listed on NYSE
D) BSNL is the first telecom service organization in India to launch a nationwide cellular service at one time
Answer: IPCL is India's largest petrochemical company
235) Consider the following statements:
1. NTPC is the largest power utility in India.
2. ONGC accounts for half of the LPG production in India.
3. Indian Oil Corporation operates all the oil refineries in India.
4. The Indian Ordnance Factory is the largest departmentally run industrial undertaking in the country.
Which of these statements is/are correct?
A) 1 only
B) 2 and 3
C) 2, 3 and 4
D) 1 and 4
Answer: 1 and 4
236) The headquarters of World Trade Organisation is in
A) Montreal
B) Geneva
C) New jersey
D) Seatle
Answer: Geneva
237) Sickness of small units can be because of the factors:
1. under-utilisation of capacity
2. non-payment by the large firms
3. dependence on borrowed funds
4. lack of management expertise
A) 1,2 and 3
B) 2, 3 and 4
C) 1,2 and 4
D) 3 and 4
Answer: 1,2 and 4
238) Kudremukh Iron Ore project is in the state of
A) Tamil Nadu
B) Kerala
C) Maharashtra
D) Karnataka
Answer: Karnataka
239) Match the following:
Aluminium Company Location
A. BALCO 1. Hirakud
B. HINDALCO 2. Korba
C. Indian Aluminium Company 3. Koraput
D. NALCO 4. Renukoot
Below codes are given in A B C D order
A) 3 1 4 2
B) 2 4 1 3
C) 3 4 1 2
D) 2 1 4 3
Answer: 2 4 1 3
240) Match the following:
Committees Chairperson
A. Balance of Payments and Foreign Investment 1. Rakesh Mohan
B. Public Sector Enterprises Autonomy 2. Arjun Sen Gupta
C. Small Scale Industries 3. Rangarajan
D. Infrastructure Development 4. Abid Hussain
Below codes are given in A B C D order
A) 1 4 2 3
B) 3 2 4 1
C) 1 2 3 4
D) 2 1 4 3
Answer: 3 2 4 1
No comments:
Post a Comment