LATEST

Showing posts with label Electronics Engineering. Show all posts
Showing posts with label Electronics Engineering. Show all posts

Tuesday, April 28, 2020

April 28, 2020

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 09

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 09

 

1. The output of a JK flipflop with asynchronous preset and clear inputs is ‘1’. The output can be changed to ‘0’ with one of the following conditions.
(A)By applying J = 0, K = 0 and using a clock.
(B)By applying J = 1, K = 0 and using the clock.
(C)By applying J = 1, K = 1 and using the clock.
(D)By applying a synchronous preset input.
Ans: C
Explanation: Preset  state of JK Flip-Flop =1
With J=1 K=1 and the clock next state will be complement of the present state.

2. The information in ROM is stored
(A) By the user any number of times.
(B) By the manufacturer during fabrication of the device.
(C) By the user using ultraviolet light.
(D)By the user once and only once.
Ans: B

3. The conversation speed of an analog to digital converter is maximum with the following technique.
(A) Dual slope AD converter.
(B) Serial comparator AD converter.
(C) Successive approximation AD converter.
(D)Parallel comparator AD converter.
Ans: D

4.A weighted resistor digital to analog converter using N bits requires a total of
(A)N precision resistors.
(B)  2N precision resistors.
(C)  N + 1 precision resistors.    
(D)  N – 1 precision resistors.
Ans: A

5. The 2’s complement of the number 1101110 is
(A) 0010001.    
(B) 0010001.
(C) 0010010.    
(D) None.
Ans: C
Explanation: 1’s complement of 1101110 is = 0010001
Thus 2’s complement of 1101110 is = 0010001 + 1 = 0010010

6. The decimal equivalent of Binary number 10101 is
(A) 21    
(B) 31
(C) 26    
(D) 28
Ans: A
Explanation: 1x2^4 + 0x2^3 +1x2^2 +0x2^1 +  1x2^0 = 16 + 0 + 4 + 0 + 1 = 21.

7. How many two input AND gates and two input OR gates are required to realize Y = BD+CE+AB
(A) 1, 1    
(B)  4, 2     
(C) 3, 2    
(D)  2, 3
Ans: A
Explanation: There are three product terms, so three AND gates of two inputs are required. As only two input OR gates are available, so two OR gates are required to get the logical sum of three product terms.

8. How many select lines will a 32:1 multiplexer will have
(A) 5.    
(B) 8.     
(C) 9.    
(D) 11.
Ans: A
Explanation: For 32 inputs, 5 select lines will be required, as 25 = 32.
April 28, 2020

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 08

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 08

1.How many two-input AND and OR gates are required to realize Y=CD+EF+G
(A) 2,2.    
(B) 2,3.        
(C) 3,3.    
(D)  none of these.
Ans: A
Explanation: Y=CD+EF+G
Number of two input AND gates=2
Number of two input OR gates = 2
One OR gate to OR CD and EF and next to OR of G & output of first OR gate.

2. Which of following can not be accessed randomly
(A)DRAM.      
(B) SRAM.      
(C) ROM.    
(D)  Magnetic tape.
Ans: D
Explanation: Magnetic tape can only be accessed sequentially.

3. The excess-3 code of decimal 7 is represented by
(A) 1100.    
(B) 1001.     
(C) 1011.      
(D) 1010.
Ans: D
Explanation: An excess 3 code is always equal to the binary code +3

4. When an input signal A=11001 is applied to a NOT gate serially, its output signal is
(A) 00111.    
(B) 00110.   
(C) 10101.    
(D) 11001.
Ans: B
Explanation: As A=11001 is serially applied to a NOT gate, first input applied will be LSB 00110.

5. The result of adding hexadecimal number A6 to 3A is
(A)DD.    
(B) E0.    
(C) F0.    
(D) EF.
Ans: B

6. A universal logic gate is one, which can be used to generate any logic function. Which of the following is a universal logic gate?
(A)OR    
(B) AND    
(C) XOR    
(D) NAND
Ans: D
Explanation: NAND can generate any logic function.

7. The logic 0 level of a CMOS logic device is approximately
(A)1.2 volts    
(B)  0.4 volts    
(C) 5 volts    
(D)  0 volts
Ans: D
Explanation: CMOS logic low level is 0 volts approx.

8. Karnaugh map is used for the purpose of
(A)Reducing the electronic circuits used.
(B) To map the given Boolean logic function.
(C)To minimize the terms in a Boolean expression.
(D)To maximize the terms of a given a Boolean expression.
Ans: C

9. A full adder logic circuit will have
(A)Two inputs and one output.  
(B)Three inputs and three outputs.
(C) Two inputs and two outputs.  
(D) Three inputs and two outputs.
Ans: D Explanation: A full adder circuit will add two bits and it will also accounts the carry input generated in the previous stage. Thus three inputs and two outputs (Sum and Carry) are there.

10. An eight stage ripple counter uses a flip-flop with propagation delay of 75 nanoseconds. The pulse width of the strobe is 50ns. The frequency of the input signal which can be used for proper operation of the counter is approximately
(A)1 MHz.   
(B)  500 MHz    
(C) 2 MHz.   
(D)  4 MHz.
Ans: A
Explanation: Maximum time taken for all flip-flops to stabilize is 75ns x 8 + 50 = 650ns. Frequency of operation must be less than 1/650ns = 1.5 MHz.
April 28, 2020

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 07

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 07

1. How many flip-flops are required to construct mod 30 counter
(A) 5    
(B) 6        
(C) 4    
(D) 8
Ans: A
Explanation: Mod - 30 counter +/- needs 5 Flip-Flop as 30 < 25 Mod - N counter counts total ' N ' number of states.
To count 'N' distinguished states we need minimum n FlipFlop's as [N = 2n] For eg. Mod 8 counter requires 3 Flip-Flop's (8 = 23)

2. How many address bits are required to represent a 32 K memory
(A)10 bits.
(B)  12 bits.     
(C) 14 bits.
(D)  16 bits.
Ans: D
Explanation: 32K = 25 x 210 = 215,
Thus 15 address bits are required, Only 16 bits can address it.

3. The number of control lines for 16 to 1 multiplexer is
(A) 2.    
(B) 4.       
(C) 3.    
(D) 5.
Ans: B
Explanation: As 16 = 24, 4 Select lines are required.

4. Which of following requires refreshing?
(A)SRAM.    
(B) DRAM.     
(C) ROM.    
(D) EPROM.
Ans: B

5. Shifting a register content to left by one bit position is equivalent to
(A)division by two.
(B) addition by two.
(C) multiplication by two.    
(D) subtraction by two.
Ans:C

6. The decimal equivalent of (1100)2 is
(A) 12    
(B) 16      
(C) 18    
(D) 20
Ans: A
Explanation: (1100)2 = (12)10

7. The binary equivalent of (FA)16 is
(A) 1010 1111    
(B)  1111 1010   
(C) 10110011    
(D)  none of these
Ans: B
Explanation: (FA)16 = (11111010)10

8.The output of SR flip flop when S=1, R=0 is
(A) 1    
(B) 0   
(C) No change    
(D)  High impedance
Ans: A
Explanation: As for the SR flip-flop S=set input R=reset input ,when S=1, R=0, Flip-flop will be set.

9. The number of flip flops contained in IC 7490 is
(A) 2.    
(B) 3.   
(C) 4.    
(D) 10.
Ans: A

10. The number of control lines for 32 to 1 multiplexer is
(A) 4.    
(B) 5   
(C) 16.    
(D) 6.
Ans: B
Explanation: The number of control lines for 32 (25) and to select one input among them total 5 select lines are required.
April 28, 2020

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 06

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 06

1. Using complement method negative numbers can also be subtracted.
In a positive logic system, logic state 1 corresponds to
(A)positive voltage    
(B)  higher voltage level
(C)  zero voltage level    
(D)  lower voltage level
Ans: B

2.  We decide two voltages levels for positive digital logic. Higher voltage represents logic 1 & a lower voltage represents logic 0. The commercially available 8-input multiplexer integrated circuit in the TTL family is
(A) 7495.    
(B) 74153.
(C) 74154.    
(D) 74151.
Ans: B
Explanation: MUX integrated circuit in TTL is 74153.

3. CMOS circuits are extensively used for ON-chip computers mainly because of their extremely
(A)low power dissipation.
(B)  high noise immunity.
(C)  large packing density.
(D)  low cost.
Ans: C
Explanation: Because CMOS circuits have large packing density.

4.The MSI chip 7474 is
(A) Dual edge triggered JK flip-flop (TTL).
(B)Dual edge triggered D flip-flop (CMOS).
(C)Dual edge triggered D flip-flop (TTL).
(D) Dual edge triggered JK flip-flop (CMOS).
Ans: C
Explanation: MSI chip 7474 dual edge triggered D Flip-Flop.

5. Which of the following memories stores the most number of bits
(A)a 5M× 8 memory.    
(B)  a 1M × 16 memory.
(C) a 5M × 4 memory.    
(D)  a 1M ×12 memory.
Ans: A
Explanation: 5Mx8 = 5 x 220 x 8 = 40M (max)

6. The process of entering data into a ROM is called
(A)burning in the ROM    
(B) programming the ROM
(C) changing the ROM    
(D) charging the ROM
Ans: B
Explanation: The process of entering data into ROM is known as programming the ROM.

7. When the set of input data to an even parity generator is 0111, the output will be
(A) 1    
(B) 0  
(C) Unpredictable  
(D)  Depends on the previous input
Ans: B
Explanation: In even parity generator  if number of 1 is odd then output will be zero.

8. The number 140 in octal is equivalent to
(A)  (96)10     
(B)  (86)10     
(C)  (90)10     
(D)  none of these
Ans: A
Explanation: (140)8 = (96)10
1 x 8^2 + 4 x 8 + 0x 1 = 64 + 32 = 96

9. The NOR gate output will be low if the two inputs are
(A) 00    
(B) 01     
(C) 10    
(D) 11
(E) B,C,and D
Ans: E
Explanation: O/P is low if any of the I/P is high

10.Which of the following is the fastest logic?
(A)ECL    
(B) TTL   
(C) CMOS    
(D) LSI
Ans: A
April 28, 2020

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 05

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 05

1.How many select lines will a 16 to 1 multiplexer will have
(A) 4    
(B) 3
(C) 5    
(D) 1
Ans: A
Explanation: In 16 to 1 MUX  four select lines will be required to select 16 ( 24 ) inputs.

2. How many address bits are required to represent 4K memory
(A) 5 bits.     
(B) 12 bits.        
(C) 8 bits.    
(D) 10 bits.
Ans: B
Explanation: For representing 4K memory, 12 address bits are required as
    4K = 22  x 210  = 212     (1K = 1024 = 210)

3. For JK flipflop J = 0, K=1, the output after clock pulse will be
(A) 1.    
(B) no change.   
(C) 0.    
(D) high impedance.
Ans: C
Explanation: J=0, K=1, these inputs will reset the flip-flop after the clock pulse. So whatever be the previous output, the next state will be 0.

4. Which of following are known as universal gates
(A)NAND & NOR.    
(B)  AND & OR.   
(C)  XOR & OR.    
(D) None.
Ans: A
Explanation: NAND & NOR are known as universal gates, because any digital circuit can be realized completely by using either of these two gates.

5. Which of the following memories stores the most number of bits
(A)64K × 8 memory.    
(B) 1M × 8 memory.
(C) 32M × 8 memory.    
(D) 64 × 6 memory.
 Ans: C
Explanation: 32M x 8 stores most number of bits
25 x 220   = 225     (1M = 220 = 1K x 1K = 210 x 210)

6. How many flip flops are required to construct a decade counter
(A) 10    
(B) 3
(C) 4    
(D) 2
Ans: C
Explanation: Decade counter counts 10 states from 0 to 9 ( i.e. from 0000 to 1001 ) Thus four FlipFlop's are required.

7. Which TTL logic gate is used for wired ANDing
(A)Open collector output    
(B)  Totem Pole
(C)  Tri state output    
(D)  ECL gates
Ans: A
Explanation: Open collector output.

8. CMOS circuits consume power    
(A) Equal to TTL    
(B) Less than TTL
(C) Twice of TTL    
(D) Thrice of TTL
Ans: B
Explanation: As in CMOS one device is ON & one is Always OFF so power consumption is low.

9. In a RAM, information can be stored
(A) By the user, number of times.
(B) By the user, only once.
(C) By the manufacturer, a number of times.
(D) By the manufacturer only once.
Ans: A
Explanation: RAM is used by the user, number of times.

10. The chief reason why digital computers use complemented subtraction is that it
(A)Simplifies the circuitry.
(B) Is a very simple process.
(C) Can handle negative numbers easily.
(D)Avoids direct subtraction.
Ans: C
April 28, 2020

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 04

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 04

1. When signed numbers are used in binary arithmetic, then which one of the following notations would have unique representation for zero.
(A)Sign-magnitude.    
(B)  1’s complement.
(C)  2’s complement.    
(D)  9’s complement.
Ans: A

2. Which of following consume minimum power
(A)TTL.    
(B) CMOS.    
(C) DTL.    
(D) RTL.
Ans: B
Explanation: CMOS consumes minimum power as in CMOS one p-MOS & one n-MOS transistors are connected in complimentary mode, such that one device is ON & one is OFF.

3. In digital ICs, Schottky transistors are preferred over normal transistors because of their
 (A)Lower Propagation delay.
(B) Higher Propagation delay.
(C) Lower Power dissipation.    
(D) Higher Power dissipation.
Ans: A
Explanation: Lower propagation delay as shottky transistors reduce the storage time delay by preventing the transistor from going deep into saturation.

4. The following switching functions are to be implemented using a Decoder:
f1 =)m(1, 2, 4, 8,10,14) f2 =) m(2, 5, 9,11) f3 =) m(2, 4, 5, 6, 7)
The minimum configuration of the decoder should be
(A) 2 – to – 4 line.    
(B)  3 – to – 8 line.
(C)  4 – to – 16 line.    
(D)  5 – to – 32 line.
Ans: C
Explanation: 4 to 16 line decoder as the minterms are ranging from 1 to 14.

5. A 4-bit synchronous counter uses flip-flops with propagation delay times of 15 ns each. The maximum possible time required for change of state will be
(A) 15 ns.    
(B)  30 ns.
(C) 45 ns.    
(D)  60 ns.
Ans: A
Explanation: 15 ns because in synchronous counter all the flip-flops change state at the same time.

6. Words having 8-bits are to be stored into computer memory. The number of lines required for writing into memory are
(A) 1.    
(B) 2.
(C) 4.    
(D) 8.
Ans: D
Explanation: Because 8-bit words required 8 bit data lines.

7.The decimal equivalent of Binary number 11010 is
(A) 26.    
(B) 36.
(C)  16.    
(D) 23.
Ans: A
Explanation: 11010 = 1 X 24 + 1 X 2 3 + 0 X 22 + 1 X 21 = 26

8. 1’s complement representation of decimal number of -17 by using 8 bit representation is
(A) 1110 1110    
(B)  1101 1101
(C) 1100 1100    
(D)  0001 0001
Ans: A
Explanation: (17)10 = (10001)2
In 8 bit = 00010001
1's Complement = 11101110

9.The excess 3 code of decimal number 26 is
(A) 0100 1001    
(B) 01011001
(C) 1000 1001    
(D) 01001101
Ans: B 
Explanation: (26)10 in BCD is  ( 00100110 ) BCD
Add 011 to each BCD 01011001 for excess – 3

10.How many AND gates are required to realize Y = CD+EF+G
(A) 4    
(B) 5
(C) 3    
(D) 2
Ans: D
Explanation: To realize Y = CD + EF + G
Two AND gates are required (for CD & EF).
April 28, 2020

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 03

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 03

1. Which of  the following is the fastest logic
(A)TTL    
(B) ECL
(C) CMOS    
(D) LSI
Ans: B
ECL is the fastest logic family of all logic families.
(High speeds are possible in ECL because the transistors are used in difference  amplifier configuration, in which they are never driven into saturation and thereby the storage time is eliminated.

2.If the input to T-flipflop is 100 Hz signal, the final output of the three T-flipflops in cascade is
(A) 1000 Hz    
(B) 500 Hz  
(C) 333 Hz    
(D) 12.5 Hz.
Ans: D

3. Which of  the memory is volatile memory
(A)ROM    
(B) RAM  
(C) PROM    
(D) EEPROM
Ans: B
Explanation: RAM is a volatile memory (Volatile memory means the contents of the RAM get erased as soon as the  power  goes off.)

4. -8 is equal to signed binary number    
(A) 10001000    
(B) 00001000  
(C) 10000000    
(D) 11000000
Ans: A
Explanation: 8 is equal to signed binary number 10001000

5. DeMorgan’s first theorem shows the equivalence of
(A)OR gate and Exclusive OR gate.
(B)NOR gate and Bubbled AND gate.
(C)NOR gate and NAND gate.   
(D)NAND gate and NOT gate
 Ans: B

6. The digital logic family which has the lowest propagation delay time is
(A)ECL    
(B) TTL
(C) CMOS    
(D) PMOS
Ans: A
Explanation: The digital logic family which has the lowest propagation delay time is ECL (Lowest propagation delay time is possible in ECL because the transistors are used in difference amplifier configuration, in which they are never driven into saturation and thereby the storage time is eliminated).

7. The device which changes from serial data to parallel data is
(A)COUNTER    
(B) MULTIPLEXER
(C) DEMULTIPLEXER    
(D) FLIP-FLOP
Ans: C
Explanation: The device which changes from serial data to parallel data is demultiplexer. (A demultiplexer takes in data from one line and directs it to any of its N outputs depending on the status of the select inputs.)

8. A device which converts BCD to Seven Segment is called
(A)Encoder    
(B) Decoder
(C) Multiplexer    
(D) Demultiplexer
Ans: B
Explanation:  device which converts BCD to Seven Segment is called DECODER. (A decoder coverts binary words into alphanumeric characters.)

9.The access time of ROM using bipolar transistors is about
(A)1 sec    
(B) 1 msec
(C) 1 µsec    
(D) 1 nsec.
Ans: C
Explanation: The access time of ROM using bipolar transistors is about 1 µ sec.

10. The A/D converter whose conversion time is independent of the number of bits is
(A)Dual slope    
(B) Counter type
(C) Parallel conversion    
(D) Successive approximation.
Ans:  C
Explanation: The A/D converter whose conversion time is independent of the Number of bits is Parallel conversion.
(This type uses an array of comparators connected in parallel and comparators compare the input voltage at a particular ratio of the reference voltage).
April 28, 2020

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 02

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 02

1.The Gray code for decimal number 6 is equivalent to
(A) 1100    
(B) 1001
(C) 0101    
(D) 0110
Ans: C

2. The digital logic family which has minimum power dissipation is
(A) TTL    
(B) RTL    
(C) DTL    
(D) CMOS
Ans: D
Explanation: The digital logic family which has minimum power dissipation is CMOS.
(CMOS being an unipolar logic family, occupy a very small fraction of silicon Chip area)

3. The output of a logic gate is 1 when all its inputs are at logic 0. the gate is either
(A) a NAND or an EX-OR    
(B) an OR or an EX-NOR
(C) an AND or an EX-OR    
(D) a NOR or an EX-NOR
Ans: D

4. Data can be changed from special code to temporal code by using
(A) Shift registers  
(B) counters 
(C) Combinational circuits
(D) A/D converters.
Ans: A
Explanation:
Data can be changed from special code to temporal code by using Shift Registers. (A Register in which data gets shifted towards left or right when clock pulses are applied is known as a Shift Register.

5. A ring counter consisting of five Flip-Flops will have
(A)5 states        
(B) 10 states
(C) 32 states    
(D) Infinite states.
Ans: A
Explanation: A ring counter consisting of Five Flip-Flops will have 5 states.

6. The 2’s complement of the number 1101101 is
(A) 0101110       
(B) 0111110   
(C) 0110010    
(D) 0010011
Ans: D
Explanation: The 2’s complement of the number 1101101 is 0010011
(1’s complement of the number 1101101 is 0010010
2’s complement of the number 1101101is 0010010 + 1 =0010011)

7. The correction to be applied in decimal adder to the generated sum is
(A) 00101    
(B) 00110    
(C) 01101    
(D) 01010
Ans: B
Explanation: The correction to be applied in decimal adder to the generated sum is 00110.
When the four bit sum is more than 9 then the sum is invalid. In such  cases, add +6(i.e.  0110) to the four bit sum to skip the six invalid states. If a carry is generated when adding 6, add the carry to the next four bit group .

8. When simplified with Boolean Algebra (x + y)(x + z) simplifies to
(A)x       
(B) x + x(y + z)    
(C) x(1 + yz)    
(D) x + yz
Ans: D

9.The excess 3 code of decimal number 26 is
(A) 0100 1001    
(B) 01011001
(C) 1000 1001    
(D) 01001101
 Ans: B 
(26)10 in BCD is  ( 00100110 ) BCD
Add 011 to each BCD 01011001 for excess – 3

10. The code where all successive numbers differ from their preceding number by single bit is
(A)Binary code.
(B) BCD.
(C) Excess – 3.
(D) Gray.
Ans: D
The code where all successive numbers differ from their preceding number by single bit is Gray Code.
(It is an unweighted code. The most important characteristic of this code is that only a single bit change occurs when going from one code number to next.)
April 28, 2020

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 01

DIGITAL ELECTRONICS MCQS PART 01

1. The NAND gate output will be low if the two inputs are
(A) 00 
(B) 01  
(C) 10  
(D) 11
Ans: D

2.What is the binary equivalent of the decimal number 368
(A) 101110000 
(B) 110110000 
(C) 111010000 
(D) 111100000
Ans: A

3. The decimal equivalent of hex number 1A53 is
(A)6793            
(B) 6739           
(C) 6973           
(D) 6379
Ans: B

4. (734)8 = ( )16
(A) C 1 D         
(B) D C 1           
(C) 1 C D              
(D) 1 D C
Ans: D

5. The simplification of the Boolean expression  (ABC)+ (ABC) is
(A) 0             
(B) 1             
(C) A              
(D) BC
Ans: B

6. The number of control lines for a 8 – to – 1 multiplexer is
(A) 2          
(B) 3           
(C) 4              
(D) 5
Ans: B
7. How many Flip-Flops are required for mod–16 counter?
(A) 5         
(B) 6              
(C) 3           
(D) 4
Ans: D

8. EPROM contents can be erased by exposing it to
A. Ultraviolet rays.
B.Infrared rays.
C. Burst of microwaves.
D.Intense heat radiations
Ans: A

10. The hexadecimal number ‘A0’ has the decimal value equivalent to
(A) 80    
(B) 256          
(C) 100    
(D) 160
Ans: D

Monday, April 20, 2020

April 20, 2020

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 12

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 12

1) The tree selected for the formation of state equations contains
1) all voltage sources
2) all capacitors
3) all inductors and current sources
4) all voltage sources and maximum number of capacitors
5) None of these
Answer:  4) all voltage sources and maximum number of capacitors
 
2) For a second order system, damping ratio ζ is such that 0 < ζ <. Then the roots of characteristic equation are
1) real but not equal
2) imaginary
3) complex conjugate
4) real and equal
5) None of these
Answer:  3) complex conjugate
 
3) The inverse Laplace transform of 1/(s - a)2 is
1) eat
2) t eat
3) t2 eat
4) eat/t
5) t/eat
Answer:  2) t eat
 
4) The discrete time system describes by y(n) = x(n2) is
1) non-casual, non-linear, time variant
2) non-casual, Linear, time invariant
3) casual, non-linear, timevari
4) casual, Linear, time varying
5) casual, Linear, time invariant
Answer:  4) casual, Linear, time varying
 
5) The integral of k u(t) is
1) 1/k δ(t)
2) k δ(t)
3) a ramp of slope 1/k
4) a ramp of slope k
5) None of these
Answer:  4) a ramp of slope k

6) In a complex wave, the negative half of the wave is a reproduction of the positive half
wave. Then
1) the wave does not contain triple harmonics
2) the wave does not contain odd harmonics
3) the wave does not contain even harmonics
4) the wave contains only fundamental and third harmonic
Answer:  3) the wave does not contain even harmonics
 
7) Which of the following is/are not a property/properties power spectral density function
Sx(ω)?
1) Sx(ω) is real function of ω
2) Sx(ω) is a even function of ω
3) Sx(ω) is a odd function of ω
4) Sx(ω) is non-positive function of ωSx(ω) ≤ 0 for all ω
5) All of the above
Answer:  4) Sx(ω) is non-positive function of ωSx(ω) ≤ 0 for all ω
 
8) For Ergodic Process
1) ensemble Average equal to time Average
2) ensemble Average is not equal to time Average
3) ensemble Average > Time Average
4) ensemble Average < Time Average
5) both 1 & 3
Answer:  1) ensemble Average equal to time Average
9) FIR digital filter having __________ stability than FIR filter.
1) good stability
2) poor stability
3) stability not guarnteed
4) poor stability
5) None of these
Answer:  1) good stability
April 20, 2020

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 11

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 11

1) ________is the rate of change with respect to time.
1) Amplitude
2) Time
3) Frequency
4) Voltage
5) None of these
Answer:  3) Frequency
 
2) What does the spectral density function of any signal specify?
1) Distribution of energy or power
2) Consumption of energy or power
3) Conservation of energy or power
4) Generation of energy or power
5) None of these
Answer:  1) Distribution of energy or power
 
3) The ESD of a real valued energy signal is always ________
1) An even (symmetric) function of frequency
2) An odd (non-symmetric) function of frequency
3) A function that is odd and half-wave symmetric
4) None of the above
Answer:  1) An even (symmetric) function of frequency
 
4) Where does the maximum value of auto-correlation function of a power signal occur?
1) At origin
2) At extremities
3) At unity
4) At infinity
5) None of these
Answer:  1) At origin
 
5) What would happen if the value of term [(m-x) / (σ √ 2)] increases in the expression of Guassian CDF?
1) Complementary error function also goes on increasing
2) Complementary error function goes on decreasing
3) Complementary error function remains constant or unchanged
4) Cannot predict
5) None of these
Answer:  2) Complementary error function goes on decreasing

6) What is the value of an area under the conditional PDF ?
1) Greater than '0' but less than '1'
2) Greater than '1'
3) Equal to '1'
4) Infinite
5) None of these
Answer:  3) Equal to '1'

7) According to Rayleigh's theorem, it becomes possible to determine the energy of a
signal by________
1) Estimating the area under the square root of its amplitude spectrum
2) Estimating the area under the square of its amplitude spectrum
3) Estimating the area under the one-fourth power of its amplitude spectrum
4) Estimating the area exactly half as that of its amplitude spectrum
5) None of these
Answer:  2) Estimating the area under the square of its amplitude spectrum

8) Where is the ROC defined or specified for the signals containing causal as well as anticausal
terms?
1) Greater than the largest pole
2) Less than the smallest pole
3) Between two poles
4) Cannot be defined
Answer:  3) Between two poles
9) According to the time-shifting property of Laplace Transform, shifting the signal in time domain corresponds to the ______
1) Multiplication by e-st0 in the time domain
2) Multiplication by e-st0 in the frequency domain
3) Multiplication by est0 in the time domain
4) Multiplication by est0 in the frequency domain
5) None of these
Answer:  2) Multiplication by e-st0 in the frequency domain

10) Which result is generated/ obtained by the addition of a step to a ramp function ?
1) Step function of zero slope
2) Ramp function of zero slope
3) Ramp Function shifted by an amount equal to step
4) Step Function shifted by an amount equal to ramp
5) None of these
Answer:  3) Ramp Function shifted by an amount equal to step
April 20, 2020

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 10

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 10

1) Which one of the following is correct? Energy of a power signal is
1) finite
2) zero
3) infinite
4) between 1 and 2
5) None of these
Answer:  3) infinite
 

2) Auto correlation function
1) is an even function of t
2) is an odd function of t
3) may be an even or odd function of t
4) is both an odd and even function of t
5) None of these
Answer:  1) is an even function of t
 

3) In RLC circuits the state variables generally selected are
1) voltages across capacitors
2) currents through resistances and voltages across capacitors
3) currents through resistances and capacitances
4) currents through inductances and voltages across capacitances
5) None of these
Answer:  4) currents through inductances and voltages across capacitances
 

4) The theoretical power of white noise is
1) infninite
2) depend upon frequency of signal
3) finite
4) zero
5) None of these
Answer:  2) depend upon frequency of signal
 

5) If f(t) is an even function, the coefficients Fn in the exponential form of Fourier series
1) are real
2) are imaginary
3) are complex
4) may be real or imaginary
5) None of these
Answer:  1) are real
 

6) For a ______ channel, we need to use the Shannon capacity to find the maximum bit
rate.
1) noisy
2) noiseless
3) bandpass
4) low-pass
5) low rate
Answer:  1) noisy
 

7 ) For a ______ channel, the Nyquist bit rate formula defines the theoretical maximum bit rate.
1) noisy
2) noiseless
3) bandpass
4) low-pass
5) low rate
Answer:  2) noiseless
 

8) Baseband transmission of a digital signal is possible only if we have a ____ channel.
1) low-pass
2) bandpass
3) low rate
4) high rate
5) None of these
Answer:  1) low-pass
 
9) The _____ of a composite signal is the difference between the highest and the lowest
frequencies contained in that signal
1) frequency
2) period
3) bandwidth
4) amplitude
5) None of these
Answer:  3) bandwidth
 
10) A sine wave in the ______ domain can be represented by one single spike in the _____domain.
1) time; frequency
2) frequency; time
3) time; phase
4) phase; time
5) None of these
Answer:  1) time; frequency
April 20, 2020

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 09

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 09

1. Under which conditions does an initially relaxed system become unstable ?
1) only if bounded input generates unbounded output
2) only if bounded input generates bounded output
3) only if unbounded input generates unbounded output
4) only if unbounded input generates bounded output
5) None of these
Answer:  1) only if bounded input generates unbounded output

2. All causal systems must have the component of
1) memory
2) time invariance
3) stability
4) linearity
5) None of these
Answer:  1) memory
 

3) A system is said to be defined as non causal, when
1) the output at the present depends on the input at an earlier time
2) the output at the present does not depend on the factor of time at all
3) the output at the present depends on the input at the current time
4) the output at the present depends on the input at a time instant in the future
5) None of these
Answer:  4) the output at the present depends on the input at a time instant in the future
 

4) A time invariant system is a system whose output
1) vanishes with a delay in input
2) remains same with a delay in input
3) decreases with a delay in input
4) increases with a delay in input
Answer:  2) remains same with a delay in input
 

5) A system which is linear is said to obey the rules of
1) homogeneity
2) scaling
3) additivity
4) both scaling and additivity
5) None of these
Answer:  4) both scaling and additivity
 

6) Double integration of a unit step function would lead to
1) an impulse
2) a parabola
3) a ramp
4) a doublet
5) None of these
Answer:  2) a parabola
 

7) A signal g(t) = A then g(t) is a
1) energy signal
2) power signal
3) neither energy nor power signal
4) insufficient data
5) both 1 & 2
Answer:  2) power signal
 

8 ) The Fourier series of an odd periodic function contains
1) odd harmonics only
2) even harmonics only
3) cosine harmonics only
4) sine harmonics only
5) None of these
Answer:  4) sine harmonics only
 

9 ) As per time displacement theorem in Laplace transformation, displacement in the time
domain by T becomes
1) division by s in the s domain
2) division by e-sT in the s domain
3) multiplication by s in the s domain
4) multiplication by e-sT in the s domain
5) None of these
Answer:  4) multiplication by e-sT in the s domain
 

10 ) The signal defined by the equations f(t) = 0 for t < 0, f(t) = E for 0 ≤ t ≤ a and f(t) = 0 for t > a is
1) a step function
2) a pulse function
3) a shifted step function originating at t = a
4) unit step function
5) None of these
Answer:  2) a pulse function
April 20, 2020

SIGNAL SYSTEM MCQS SET O8

SIGNAL SYSTEM MCQS SET O8

1. Unilateral Laplace Transform is applicable for the determination of linear constant
coefficient differential equations with ________
1) Zero initial condition
2) Non-zero initial condition
3) Zero final condition
4) Non-zero final condition
5) None of these
Answer:  2) Non-zero initial condition

differential equations with Non-zero initial condition
2. Two rectangular waveforms of duration t1 and t2 seconds are convolved. What is the
shape of the resulting waveform?
1) Triangular
2) Trapezoidal
3) Rectangular
4) Semi-circular
5) circular
Answer:  2) Trapezoidal

3. What is the nature of Fourier representation of a discrete & aperiodic signal?
1) Continuous & periodic
2) Discrete and aperiodic
3) Continuous & aperiodic
4) Discrete & periodic
5) None of these
Answer:  1) Continuous & periodic

4. Which property of periodic signal in DTFS gets completely clarified / identified by the
equation x (n - n0 )?
1) Conjugation
2) Time Reversal
3) Frequency Shifting
4) Time Shifting
5) None of these
Answer:  4) Time Shifting

5. Duality Theorem / Property of Fourier Transform states that _________
1) Shape of signal in time domain & shape of spectrum can be interchangeable
2) Shape of signal in frequency domain & shape of spectrum can be interchangeable
3) Shape of signal in time domain & shape of spectrum can never be interchangeable
4) Shape of signal in time domain & shape of spectrum can never be interchangeable
5) None of these
Answer:  1) Shape of signal in time domain & shape of spectrum can be interchangeable

6. Which property of fourier transform gives rise to an additional phase shift of -2π ftd for the generated time delay in the communication system without affecting an amplitude spectrum ?
1) Time Scaling
2) Linearity
3) Time Shifting
4) Duality
5) None of these
Answer:  3) Time Shifting

7. Which among the following operations is/are not involved /associated with the computation process of linear convolution?
1) Folding Operation
2) Shifting Operation
3) Multiplication Operation
4) Integration Operation
5) None of these
Answer:  4) Integration Operation

8. Which type of system response to its input represents the zero value of its initial condition?
1) Zero state response
2) Zero input response
3) Total response
4) Natural response
5) None of these
Answer:  1) Zero state response

9. Which among the following belongs to the category of non-recursive systems?
1) Non-causal IIR Systems
2) Causal IIR Systems
3) Non-causal FIR Systems
4) Causal FIR Systems
5) None of these
Answer:  4) Causal FIR Systems

10. Damped sinusoids are _____
1) sinusoid signals multiplied by growing exponentials
2) sinusoid signals divided by growing exponentials
3) sinusoid signals multiplied by decaying exponentials
4) sinusoid signals divided by decaying exponentials
5) None of these
Answer:  3) sinusoid signals multiplied by decaying exponentials

Sunday, April 19, 2020

April 19, 2020

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 07

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 07

1)   Mutually Exclusive events ________
a. Contain all sample points
b. Contain all common sample points
c. Does not contain any common sample point
d. Does not contain any sample point
ANSWER: (c) Does not contain any common sample point

 
2)   What would be the probability of an event ‘G’ if G denotes its complement, according to the axioms of probability?
a. P (G) = 1 / P (G)            b. P (G) = 1 – P (G)
c. P (G) = 1 + P (G)            d. P (G) = 1 * P (G)
ANSWER:(b)  P (G) = 1 – P (G)

 
3)   What would happen if the two events are statistically independent?
a. Conditional probability becomes less than the elementary probability
b. Conditional probability becomes more than the elementary probability
c. Conditional probability becomes equal to the elementary probability
d. Conditional as well as elementary probabilities will exhibit no change
ANSWER: (c) Conditional probability becomes equal to the elementary probability
 
4)   What would be the joint probability of statistically independent events that occur simultaneously?
a. Zero                 b. Not equal to zero
c. Infinite             d. None of the above
ANSWER: (b)  Not equal to zero

 
5)   Consider the assertions given below
A : CDF is a monotonously increasing function
B : PDF is a derivative of CDF & is always positive
Which among them is correct according to the properties of PDF?
a. A is true & B is false
b. A is false & B is true
c. Both A & B are true but B is a reason for A
d. Both A & B are false since B is not a reason for A
ANSWER: (c) Both A & B are true but B is a reason for A

 
6)   The Joint Cumulative Density Function (CDF) _____
a. Is a non-negative function
b. Is a non-decreasing function of x & y planes
c. Is always a continuous function in xy plane
d. All of the above
ANSWER:  (d) All of the above
 
7)   What is the value of an area under the conditional PDF?
a. Greater than ‘0’ but less than ‘1’         b. Greater than ‘1’
c. Equal to ‘1’                  d. Infinite
ANSWER: (c) Equal to ‘1’
 
8)   When do the conditional density functions get converted into the marginally density functions?
a. Only if random variables exhibit statistical dependency
b. Only if random variables exhibit statistical independency
c. Only if random variables exhibit deviation from its mean value
d. None of the above
ANSWER: (b)  Only if random variables exhibit statistical independency
 
9)   Which among the below mentioned standard PDFs is/are applicable to discrete random variables?
a. Gaussian distribution          b. Rayleigh distribution
c. Poisson distribution             d. All of the above
ANSWER:  (c) Poisson distribution
 
10)   A random variable belongs to the category of a uniform PDF only when ______
a. It occurs in a finite range
b. It is likely to possess zero value outside the finite range
c. Both a & b              d. None of the above
ANSWER: (c) Both a & b
 
11)   What would happen if the value of term [(m-x) / (σ √2)] increases in the expression of Guassian CDF?
a. Complementary error function also goes on increasing
b. Complementary error function goes on decreasing
c. Complementary error function remains constant or unchanged
d. Cannot predict
ANSWER: (b) Complementary error function goes on decreasing

 
12)   Which type of standard PDFs has/ have an ability to describe an integer valued random variable concerning to the repeated trials carried /conducted in an experiment?
a. Binomial         b. Uniform         c. Both a & b            d. None
ANSWER: (a) Binomial
April 19, 2020

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 06

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 06

1)   According to Rayleigh’s theorem, it becomes possible to determine the energy of a signal by________
a. Estimating the area under the square root of its amplitude spectrum
b. Estimating the area under the square of its amplitude spectrum
c. Estimating the area under the one-fourth power of its amplitude spectrum
d. Estimating the area exactly half as that of its amplitude spectrum
ANSWER: (b) Estimating the area under the square of its amplitude spectrum
 
2)   What does the spectral density function of any signal specify?
a. Distribution of energy or power
b. Consumption of energy or power
c. Conservation of energy or power
d. Generation of energy or power
ANSWER: (a) Distribution of energy or power

 
3)   Which among the below mentioned transform pairs is/are formed between the auto-correlation function and the energy spectral density, in accordance to the property of Energy Spectral Density (ESD)?
a. Laplace Transform              b. Z-Transform
c. Fourier Transform                d. All of the above
ANSWER: (c) Fourier Transform

 
4)   The ESD of a real valued energy signal is always ______
a. An even (symmetric) function of frequency
b. An odd (non-symmetric) function of frequency
c. A function that is odd and half-wave symmetric
d. None of the above
ANSWER: (a) An even (symmetric) function of frequency

 
5)   Which among the below mentioned assertions is /are correct?
a. Greater the value of correlation function, higher is the similarity level between two signals
b. Greater the value of correlation function, lower is the similarity level between two signals
c. Lesser the value of correlation function, higher is the similarity level between two signals
d. Lesser the value of correlation function, lower is the similarity level between two signals
a. Only C          b. Only B           c. A & D              d. B & C
ANSWER:  (c) A & D

 
6)   Which function has a provision of determining the similarity between the signal and its delayed version?
a. Auto-correlation Function         b. Cross-correlation Function
c. Both a & b                                    d. None of the above
ANSWER: (a) Auto-correlation Function

 
7)   Which property is exhibited by the auto-correlation function of a complex valued signal?
a. Commutative property             b. Distributive property
c. Conjugate property                   d. Associative property
ANSWER: (c) Conjugate property

 
8)   Where does the maximum value of auto-correlation function of a power signal occur?
a. At origin     b. At extremities      c. At unity      d. At infinity
ANSWER: (a) At origin

 
9)   What does the set comprising all possible outcomes of an experiment known as?
a. Null event    b. Sure event       c. Elementary event     d. None
ANSWER: (b) Sure event

 
10)   What does an each outcome in the sample space regarded as?
a. Sample point               b. Element       c. Both a & b      d. None
ANSWER: (c) Both a & b
April 19, 2020

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 05

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 05

1)   What should be the value of laplace transform for the time-domain signal equation e-atcos ωt.u(t)?
a. 1 / s + a with ROC σ > – a
b. ω / (s + a) 2 + ω2 with ROC σ > – a
c. s + a / (s + a)2 + ω2 with ROC σ > – a
d. Aω / s2 + ω2 with ROC σ > 0
ANSWER: (c) s + a / (s + a)2 + ω2 with ROC σ > – a

 
2)   According to the time-shifting property of Laplace Transform, shifting the signal in time domain corresponds to the ______
a. Multiplication by e-st0 in the time domain
b. Multiplication by e-st0 in the frequency domain
c. Multiplication by est0 in the time domain
d. Multiplication by est0 in the frequency domain
ANSWER: (b) Multiplication by e-st0 in the frequency domain

 
3)   Which result is generated/ obtained by the addition of a step to a ramp function?
a. Step Function shifted by an amount equal to ramp
b. Ramp Function shifted by an amount equal to step
c. Ramp function of zero slope
d. Step function of zero slope
ANSWER: (b) Ramp Function shifted by an amount equal to step

 
4)   Unilateral Laplace Transform is applicable for the determination of linear constant coefficient differential equations with ________
a. Zero initial condition      b. Non-zero initial condition
c. Zero final condition         d. Non-zero final condition
ANSWER:  (b) Non-zero initial condition

 
5)   What should be location of poles corresponding to ROC for bilateral Inverse Laplace Transform especially for determining the nature of time domain signal?
a. On L.H.S of ROC                     b. On R.H.S of ROC
c. On both sides of ROC             d. None of the above
ANSWER:  (c) On both sides of ROC

 
6)   Generally, the convolution process associated with the Laplace Transform in time domain results into________
a. Simple multiplication in complex frequency domain
b. Simple division in complex frequency domain
c. Simple multiplication in complex time domain
d. Simple division in complex time domain
ANSWER: (a)  Simple multiplication in complex frequency domain

 
7)   An impulse response of the system at initially rest condition is basically a response to its input & hence also regarded as,
a. Black’s function                   b. Red’s function
c. Green’s function                  d. None of the above
ANSWER: (c) Green’s function
 
8)   When is the system said to be causal as well as stable in accordance to pole/zero of ROC specified by system transfer function?
a. Only if all the poles of system transfer function lie in left-half of S-plane
b. Only if all the poles of system transfer function lie in right-half of S-plane
c. Only if all the poles of system transfer function lie at the centre of S-plane
d. None of the above
ANSWER: (a)  Only if all the poles of system transfer function lie in left-half of S-plane
 
9)   Correlogram is a graph of ______
a. Amplitude of one signal plotted against the amplitude of another signal
b. Frequency of one signal plotted against the frequency of another signal
c. Amplitude of one signal plotted against the frequency of another signal
d. Frequency of one signal plotted against the time period of another signal
ANSWER: (a) Amplitude of one signal plotted against the amplitude of another signal
 
10)   Which theorem states that the total average power of a periodic signal is equal to the sum of average powers of the individual fourier coefficients?
a. Parseval’s Theorem            b. Rayleigh’s Theorem
c. Both a & b                            d. None of the above
ANSWER: (a) Parseval’s Theorem
April 19, 2020

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 04

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 04

1)   Which property of fourier transform gives rise to an additional phase shift of -2π ftd for the generated time delay in the communication system without affecting an amplitude spectrum?
a. Time Scaling       b. Linearity        c. Time Shifting     d. Duality
ANSWER: (c) Time Shifting

 
2)   Which among the below assertions is precise in accordance to the effect of time scaling?
A : Inverse relationship exists between the time and frequency domain representation of signal
B : A signal must be necessarily limited in time as well as frequency domains
a. A is true & B is false                  b. A is false & B is true
c. Both A & B are true                   d. Both A & B are false
ANSWER: (a)A is true & B is false

 
3)   Which is/are the mandatory condition/s to get satisfied by the transfer function for the purpose of distortionless transmission?
a. Amplitude Response should be constant for all frequencies
b. Phase should be linear with frequency passing through zero
c. Both a & b
d. None of the above
ANSWER: (c)Both a & b

 
4)   What is/are the crucial purposes of using the Fourier Transform while analyzing any elementary signals at different frequencies?
a. Transformation from time domain to frequency domain
b. Plotting of amplitude & phase spectrum
c. Both a & b
d. None of the above
ANSWER:  (c)Both a & b

 
5)   What is the possible range of frequency spectrum for discrete time fourier series (DTFS)?
a. 0 to 2π                 b. -π to +π           c. Both a & b      d. None 
ANSWER: (c)Both a & b
 
6)   Which among the following assertions represents a necessary condition for the existence of Fourier Transform of discrete time signal (DTFT)?
a. Discrete Time Signal should be absolutely summable
b. Discrete Time Signal should be absolutely multipliable
c. Discrete Time Signal should be absolutely integrable
d. Discrete Time Signal should be absolutely differentiable
ANSWER: (a)Discrete Time Signal should be absolutely summable

 
7)   What is the nature of Fourier representation of a discrete &  aperiodic signal?
a. Continuous & periodic                 b. Discrete & aperiodic
c. Continuous & aperiodic              d. Discrete & periodic
ANSWER: (a) Continuous & periodic

 
8)   Which property of periodic signal in DTFS gets completely clarified / identified by the equation x (n – n0)?
a. Conjugation            b. Time Shifting         c. Frequency Shifting
d. Time Reversal
ANSWER:  (b) Time Shifting

 
9)   A Laplace Transform exists when ______
A. The function is piece-wise continuous
B. The function is of exponential order
C. The function is piecewise discrete
D. The function is of differential order
a. A & B               b. C & D            c. A & D             d. B & C
ANSWER: (a) A & B
 
10)   Where is the ROC defined or specified for the signals containing causal as well as anti-causal terms?
a. Greater than the largest pole    b. Less than the smallest pole
c. Between two poles           d. Cannot be defined
ANSWER: (c) Between two poles
April 19, 2020

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 03

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 03

1)   Which are the only waves that correspond/ support the measurement of phase angle in the line spectra?
a. Sine waves            b. Cosine waves        c. Triangular waves
d. Square waves
ANSWER: (b) Cosine waves

 
2)   Double-sided phase & amplitude spectra _____
a. Possess an odd & even symmetry respectively
b. Possess an even & odd symmetry respectively
c. Both possess an odd symmetry
d. Both possess an even symmetry
ANSWER: (a) Possess an odd & even symmetry respectively

 
3)   What does the first term ‘a0‘ in the below stated expression of a line spectrum indicate?
x(t) = a0 + a1 cos w0 t + a2 cos2 w0t +……+ b1 sin w0 t + b2 sin w0 t + …..
a. DC component                          b. Fundamental component
c. Second harmonic component                  d. All of the above
ANSWER: (a) DC component

 
4)   Which kind of frequency spectrum/spectra is/are obtained from the line spectrum of a continuous signal on the basis of Polar Fourier Series Method?
a. Continuous in nature              b. Discrete in nature
c. Sampled in nature                 d. All of the above
ANSWER: (b) Discrete in nature

 
5)   Which type/s of Fourier Series allow/s to represent the negative frequencies by plotting the double-sided spectrum for the analysis of periodic signals?
a. Trigonometric Fourier Series            b. Polar Fourier Series
c. Exponential Fourier Series                d. All of the above
ANSWER: (c) Exponential Fourier Series

 
6)   What does the signalling rate in the digital communication system imply?
a. Number of digital pulses transmitted per second
b. Number of digital pulses transmitted per minute
c. Number of digital pulses received per second
d. Number of digital pulses received per minute
ANSWER: (a)Number of digital pulses transmitted per second

 
7)   As the signalling rate increases, _______
a. Width of each pulse increases
b. Width of each pulse decreases
c. Width of each pulse remains unaffected
d. None of the above
ANSWER:  (b)Width of each pulse decreases

 
8)   Which phenomenon occurs due to an increase in the channel bandwidth during the transmission of narrow pulses in order to avoid any intervention of signal distortion?
a. Compression in time domain
b. Expansion in time domain
c. Compression in frequency domain
d. Expansion in frequency domain
ANSWER: (d)Expansion in frequency domain

 
9)   Why are the negative & positive phase shifts introduced for positive & negative frequencies respectively in amplitude and phase spectra?
a. To change the symmetry of the phase spectrum
b. To maintain the symmetry of the phase spectrum
c. Both a & b
d. None of the above
ANSWER: (b) To maintain the symmetry of the phase spectrum

 
10)   Duality Theorem / Property of Fourier Transform states that _________
a. Shape of signal in time domain & shape of spectrum can be interchangeable
b. Shape of signal in frequency domain & shape of spectrum can be interchangeable
c. Shape of signal in time domain & shape of spectrum can never be interchangeable
d. Shape of signal in time domain & shape of spectrum can never be interchangeable
ANSWER: (a) Shape of signal in time domain & shape of spectrum can be interchangeable

 
April 19, 2020

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 02

SIGNAL AND SYSTEM MCQS SET 02

1)   Which block of the discrete time systems requires memory in order to store the previous input?
a. Adder           b. Signal Multiplier     c. Unit Delay       d. Unit Advance
ANSWER: (c)Unit Delay

 
2)   Which type/s of discrete-time system do/does not exhibit the necessity of any feedback?
a. Recursive Systems          b. Non-recursive Systems
c. Both a & b                          d. None of the above
ANSWER:  (b) Non-recursive Systems

 
3)   Which among the following belongs to the category of non-recursive systems?
a. Causal FIR Systems                    b. Non-causal FIR Systems
c. Causal IIR Systems                    d. Non-causal IIR Systems
ANSWER:  (a) Causal FIR Systems

 
4)   Recursive Systems are basically characterized by the dependency of its output on _______
a. Present input           b. Past input        c. Previous outputs
d. All of the above
ANSWER: (d) All of the above

 
5)   What does the term y(-1) indicate especially in an equation that represents the behaviour of the causal system?
a. initial condition of the system
b. negative initial condition of the system
c. negative feedback condition of the system
d. response of the system to its initial input
ANSWER:  (a) initial condition of the system

 
6)   Which type of system response to its input represents the zero value of its initial condition?
a. Zero state response            b. Zero input response
c. Total response                    d. Natural response
ANSWER: (a) Zero state response

 
7)   Which is/are the essential condition/s to get satisfied for a recursive system to be linear?
a. Zero state response should be linear
b. Principle of Superposition should be applicable to zero input response
c. Total Response of the system should be addition of zero state & zero input responses
d. All of the above
ANSWER: (d)  All of the above

 
8)   Which among the following operations is/are not involved /associated with the computation process of linear convolution?
a. Folding Operation                     b. Shifting Operation
c. Multiplication Operation               d. Integration Operation
ANSWER: (d) Integration Operation

 
9)   A LTI system is said to be initially relaxed system only if ____
a. Zero input produces zero output
b. Zero input produces non-zero output
c. Zero input produces an output equal to unity
d. None of the above
ANSWER:(a)  Zero input produces zero output

 
10)   What are the number of samples present in an impulse response called as?
a. string         b. array          c. length        d. element
ANSWER: (c) length