LATEST

Monday, April 20, 2020

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 11

SIGNAL SYSTEM MCQS SET 11

1) ________is the rate of change with respect to time.
1) Amplitude
2) Time
3) Frequency
4) Voltage
5) None of these
Answer:  3) Frequency
 
2) What does the spectral density function of any signal specify?
1) Distribution of energy or power
2) Consumption of energy or power
3) Conservation of energy or power
4) Generation of energy or power
5) None of these
Answer:  1) Distribution of energy or power
 
3) The ESD of a real valued energy signal is always ________
1) An even (symmetric) function of frequency
2) An odd (non-symmetric) function of frequency
3) A function that is odd and half-wave symmetric
4) None of the above
Answer:  1) An even (symmetric) function of frequency
 
4) Where does the maximum value of auto-correlation function of a power signal occur?
1) At origin
2) At extremities
3) At unity
4) At infinity
5) None of these
Answer:  1) At origin
 
5) What would happen if the value of term [(m-x) / (σ √ 2)] increases in the expression of Guassian CDF?
1) Complementary error function also goes on increasing
2) Complementary error function goes on decreasing
3) Complementary error function remains constant or unchanged
4) Cannot predict
5) None of these
Answer:  2) Complementary error function goes on decreasing

6) What is the value of an area under the conditional PDF ?
1) Greater than '0' but less than '1'
2) Greater than '1'
3) Equal to '1'
4) Infinite
5) None of these
Answer:  3) Equal to '1'

7) According to Rayleigh's theorem, it becomes possible to determine the energy of a
signal by________
1) Estimating the area under the square root of its amplitude spectrum
2) Estimating the area under the square of its amplitude spectrum
3) Estimating the area under the one-fourth power of its amplitude spectrum
4) Estimating the area exactly half as that of its amplitude spectrum
5) None of these
Answer:  2) Estimating the area under the square of its amplitude spectrum

8) Where is the ROC defined or specified for the signals containing causal as well as anticausal
terms?
1) Greater than the largest pole
2) Less than the smallest pole
3) Between two poles
4) Cannot be defined
Answer:  3) Between two poles
9) According to the time-shifting property of Laplace Transform, shifting the signal in time domain corresponds to the ______
1) Multiplication by e-st0 in the time domain
2) Multiplication by e-st0 in the frequency domain
3) Multiplication by est0 in the time domain
4) Multiplication by est0 in the frequency domain
5) None of these
Answer:  2) Multiplication by e-st0 in the frequency domain

10) Which result is generated/ obtained by the addition of a step to a ramp function ?
1) Step function of zero slope
2) Ramp function of zero slope
3) Ramp Function shifted by an amount equal to step
4) Step Function shifted by an amount equal to ramp
5) None of these
Answer:  3) Ramp Function shifted by an amount equal to step

No comments:

Post a Comment