LATEST

Showing posts with label BIOLOGY. Show all posts
Showing posts with label BIOLOGY. Show all posts

Friday, June 19, 2020

June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 175

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 175




1741). Which unicellular alga was first used for photosynthetic studies?
A). Chlorella vulgaris
B). Chlamydomonas vulgaris
C). Spirulina vulgaris
D). Volwax vulgaris

Answer: Chlamydomonas vulgaris

   
1742). Identify the insectivorous plant(s) 
I. Nepenthes 
II. Drosera 
III. Vanda 
IV. Cuscuta Of these :
A). I alone is correct
B). I and II are correct
C). I, II and Ill are correct
D). All are correct

Answer: I and II are correct



   
1743). Which of the following is/are true for mangrove forest?
I. Presence of Pneumatophore 
II. Viviparous germination 
III. Presence of salt secreting glands 
IV. Presence of aerenchyma in leaves Of these :
A). I alone is correct
B). I and II are correct
C). I, II and III are correct
D). All are correct

Answer: All are correct


   
1744). What are the units of photosynthesis found inside the grana of chloroplasts?
A). Cristae
B). Thylakoids
C). Grana
D). Quantasomes

Answer: Thylakoids


   
1745). If the sequence of bases in one strand of DNA is ATGACTGTC, then the sequence of bases in its complementary strand is
A). TACTGACAG
B). TUCTGUCTA
C). GUAGTAGAC
D). TGACGATGA

Answer: TACTGACAG



1746). The term 'binomial nomenclature' was coined by
A). Aristotle
B). Curier
C). Linnaeus
D). Lamarck

Answer: Linnaeus


   
1747). What is Acetobularia?
A). Single-celled fungus
B). Multi-celled fungus
C). Single-celled alga
D). Multi-celled alga

Answer: Single-celled alga


   
1748). Agrostology is the study of
A). grasses
B). fruits
C). flowers
D). dry fruits

Answer: grasses


   
1749). What is the other name of the dictyosomes of plant cells?
A). Ribosomes
B). Lysosomes
C). Golgi bodies
D). Polysomes

Answer: Golgi bodies


   
1750). Which of the plant groups is called 'Non-Vascular Cryptogams?
A). Pteridophytes
B). Bryophytes
C). Gymnosperms
D). Angiosperms

Answer: Bryophytes
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 174

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 174




1731). 'Sirenin' is a sex hormone produced by
A). alga
B). fungus
C). lichen
D). bacterium

Answer: fungus


   
1732). Which one of the following is a total stem parasite?
A). Cuscuta
B). Drosera
C). Viscum
D). Vanda

Answer: Cuscuta


   
1733). The plant which was successfully used in the production of edible vaccine is
A). pea
B). mango
C). potato
D). cabbage

Answer: cabbage


   
1734). Identify the characteristic feature of a prokaryotic cell:
A). Presence of cell wall
B). Presence of 80s ribosome
C). Absence of genetic material
D). Presence of 70s ribosome

Answer: Presence of 70s ribosome


   
1735). During respiration the oxidative phosphorylation takes place in
A). matrix of chloroplast
B). matrix of mitochondrion
C). inner membrane of mitochondrion
D). grana of chloroplast

Answer: inner membrane of mitochondrion


1736). Mitochondria are present in all cells, except
A). yeast
B). bacteria
C). fungi
D). algae

Answer: bacteria


   
1737). The plant group which yields 'Taxol' belongs to '
A). Bryophyte
B). Gymnosperm
C). Pteridophyte
D). Lichen

Answer: Gymnosperm



   
1738). Alga used for hydrocarbon production is
A). Gracilaria
B). Chlorella
C). Botryococcus
D). Sargassum

Answer: Botryococcus


   
1739). The law which is based upon the Dihybrid cross is
A). Law of Dominance
B). Law of Segregation
C). Law of Independent Assortment
D). Law of purity of Gametes

Answer: Law of Independent Assortment


   
1740). The ratio of di hybrid cross is
A). 1 : 2 : 1
B). 3 : 1
C). 1 : 1
D). 9 : 3 : 3 : 1

Answer: 9 : 3 : 3 : 1
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 173

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 173



1721). GGS Gregor Mendel did hybridization experiment in
A). Pisum sativum
B). Drosophilla
C). Rabbits
D). Moths

Answer: Pisum sativum


   
1722). The plants which can breakdown cyanide and reduce it to a non-toxic form are
A). Gibberella fusarium
B). Xerophytes
C). Pseudomonas
D). Yeast

Answer: Gibberella fusarium


   
1723). Who was awarded Nobel Prize for the invention of dark reaction?
A). Melvin Calvin
B). Carnar
C). Allart
D). Krebs

Answer: Melvin Calvin


   
1724). The organism whioh causes cittus canker is
A). Bacterium
B). Fungi
C). Virus
D). Hookworm

Answer: Bacterium


   
1725). Select the incorrect one
A). Berry
B). Capsule
C). Drupe
D). Peppo

Answer: Capsule



1726). The most abundant greenhouse gas is
A). CH4
B). No2
C). SO2
D). CO2

Answer: CO2



   
1727). Good plant sources of choline are
A). yeast
B). mushroom
C). green leaves
D). cereal grains

Answer: green leaves


   
1728). Ornithophily refers to
A). pollination through wind
B). pollination through birds
C). pollination by insects
D). dispersal of seeds by wind

Answer: pollination through birds


   
1729). Identify the chemosynthetic bacteria among the following:
A). Rhizobium
B). Clostridium
C). Nitrobacter
D). Beggiatoa

Answer: Beggiatoa


   
1730). The removal of water from the plants in the form of liquid droplets is
A). guttation
B). transpiration
C). transduction
D). transformation

Answer: guttation
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 172

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 172



1711). The bacteria responsible for nitrogen fixation is found in the root of
A). Grass
B). Citrus plant
C). Leguminous plant
D). Neem tree

Answer: Leguminous plant


   
1712). Gobar gas contain
A). Methane
B). Methane and Ethane
C). Ethane
D). Petrol gas

Answer: Methane


   
1713). Which of the following is odd one in phloem tissue?
A). Sieve tube
B). Companion cell
C). Phloem fibre
D). Wood fibre

Answer: Wood fibre


   
1714). The type of sexual reproduction that takes place in spirogyra is
A). fragmentation
B). sporulation
C). conjugation
D). fission

Answer: conjugation

   
1715). The plant kingdom is divided into two major divisions
A). monocot and dicot plants
B). bryophytes and pteridophytes
C). crytogams and phanerogams
D). aquatic and terrestial

Answer: crytogams and phanerogams


1716). In the vascular bundle the protoxylems pointing towards the centre are called
A). exarch
B). endarch
C). tetrarch
D). polyarch

Answer: endarch


   
1717). Consider the following statements: 
I) Xylem vessels are seen in angiosperms. 
II) Xylem vessels are not seen in gymnosperms. 
III) Xylem vessels are conducting H20. 
IV) Xylem vessels are giving strength to plants. Of these statements :
A). (I) alone is correct
B). (I), (II), (III) are correct
C). (I), (Ill), (IV) are correct
D). All are correct

Answer: All are correct


   
1718). Consider the following statements : 
Assertion (A) : Fungi get nourishment from the substratum.
Reason (R) : Fungi secrete digestive enzyme on the substratum. Now select your answer according to the coding scheme given below :
A). Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B). Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C). (A) is true, but (R) is false
D). (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)


   
1719). Which one of the following is correctly matched?
A). Simple cyme - Musa
B). Cyathium - Euphorbia
C). Simple raceme - Hibiscus
D). Spadix - Crotalaria

Answer: Cyathium - Euphorbia


   
1720). Match List I with List ll correctly and select your answer using the codes given below :
List-I                                     List-I
a) Telocentric                  1) Rod shape with two arms
b) Acrocentrlc                 2) 'L' shape
c) Metacentric                 3) Rod shape with single arm
d) Submetacentric           4) 'V' shape

The below options are given in A B C D order:

A). 3 1 2 4
B). 3 1 4 2
C). 2 1 3 2
D). 1 4 3 2

Answer: 3 1 4 2
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 171

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 171




1701). Which of the following is a complex tissue?
A). pholem
B). pareenchyma
C). collenchyma
D). chlorenchyma

Answer: pholem


   
1702). The branch of botany which deals with the study of fungi is called
A). Mycology
B). Cytology
C). Microbiology
D). Algology

Answer: Mycology

   
1703). Pollination by animal is known as
A). Anemophily
B). Ornithopily
C). Entemophily
D). Zoophily

Answer: Zoophily

   
1704). After fertilization the integument develops into
A). seed coat
B). endosperm
C). micropyle
D). raphe

Answer: seed coat

   
1705). The yellowing of leaf is caused by the deficiency of
A). Fe
B). Cu
C). Co
D). Zn

Answer: Fe


1706). Properties of histone proteins found in nuclei of Eukuyotes are
A). acidic
B). basic
C). neutral
D). amphoteric

Answer: basic


   
1707). Chlorophyll is soluble in
A). organic solvents
B). inorganic solvents
C). organic solvents and inorganic solvents
D). none of these

Answer: organic solvents



   
1708). In plants the gas released during respiration is
A). oxygen
B). carbon dioxide
C). sulphur dioxide
D). ammonia

Answer: carbon dioxide

   
1709). In a bacterial cell, the site of respiration is
A). Protoplasmic membrane
B). Centrosome
C). Chondrisome
D). Mitochondrion

Answer: Protoplasmic membrane

   
1710). Receptors in cell membrane are
A). Carbohydrates
B). Proteins
C). Nucleic acids
D). Lipids

Answer: Proteins
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 170

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 170




1691). In which process oxyger is directly used?
A). Glycolysis
B). Fermentatien
C). Kreb's cycle
D). Electron transport

Answer: Kreb's cycle


   
1692). The living part of a cell is called
A). cell wall
B). protoplasm
C). hyaloplasm
D). cell sap

Answer: protoplasm


   
1693). Every living cell has a
A). membrane
B). food vacuole
C). chloroplast
D). Cell wall

Answer: membrane


   
1694). One micron is equal to
A). 1/1000 mm
B). 1/1000 A
C). 1/1000 m.micron
D). 1/1000 cm

Answer: 1/1000 mm


   
1695). Glycolysis take place in
A). Cytoplasm
B). Mitochondria
C). Vacuoles
D). Chloroplast

Answer: Cytoplasm



1696). Select the correct sequence of food chain :
A). Cattle ---> Grass ---> Man
B). Grass ---> Man ---> Cattle
C). Grass ---> Cattle ---> Man
D). Man ---> Cattle ---> Grass

Answer: Grass ---> Cattle ---> Man



   
1697). The pathogen of citrus canker is
A). Xanthomonas citri
B). Tobacco mosaic virus
C). Albugo candida
D). Leptospira

Answer: Xanthomonas citri


   
1698). Pick the odd one out
A). Berry
B). Capsule
C). Drupe
D). Pepo

Answer: Capsule


   
1699). Match List-I with List-II correctly and select your answer using the codes given below:
List-I                             List-II
a) Perianth                1) Accessory whorl
b) Calyx                    2) Monocot
c) Gynoceium            3) Annona
d) Valvate                 4) Carpel

The below options are given in A B C D order:
A). 2 1 4 3
B). 4 3 1 2
C). 2 3 1 4
D). 2 3 4 1

Answer: 2 1 4 3


   
1700). Pick the odd one out
A). Carpel
B). Stamen
C). Ovule
D). Petal

Answer: Petal
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 169

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 169



1681). Consider the following statements :
Assertion (A) : The primary physiological effects of auxin in plants is to stimulate the 'elongation of cells in shoots'.
Reason (R) : Dormancy of buds can be broken by auxin treatment. Now select your answer according to the coding scheme given below :
A). Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B). Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C). (A) is true, but (R) is false
D). (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)


   
1682). Consider the following statements :
Assertion (A) : Green vegetable, soyabean oil, tomatoes etc. are chief sources of vitamin K.
Reason (R) : Vitamin K prevents erosion of the skin in higher animals. Now select your answer according to the coding scheme given below:
A). Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B). Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C). (A) is true, but (R) is false
D). (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)


   
1683). The cell responsible for fixing atmospheric nitrogen in blue green algae is
A). Akinetes
B). Heterocysts
C). Aplanospores
D). Parthenospores

Answer: Heterocysts


   
1684). The synthesis of glucose from fat is called
A). Glycolysis
B). T.C.A.
C). Glyconeogenesis
D). Saponicication

Answer: Glyconeogenesis


   
1685). A rough endoplasmic recticulum specially developed in cell engages in
A). nucleotide synthesis
B). protein synthesis
C). lipid synthesis
D). starch synthesis

Answer: protein synthesis



1686). Krebs cycle takes place in
A). chloroplast
B). peroxisomes
C). mitochondria
D). cytoplasm

Answer: mitochondria


   
1687). Lysosome is also known as
A). Suicidal bags
B). Powerhouse of the cell
C). Chondriosome
D). Dictyosome

Answer: Suicidal bags


   
1688). In plants, respiration takes place
A). during day only
B). during night only
C). all the 24 hours
D). at dusk

Answer: all the 24 hours


   
1689). Respiration is a/an __________process
A). anabolic
B). catabolic
C). chemical
D). all of these

Answer: catabolic


   
1690). Anaerobic respiration takes place in
A). Ribosome
B). Nucleus
C). Cytoplasm
D). Vacuole

Answer: Cytoplasm
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 168

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 168



1671). Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below :
List-I                                 List-II
a) Genetics                       a) Genetics
b) Cytology                       b) Cytology
c) Mycology                       c) Mycology
d) Bacterielogy                  d) Bacterielogy


A). 1 2 3 4
B). 4 3 2 1
C). 4 3 1 2
D). 1 2 4 3

Answer: 4 3 1 2



   
1672). The plant which possesses 'anticancerous activity' is
A). Seetha
B). Polyalthia
C). Teak
D). Murungai

Answer: Seetha

   
1673). The marine algae commercially exploited for the production of 'agar' is
A). Sargassum
B). Gracilaria
C). Laminaria
D). Caulerpa

Answer: Gracilaria

   
1674). Match List I with List ll correctly and select your answer using the codes given below ;
List-I                                    List-I
a) Banana tree                1) Ornamental purpose
b) Acacia tree                  2) Festival purpose
c) Teak tree                    3) Fuel purpose
d) Polyalthia tree             4) Timber purpose

The below options are given in A B C D order:
A). 3 1 2 4
B). 4 3 2 1
C). 2 3 4 1
D). 1 2 3 4

Answer: 2 3 4 1



   
1675). Traditional medicinal plant used for the treatment of 'Jaundice' in Tamil Nadu is
A). Mango
B). Arasu
C). Vembu
D). Keelanalli

Answer: Keelanalli



1676). Which of the following is the chief component of fungal cell wall?
A). Mucopolysaccharide
B). Cellulose
C). a-D-glucopyranose
D). none of these

Answer: none of these


   
1677). Which of the following is correctly matched?
A). Maltose- Disaccharides
B). Fructose- Hexose Sugar
C). Cellulose - Structural Polysaccharide
D). All of these

Answer: All of these


   
1678). Natural lipids are readily soluble in
A). oil
B). water
C). mercury
D). none of these

Answer: none of these


   
1679). The number of ATP molecules yielded from 2 NADH2 molecule is
A). 3
B). 4
C). 6
D). 12

Answer: 6



   
1680). Consider the following statements :
Assertion (A) : Nitrogen plays an important role in growth, metabolism, heredity and respiration.
Reason (R): lt suppressed formation of flowers. Now select your answer according to the coding scheme given below :
A). Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B). Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
C). (A) is true, but (R) is false
D). (A) is false, but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 167

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 167



1661). Oxytocin and vasopressin are made up of
A). 10 amino acids
B). 29 amino acids
C). 39 amino acids
D). 9 amino acids

Answer: 9 amino acids


   
1662). The terminal end of a chromosome is called
A). Metamere
B). Telomere
C). Centromere
D). Basal granule

Answer: Telomere


   
1663). What are Microsporum, Epidermosphyton?
A). Disease causing bacteria in man
B). Disease causing fungi in man
C). Disease causing virus in man
D). Disease causing protozoans in man

Answer: Disease causing fungi in man


   
1664). Ovulation is stimulated by
A). LH
B). LTH
C). Renin
D). Adrenalin

Answer: LH


   
1665). Consider the statements :
a) Sterility is caused by the deficiency Vitamin K.
b) Night blindness is caused by the deficiency of Vitamin D
A). Both (a) and (b) are false
B). (a) is false and (b) is true
C). (a) is true and (b) is false
D). Both (a) and (b) are true

Answer: Both (a) and (b) are false



1666). The valve which regulates the blood flow from right ventricle to the pulmonary artery
A). Semi-lunar valve
B). Auriculo-ventricular valve
C). Bi Cuspid valve
D). Tri Cuspid valve

Answer: Semi-lunar valve


   
1667). The example of saprophyte is
A). Nepenthes
B). Utricularia
C). Dionaea
D). Monotropa

Answer: Dionaea


   
1668). Which of the following is an example of insectivorous plant?
A). Brassica
B). Cuscuta
C). Mucor
D). Nepenthes

Answer: Nepenthes



   
1669). Some plants are called 'insectivorous' plants because
A). all insects eat these plants
B). they catch insect for food
C). they are herbivorous
D). appearance of the plants are like insect

Answer: they catch insect for food


   
1670). Top layer of pond water is
A). Epilimnion
B). Thermocline
C). Hypolimnion
D). Eurythermal

Answer: Epilimnion
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 166

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 166




1651). The total number of chromosomes in a human cell is
A). 46
B). 40
C). 30
D). 66

Answer: 46


   
1652). Leprosy is caused due to
A). Monocystis
B). Tobacco mosaic Virus
C). Mycobacterium
D). Salmonella

Answer: Mycobacterium


   
1653). The technique followed in "Test tube baby" programme is
A). GIFT
B). ZIFT
C). ICSI
D). IVI

Answer: ZIFT


   
1654). The antibodies produced during type 1 hypersensitivity is
A). IgA
B). IgD
C). IgE
D). IgM

Answer: IgE


   
1655). Match the following :
        List-I                                           List-II
a) Antony Van Leeuwenhoek              1) TMV
b) Waksman                                     2) Rabies
c) Louis Pasteur                                3) Streptomycin
d) Iwanowski                                    4) Simple microscope

Below codes are given in A B C D order
A). 2 3 4 1
B). 4 3 2 1
C). 4 3 1 2
D). 3 4 2 1

Answer: 4 3 2 1



1656). Which one of the following lacks nucleus?
A). Oocyte
B). Spermatozoa
C). Red blood cell
D). White blood cell

Answer: Red blood cell


   
1657). Compare Vitamin List I with its List II deficiency diseases
    List-I                              List-II
a) Vitamin - B12                 1) Sterility
b) Vitamin - B6                   2) Haemorrhagic condition
c) Vitamin - E                   3) Pernicious anaemia
d) Vitamin - K                   4) Skin disease

Below codes are given in A B C D order
A). 1 2 3 4
B). 2 3 4 1
C). 3 4 1 2
D). 3 4 2 1

Answer: 3 4 1 2


   
1658). Choose a correct pair of the followings
A). Gonorrhoea - Wuchereria
B). Neisseria - Ringworm
C). Treponema - Syphilis
D). Microsporum - Filariasis

Answer: Treponema - Syphilis


   
1659). Pick out the correct pairing of purines and pyrimidine responsible for the structure of DNA is A - adenine, G - guanine, C - cytosine, T - thymine, U - uracil
A). A-T,G-C
B). A-C,G-T
C). A-G,C-T
D). A-U,G-C

Answer: A-T,G-C


   
1660). What is the amount of calories needed for a hardworking Indian Model Woman (IRW),when she is working?
A). 1610
B). 1800
C). 900
D). 826

Answer: 1800
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 165

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 165




1641). Middle piece of a sperm contains
A). Nucleus and Mitochondria
B). Centriole and Mitochondria
C). Nucleus and Centriole
D). Mitochondria only

Answer: Mitochondria only


   
1642). The stones formed in human kidney consist mostly of
A). Calcium oxalate
B). Sodium acetate
C). Magnesium sulphate
D). Calcium

Answer: Calcium oxalate



   
1643). Match List-I with List-II and select the correct options given below.
       List-I                                           List-II
a) Bacterial disease                           1) Syphilis
b) Viral disease                                 2) Kala azar
c) Parasitic disease                            3) Rabies
d) Sexually transmitted disease          4) Diphtheria

Below codes are given in A B C D order
A). 3 2 1 4
B). 4 3 2 1
C). 2 1 4 3
D). 4 2 3 1

Answer: 4 3 2 1


   
1644). The hormone involved in calcium phosphate homeostasis is
A). Paratharmone
B). Glucagon
C). Thyroxine
D). Oxytocin

Answer: Paratharmone

   
1645). The humans, Chorionic gonadatropins reaches a peak during
A). Early stage of pregnancy
B). Late stage of pregnancy
C). After parturition
D). After menstruation

Answer: Early stage of pregnancy



1646). Which of the following statements are true?
I) Reptiles are classified based on skull vacuties.
II) Amphibians are classified based on jaw suspension.
III) Aquatic mammals belong to family Felidae.
IV) Petromyzon is a jawless animal.
A). II only
B). III and IV
C). I and II
D). I and IV

Answer: I and IV


   
1647). Which of the following is a human male accessory reproductive gland?
A). Prostate gland
B). Gastric gland
C). Cowpers gland
D). Inguinal gland

Answer: Prostate gland

   
1648). If the F1, phenotypic ratio from a genetic cross is 1 : 1 : 1 : 1, then the genotype of the parents is
A). AABB×AaBb
B). AaBB×Aabb
C). Aa×aabb
D). Aabb×aabb

Answer: Aa×aabb


   
1649). Match the following:
   List-I                                        List-II
a) Transport protein                1) Collagen
b) Storage protein                   2) Antibodies
c) Structurla protein                3) Ferritin
d) Protective protein               4) Hemoglobin

Below codes are given in A B C D order
A). 4 3 1 2
B). 3 4 2 1
C). 1 2 3 4
D). 2 1 4 3

Answer: 4 3 1 2


1650). Bacteriophage is
A). Gram positive bacterium
B). Gram negative bacterium
C). Soil bacterium
D). Virus

Answer: Virus
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 164

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 164



1631). Which one of the following is the hardest substance in our body?
A). Enamel coating of teeth
B). Bones
C). Tongue
D). Brain

Answer: Enamel coating of teeth


   
1632). Consider the following statements.
Assertion (A) : Human is a good conductor 
Reason (R) : Our body is made of 70% water with dissolved substances. Select your answer according to the coding scheme given below.
A). Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B). Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation of (A)
C). (A) is true but (R) is false
D). (A) is false but (R) is true

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

   
1633). Which one of the following test is used to identify AIDS?
A). ELISA Test
B). APB Test
C). ECG Test
D). Screening test

Answer: ELISA Test


   
1634). Once puberty is reached sperms are manufactured continuously in two testes each day.
A). 125 million
B). 120 million
C). 130 million
D). 115 million

Answer: 125 million

   
1635). Which organ or gland of the human body is secreting Insulin?
A). Thyroid
B). Adrenal
C). Pancreas
D). Liver

Answer: Pancreas



1636). Plasmids that carry genes coding for colicins
A). Fertility Plasmids
B). Resistance plasmids
C). Col Plasmid
D). Virulence plasmid

Answer: Col Plasmid


   
1637). Match the following :
List-I                              List-II
a) Thymosin           1) Control BMR
b) Calcitonin           2) Muscle elasticity
c) Thyroxine           3) Maturation of T-cell
d) Relaxin              4) Regulation of minerals

Below codes are given in A B C D order
A). 4 1 2 3
B). 3 4 1 2
C). 4 2 1 3
D). 2 3 4 1

Answer: 3 4 1 2


   
1638). Diastole and Systole are generally of equal duration, each lasting about
A). 0.2 sec
B). 0.4 sec
C). 0.5 sec
D). 0.6 sec

Answer: 0.4 sec


   
1639). Insulin is secreted by this cells of pancreas
A). a- cells
B). ß- cells
C). r- cells
D). T - cells

Answer: ß- cells



   
1640). Which one of the following digestive enzymes is present in the saliva?
A). Amylase
B). Lipase
C). Ptyalin
D). Trypsin

Answer: Ptyalin
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 163

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 163



1621). The special type of antigen in the RBC of Rhesus Monkey was discovered by
A). Rudolff Virchow
B). William Harvey
C). Landsteiner and Wiener
D). Best of Taylor

Answer: Landsteiner and Wiener



   
1622). Thromboplastin is related with
A). Heart
B). Spleen
C). Blood platelets
D). Liver

Answer: Blood platelets


   
1623). The health is affected by the
1) Genetic disorders only
2) Deficiency of vitamins and minerals
3) Infections only
4) Life style of an individual
A). 1,2,3 only
B). 2, 3, 4 only
C). 3, 4 only
D). 1, 2, 3 and 4 correct

Answer: 1, 2, 3 and 4 correct


   
1624). The RNA which carries the genetic message from nucleus to the ribosome is
A). hn m RNA
B). m RNA
C). t RNA
D). r RNA

Answer: m RNA


   
1625). who discovered Rh blood group?
A). Davenport
B). Gregor Mendal
C). Hutchison
D). Landsteiner and Wiener

Answer: Landsteiner and Wiener



1626). Hormone oxytocin is secreted by the
A). Thyroid gland
B). Adrenal gland
C). Pituitary gland
D). Parathyroid gland

Answer: Pituitary gland


   
1627). Which of the following excretory products are sent out as urine by kidneys in human beings?
A). Excess water and salt
B). Carbon dioxide and water vapour
C). Urea, uric acid, creatinine
D). oxygen and excess carbon dioxide

Answer: Urea, uric acid, creatinine


   
1628). Polyspermy is avoided by the formation of ______ membrane around the ovum.
A). Follicular membrane
B). Corana radiata
C). Fertilisation membrane
D). theca interna

Answer: Fertilisation membrane


   
1629). In an accident a person suffered a serious head injury. What immediate investigative method the doctor might prescribe to assess the damage?
A). WBC count
B). Urine analysis
C). CT scan
D). Biopsy

Answer: CT scan


   
1630). The smallest and the largest white blood corpuscles are
A). Monocyte and lymphocyte
B). Neutrophil and Eosinophil
C). Basophil and Lymphocyte
D). Lymphocyte and monocyte

Answer: Lymphocyte and monocyte
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 162

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 162




1611). Match Column - I with Column - II and III and choose the correct options:
Column - I                  Column - II                             Column - III
1) Typhoid               a) Haemophilus influenza         i) Chronic inflamation of the lymphatic vessels
2) Pneumonia          b) Trichophyton                    ii) Dry scaly lesions on the skin
3) Filariasis typhi      c) Salmonella                          iii) Alveoli filled with fluid
4) Ringworm            d) Wuchereri malayi                 iv) Intestinal perforations

Below codes are given in A B C D order
A). 1-c-iv; 2-a-ii; 3-b-i; 4-d-iii
B). 1-c-iv; 2-b-ii; 3-a-iii; 4-d-i
C). l-c-iv; 2-a-iii; 3-d-i; 4-b-ii
D). 1-c-iv; 2-d-ii; 3-a-i; 4-b-iii

Answer: l-c-iv; 2-a-iii; 3-d-i; 4-b-ii


   
1612). In human , Prothrombin required for blood clothing is synthersized in the
A). Spleen
B). Stomach
C). Liver
D). thymus

Answer: Liver


   
1613). Match List-I with List-II and select the correct option given below :
      List-I                                 List-II
a) Simmond's disease             i) Thyroid gland
b) Diabetes mellitus               ii) Adrenal gland
c) Cushing's disease              iii) Pituitary gland
d) Myxoedema                      iv) Pancreas

Below codes are given in A B C D order
A). a-iii, b-iv, C-i, d-ii
B). a-ii, b-iv, c-i, d-iii
C). a-iii, b-iv, c-ii, d-i
D). a-ii, b-iv, c-iii, d-i

Answer: a-iii, b-iv, c-ii, d-i



   
1614). Parotid gland is affected by
A). A(H1N1)virus
B). Hepatitis B-virus
C). Polio virus
D). Mumps virus

Answer: Mumps virus


   
1615). The cells which provide nourishment to developing sperms
A). Sertoli cells
B). Interstitial cells
C). Egg cells
D). Follicle cells

Answer: Sertoli cells
 


1616). What is mediasteanum?
A). Membrane around the lungs
B). Membrane around the heat
C). Membrane around the kidney
D). Space between the two lungs

Answer: Space between the two lungs


   
1617). Hazardous bio-medical wastes are usually disposed off means of
A). Land fills
B). Deep well injection
C). Incineration
D). Surface impoundment

Answer: Incineration


   
1618). Glycolysis is takes place in the
A). Golgi
B). Cytoplasm
C). Vacuole
D). Mitochondria

Answer: Cytoplasm


   
1619). Islets of Langerhans are found in
A). Spleen
B). Pancreas
C). Liver
D). Pituitary gland

Answer: Pancreas


   
1620). Bone marrow is the
A). Cradle of WBC
B). Cradle of RBC
C). Cradle of Platelets
D). None the above

Answer: Cradle of RBC
June 19, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 161

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 161



1601). Find out the correct matches :
I) Enzymes - Biological catalysts
II) DNA - Nucleic acid
III)Insulin - Hormone
IV) Vitamin E - Water soluble vitamin
A). II only
B). I only
C). I, II and IV
D). I, II, and III

Answer: I, II, and III


   
1602). Which of the following statements about 'Glycolysis' is/are True?
I) Glycolysis is also known as Pentose phosphate pathway.
II) The substrate of Glycolysis is Glucose 
III)The final product of Glycolysis is Glycogen 
IV) Glyconsis is also known as Glyoxylate cycle
A). I and III
B). II only
C). III and IV
D). IV and II

Answer: II only


   
1603). Arrange the following common units classification in ascending order :
I) Family 
II) Order 
III) Species 
IV) Variety 
V) Genus
A). II, I, III, IV, V
B). V, IV, III, II, I
C). III, V, IV, II, I
D). IV, III, V, I, II

Answer: IV, III, V, I, II


   
1604). If a colour blind woman marries a normal visioned man ,they will produce
A). Normal visioned sons and daughters
B). Colour blind sons and normal visioned daughters
C). Normal sons and colour blind daughters
D). Colour blind sons and daughters

Answer: Colour blind sons and normal visioned daughters


   
1605). Cretinism, myxoedema an goitre are related to the disorders of the
A). Parathyroid gland
B). thyroid gland
C). Adrenal gland
D). Pituitary gland

Answer: thyroid gland



1606). Which one of the following matched ?
A). Anopheles Stephensi - Leishmaniasis
B). Glossina Palpalis - Sleeping sickness
C). Culex Pipiens - Filariasis
D). Aedes Aegypti - Dengue fever

Answer: Anopheles Stephensi - Leishmaniasis


   
1607). Smoking injuries
A). Stomach
B). Intestine
C). Lungs
D). Liver

Answer: Lungs


   
1608). Mendel's monohybrid ratio is
A). 9 : 3 : 3 :1
B). 2 : 3 : 3 :1
C). 4.30671296296296E-02
D). 1 : 2 : 3 : 1

Answer: 4.30671296296296E-02


   
1609). Which one of the following causes changes disease?
A). bed bug
B). Mosquitoes
C). Triatominea bugs
D). Cockroaches

Answer: Triatominea bugs



   
1610). Synthesis of prothrombin occurs in
A). Blood platelets
B). Blood plasma
C). Liver
D). Bone marrow

Answer: Liver

Thursday, June 18, 2020

June 18, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 160

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 160



1591). Name of hormone secreted by the pineal body
A). Melatonin
B). Thymosin
C). Relaxin
D). Thyrotropin

Answer: Melatonin

   
1592). Which one of the following is an example for X-linked chromosome inheritance?
A). Colour blindness
B). Albinism
C). Alkaplonuria
D). Mangolism

Answer: Colour blindness

   
1593). What is the other name of Leprosy?
A). Botulism
B). Tetanus
C). Hansen's disease
D). Rabies

Answer: Hansen's disease

   
1594). Which organ is called as the graveyard of Red Blood Cell?
A). Liver
B). Kidney
C). Spleen
D). Gal bladder

Answer: Spleen


   
1595). Alpha cells of Islets of Langerhans secrete
A). Glucagon
B). Insulin
C). Somatostatin
D). calcitonin

Answer: Glucagon


1596). Match the Discovery with Scientist Name :
      Discovery                                          Scientist Name
a) Binomial nomenclature                          l) K. Landsteiner
b) Fluid-mosaic model of cell membrane     2) G. Beadle and E. Tatum
c) One gene one enzyme hypothesis          3) S.J. Singer and G.L.Nicolson
d) Human blood group                              4) Caeran Linnaeus

Below codes are given in A B C D order
A). 1 3 4 2
B). 2 3 4 1
C). 4 3 2 1
D). 4 1 2 3

Answer: 4 3 2 1

   
1597). Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below list:
List I                               List II
a)Anaemia                       1) Bone
b)Osteoporosis                 2) Brain
c)Alzheimer's disease        3) Liver
d)Jaundice                        4) Hemoglobin

Below codes are given in A B C D order
A). 1 2 3 4
B). 4 1 2 3
C). 2 3 1 4
D). 1 2 4 3

Answer: 4 1 2 3


   
1598). Which disease is otherwise called as Christmas Disease?
A). Haemophilia A
B). Haemophilia B
C). Protonopia
D). Deutronopia

Answer: Haemophilia B

   
1599). Match the following :
a) Krebs cycle            1) Occurs in cytoplasm
b) Ubiquinone            2) Diffuse from cytoplasm to mitochondria
c) Glycolysis              3) Mobile carrier
d) Acetyl-CoA            4) Occurs in mitochondrial matrix

Below codes are given in A B C D order
A). 4 3 1 2
B). 3 1 4 2
C). 1 4 2 3
D). 4 1 3 2

Answer: 4 3 1 2


   
1600). The purines present in nucleic acids are
I) Adenine and Cytosine
II) Guanine and Thymine
III)Adenine and Guanine
IV) Cytosine and Uracil
A). IV
B). III
C). II
D). I

Answer: III
June 18, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 159

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 159



1581). The layer of follicular cells that are found outside the Zona pellucida is called as
A). Graafian follicle
B). Corona radiata
C). Zona radiata
D). Primary egg membrane

Answer: Corona radiata


   
1582). Match List-I and List-II correctly and select your answer using the codes given below.
   List I                                    List II
a) Global Village                    1) 1995
b) Green Chemistry               2) Marshall Macluthan
c) Bio-medical waste             3) Minimising the usage of petroleum
d) Kyoto                               4) Inceneration

Below codes are given in A B C D order
A). 2 4 1 3
B). 4 1 3 2
C). 2 4 3 1
D). 2 1 4 3

Answer: 2 1 4 3


   
1583). Primary, secondary and tertiary treatment of water is followed to clean
A). Drinking water
B). Sea water
C). Sewage water
D). Contaminted water

Answer: Sewage water

   
1584). Which of the following statements is true?
I) ln petromyzon seven pairs of aortic arches are present.
II) ln reptiles only four functional aortic arches are present
III) In amphioxus two pairs of aortic arches are present
IV) In birds nine aortic arches are present
A). II
B). I
C). III
D). IV

Answer: I

   
1585). The following hormone is described as life saving hormone
A). Glucocoricoid
B). mineralocoriticoid
C). Calcitonin
D). Parathormone

Answer: mineralocoriticoid



1586). Which is wrongly matched?
A). Rh blood. - Erythroblastosis foetalis
B). Haemophilia - Sex linked inheritance
C). A,B,O blood - Multiple alleles
D). Color blindness - Malnutrition

Answer: Color blindness - Malnutrition

   
1587). Which or the following is correctly matched?
I) Vitamin A - Calciferol
II) Vitamin D - Retinol
III) Vitamin E - Tocopherol
IV) Vitamin H - Pyridoxine
A). I
B). II
C). III
D). IV

Answer: III

   
1588). Blood cancer can be detected by
I)15P^31
II)15P^32
III)26Fe^59
IV)11Na^24
A). I only
B). II only
C). III only
D). IV only

Answer: III only

   
1589). Arrange the following in increasing order of their pH values :
I) Human Blood
II) Stomach acid
III) Pure water
IV) Milk
A). II, III, IV, and I
B). II, I, III and IV
C). II, IV, III and I
D). I, III, IV and II

Answer: II, IV, III and I

   
1590). Match the following :
List I                          List II
a) Riboflavin                 1) Vitamin B6
b) Thiamine                  2) Vitamin B2
c) Pyridoxine                3) Vitamin B12
d) Cyanocobalamine      4) Vitamin B1

Below codes are given in A B C D order
A). 2 3 1 4
B). 2 3 4 1
C). 2 4 1 3
D). 1 3 4 2

Answer: 2 4 1 3
June 18, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 158

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 158



1571). Which of the following hormone is secreted by acidophilic cells?
A). Thyroid Stimulating Hormone (TSH)
B). Follicle Stimulating Hormone (FSH)
C). Luteinizing Hormone (LH)
D). Growth Hormone (GH)

Answer: Growth Hormone (GH)

   
1572). Centrioles are involved in
A). storage
B). Energy transfer
C). Cell division
D). Protein synthesis

Answer: Cell division


   
1573). Peristalsis is :
A). Absorption of food materials
B). Muscular contraction of alimentary canal
C). Reabsorption of water
D). Elimination of waste

Answer: Muscular contraction of alimentary canal


   
1574). The circulation of blood from right ventricle to the left atrium through the lung is termed as
A). Systemic circulation
B). Portal circulation
C). Pulmonary circulation
D). Double circulation

Answer: Pulmonary circulation


   
1575). In human, fertilization of the ovum occurs in the
A). Ampulla of fallopian tube
B). Vagina
C). Uterus
D). Ovary

Answer: Ampulla of fallopian tube



1576). Consider the following statements : 
Assertion (A) : Hydrogen is the source of power for future. 
Reason (R) : Hydrogen as a fuel does not cause pollution and has the highest mass energy content. Now select your answer according to the coding scheme given below.
A). Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B). Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C). (A) is wrong, but (R) is correct
D). (A) is true and (R) is wrong A

Answer: Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)


   
1577). Match Vitamin Deficiency Diseases.
 Vitamin                            Deficiency Diseases
a) Vitamin B1             1) Pernicious anaemia
b) Vitamin B5             2) Fat metabolism
c) Vitamin B12            3) Pellagra
d) Vitamin B6             4) Beri beri

Below codes are given in A B C D order
A). 4 1 3 2
B). 4 3 1 2
C). 4 2 1 3
D). 2 1 3 4

Answer: 4 3 1 2


   
1578). HIV belongs to ______ group of virus
A). Simian virus
B). Oncogenic virus
C). Corono virus
D). Retro virus

Answer: Retro virus

   
1579). Which of the following statements is true?
A). Mechanism in which dispersal of fruits and seeds is by water are called hydrochory
B). Mechanism in which dispersal of fruits and seeds is by wind is called autochory
C). Mechanism in which dispersal of fruits and seeds is by animal is called anemochory
D). Active Mechanism of self dispersal of fruits and seeds is by Birds

Answer: Mechanism in which dispersal of fruits and seeds is by water are called hydrochory


   
1580). Name the white blood corpuscles which produces antibodies.
A). Lymphocyte
B). Monocyte
C). Neutrophil
D). Eosinophil

Answer: Lymphocyte
June 18, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 157

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 157



1561). No cell is without
A). Chloroplast
B). Mitochondria
C). Ribosome
D). Nucleus

Answer: Ribosome


   
1562). Norepinephrine is secreted by
A). Adrenal Medulla
B). Adrenal Cortex
C). Thymus
D). Thyroid

Answer: Adrenal Medulla


   
1563). Mongoloid Idiocy, a mutant condition with several mental retardation caused by chromosomal 21 trisomy is called as
A). Down's Syndrome
B). Klinefelter's Syndrome
C). Criminal Syndrome
D). Turner's Syndrome

Answer: Down's Syndrome

   
1564). The cell wall is interrupted by narrow pores carrying fine strands of cytoplasm, which interlink the contents of the cells are called
A). Plasmahole
B). Microvilli
C). Plasmodermata
D). Plasmalemma

Answer: Plasmodermata


   
1565). Find out the wrongly matched pain
A). Vitamin A deficiency - Night blindness
B). Vitamin C deficiency - Beriberi
C). Vitamin D deficiency - Rickets
D). Folic Acid - Anemia

Answer: Vitamin C deficiency - Beriberi



1566). The respiratory quotient of the Glucose aerobic respiration is
A). 1
B). 0.7
C). 1.3
D). 8(Infinity)

Answer: 1


   
1567). Match the following :
     List-I                                      List-II
a) Excess Vitamin A               1) Scurvy
b) Excess Vitamin D               2) Keratomalacia
c) Vitamin C deficiency           3) Kidney damage
d) Vitamin A deficiency           4) Liver poisoning

Below codes are given in A B C D order
A). 4 3 1 2
B). 2 1 4 3
C). 4 2 1 3
D). 2 3 4 1

Answer: 4 3 1 2


   
1568). The target organ for the luteinizing hormone from the pituitary are
A). Grafian follicle
B). Primordialfollicle
C). Primary follicle
D). Secondary follicle

Answer: Grafian follicle


   
1569). An important constituent of proteins, nucleic acids, porphyrins and alkaloids is ____________
A). Mg
B). N
C). S
D). Ca

Answer: N

   
1570). Corpora cardiaca are the principle neurohaemal organs situated posterior to the
A). Kidneys
B). Heart
C). Brain
D). Adrenal gland

Answer: Brain
June 18, 2020

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 156

GENERAL SCIENCE BIOLOGY ONE LINERS FOR TNPSC UPSC SSC SET 156



1551). Where is the coronary sinus present?
A). Behind the heart
B). On the left side of heart
C). On the right side of heart
D). In the front of heart

Answer: Behind the heart


   
1552). In human body, E.coli is commonly found in _______
A). Human colon
B). Epithelial cells
C). Stomach
D). Lungs

Answer: Human colon


   
1553). Choose the correct answer for the following statement: One of the following process is employed to introduce a foreign gene into a cell
A). Electroporation
B). Plasmid
C). Ligation
D). Electrolysis

Answer: Electroporation

   
1554). Solar Energy trapping molecules are found in
A). Cristae
B). Cistemae
C). Thylakoid
D). Stroma

Answer: Thylakoid

   
1555). Liver cirrhosis is caused by
A). Smoking
B). Chewing tobacco
C). Chewing beetle leaves
D). Consuming alcohol

Answer: Consuming alcohol



1556). Kaziranga National Park is famous for
A). Tiger
B). Musk deer
C). Elephant
D). Rhinoceros

Answer: Rhinoceros

   
1557). Goitre is due to lack of
A). Iodine
B). Potassium
C). Calcium
D). Phosphorus

Answer: Iodine


   
1558). The new blood test which diagnoses tuberculosis in children quickly and accurately is
A). TAM-TB assay
B). T-TB assay
C). MS assay
D). MS-TB assay

Answer: TAM-TB assay


   
1559). Scientists have rewritten the genetic Code of bacteria using synthetic chemicals to grow them. This is referred to as GMO. GMO stands for
A). Genetically Manipulated Organisms
B). Genetically Modified Organisms
C). Globally Modified Organisms
D). Genetically Modelled Organisms

Answer: Genetically Modified Organisms


   
1560). Wild-buffaloes having huge body and long horn are found in
A). Gir forest
B). Kaziranga
C). UP foot hills of Himalayas
D). Manas

Answer: Manas