LATEST

Showing posts with label MEDIEVAL INDIA. Show all posts
Showing posts with label MEDIEVAL INDIA. Show all posts

Thursday, May 21, 2020

May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 50

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 50

1. Consider the following:
1. Tughluqabad Fort
2. Lodhi Garden
3. Qutub Minar
4. Fatehpur Sikri
The correct chronological order in which they were built is:
(a) 3, 1, 4, 2
(b) 3, 1, 2, 4
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 1, 3, 4, 2
Ans: (b)
 

2. After consolidating his power, Balban assumed the grand title of
(a) Tuti-e-Hind
(b) Kaiser-i-Hind
(c) Zil-i-IIahi
(d) Din-i-IIahi
Ans: (c)

3. Prem Vatika, poems on the life of Krishna, was composed by
(a) Bihari
(b) Surdas
(c) Raskhan
(d) Kabir
Ans: (c)

4. The term apabhramsa was used in medieval Sanskrit texts to denote
(a) outcastes among the Rajputas
(b) deviations from Vedic rituals
(c) early forms of some of the modern Indian languages
(d) non-Sanskrit verse metres
Ans: (c)

5. The sun saint who maintained that devotional music was one way of coming close to God was
(a) Muin-ud-din Chishti
(b) Baba Farid
(c) Saiyid Muhammad Gesudaraz
(d) Shah Alam Bukhari
Ans: (a)

6. Nastaliq was
(a) a Persian script used in Medieval India
(b) a raga composed by Tansen
(c) a cess levied by the Mughal rulers
(d) a manual of code of conduct for the Ulemas
Ans: (a)

7. Who among the following were famous jurists of medieval India?
1. Vijanesvara
2. Hemadri
3. Rajasekhara
4. Jiroutavahana
Choose the correct answer from the codes given below:
Codes:
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 4
Ans: (c)

8. Who among the following is said to have witnessed the reigns of eight Delhi Sultans?
(a) Ziauddin Barani
(b) Shams-I-Siraj Afif
(c) Minhaj-us-Siraj
(d) Amir Khusrau
Ans: (d)

9. Which of the following is correctly matched?
(a) Krishandevaraya : Samaranganasutradhara
(b) Mahendravarman : Mattavilasaprahasana
(c) Bhojadeva : Manasollasa
(d) Somesvara : Amuktyamalyada
Ans: (b)
 

10. Who among the following introduced the famous Persian festival of NAUROJ in India?
(a) Balban
(b) Iltutmish
(c) Firuz Tughluq
(d) Alauddin Khalji
Ans: (a)

May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 49

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 49

1. Zafarnama was letter written to a Mughal emperor by which of the following Sikh Gurus?
(a) Hari Rai
(b) Arjan Dev
(c) Tegh Bahadur
(d) Gobind Singh
Ans: (d)

2. The Mongols under Chengez Khan invaded India during the reign of
(a) Balban
(b) Firuz Tughluq
(c) Iltutmish
(d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans: (c)

3. Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Dewan-i-Bandagani : Tughluq
(b) Dewan-i-Mustakhraj : Balban
(c) Dewan-i-Kohi : Alauddin Khalji
(d) Dewan-i-Arz : Muhammad-bin-Tughluq
Ans: (a)

4. Consider the following events:
1. Reign of Krishna Deva Raya of Vijayanagara
2. Construction of Qutub Minar
3. Arrival of Portugese in India
4. Death of Firuz Tughluq
The correct chronological sequence of these events is:
(a) 2, 4, 3, 1
(b) 2, 4, 1, 3
(c) 4, 2, 1, 3
(d) 4, 2, 3, 1
Ans: (a)

5. The king was freed from his people and they from their king. On whose death did Badauni comment thus?
(a) Balban
(b) Alauddin Khalji
(c) Muhammand-bin-Tughluq
(d) Firuz Shah Tughluq
Ans: (c)
 

6. Fawazil in the Sultanate period meant
(a) Extra payment made to the nobles
(b) Revenue assigned in lieu of salary
(c) Excess amount paid to the exchequer by the iqtadars
(d) Illegal exactions extracted from the peasants
Ans: (c)

7. The Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was
(a) Iltutmish
(b) Ghiyasuddin Tughluq
(c) Firuz Shah Tughluq
(d) Sikandar Lodhi
Ans: (c)

8. Who among the following was the first Bhakti saint to use Hindi for the propagation of his message?
(a) Dadu
(b) Kabir
(c) Ramananda
(d) Tulsidas
Ans: (c)
 

9. Match List-I with List-U and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I List-II
(Bhakti Saint) (Profession)
A. Namdev 1. Barber
B. Kabir 2. Weaver
C. Ravidas 3. Tailor
D. Sena 4. Cobbler
Codes:
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 3 2 4 1
(c) 3 2 1 4
(d) 2 3 4 1
Ans: (b)
 

10. The first writer to use Urdu as the medium of poetic expression was
(a) Amir Khusrau
(b) Mirza Ghalib
(c) Bahadur Shah Zafar
(d) Faiz
Ans: (a)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 48

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 48

1. Who, among the following Muslim scholars, contributed most significantly to Hindi Literature?
(a) Abul Fazl
(b) Faizi Namaz
(c) Abdur-Rahim Khan-i-Khanah
(d) Abdul Qadir Bandaoni
Ans: (c)
 

2. Many details regarding the village administration under the Cholas is provided by the inscriptions at
(a) Kanchipuram
(b) Thanjavur
(c) Uttiramerur
(d) Woriyur
Ans: (c)

3. 'Gita Govinda' as written in the 12th century by
(a) Bana
(b) Bhartruhari
(c) Jayadeva
(d) Ramanuja
Ans: (c)

4. Who, among the following is remembered to this day by the Rajputas as a model of chivalry and courage and is he hero of many folk ballads?
(a) Jaichand
(b) Prithviraj
(c) Vidyadhara
(d) Parmal
Ans: (b)

5. The term 'Apabhramsa' was used in Medieval Sanskrit texts to denote
(a) outcastes among the Rajputs
(b) deviations from Vedic rituals
(c) early forms of some of the modern Indian languages
(d) non-Sanskrit verse metres
Ans: (c)

6. The first Indian ruler to organise Haj Pilgrimage at State expense was
(a) Aurangzeb
(b) Akbar
(c) Firuz Shah Tughluq
(d) Alauddin Khalji
Ans: (b)
 

7. "Nitivakymitra" (nectar of Aphorisms on Politics) was written by a Jains writer of the 10th century His name?
(a) Charudutta
(b) Sukra
(c) Kamandaka
(d) Somadeva Suri
Ans: (b)

8. "Manisha Panchakam" was composed by
(a) Sri Ramanuja
(b) Swami Chinmayananda
(c) Adi Sankara
(d) Swami Tejomayananda
Ans: (c)

9. Who was the author of Kitab-ul-Hind?
(a) Abu Said
(b) Abul Fazl
(c) Firadausi
(d) Al-Beruni
Ans: (d)
 

10. 'Mattavllasa-Pradhasana' was written by
(a) Mahendra Varman I
(b) Narasimha Varman I
(c) Narasimha Varman II
(d) Simhavishnu
Ans: (a)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 47

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 47

1. Between whom among the following had the battle of Kanwah been fought?
(a) Babar and Hemu
(b) Akbar and Rana Pratap
(c) Babar and Rana Sanga
(d) Akbar and Rana Shngram Singh
Ans: (c)
 

2. During whose reign had the Mongols intruded into India for the first time?
(a) Balban
(b) Alauddin Khalji
(c) Firuz Shah Tughluq
(d) Iltutmish
Ans: (d)
 

3. In which year was the Battle of PIassey fought?
(a) 1778
(b) 1764
(c) 1757
(d) 1426
Ans: (c)
 

4. Who was the spiritual leader associated with the founding of the Vijayanagara Kingdom?
(a) Ramdas
(b) Vidyaranya
(c) Purandaradas
(d) Appayya Dikshitar
Ans: (b)

5. The Sikh guru who had fought the Mughals was
(a) Guru Nanak Dev
(b) Guru Hargobind
(c) Guru Tegh Bahadur
(d) Guru Gobind Singh
Ans: (d)

6. The Sikh Guru who had been killed at the instance of Aurangzeb was
(a) Guru Atjan Dev
(b) Guru Hargobind
(c) Guru Tegh Bahadur
(d) Guru Gobind Singh
Ans: (c)
 

7. The Mughal ruler, Bahadur Shah II had been exiled by the British and sent to
(a) Andman and Nicobar
(b) Fatehpur Sikri
(c) Mandalay
(d) Rangoon
Ans: (d)
 

8. The designation 'amil’ during Akbar's reign denoted a
(a) Policeman
(b) Retail trader
(c) Postman
(d) Revenue official
Ans: (d)

9. Guru Gobind Singh had sent Banda Bahadur to Punjab
(a) To propagate the Sikh religion
(b) To show off his strength and valour
(c) To crush the enemies of Khalsa
(d) To establish a Sikh empire
Ans: (c)

10. Akbar had got constructed the Buland Darwaza to commemorate his victory of
(a) Gujarat
(b) Delhi
(c) Bengal
(d) Odisha
Ans: (a)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 46

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 46

1. The Gandhara School of Art had been established in ______India.
(a) Central
(b) North-eastern
(c) Southern
(d) North-western
Ans: (d)

2. The architectural raw material generally used in Akbar's period was
(a) Marble
(b) Brick
(c) Limestone
(d) Redstone
Ans: (d)
 

3. Where had Qutub-ud-din Aibak eot conatructed the Adhai-din-ka Jhonpra (Hut of Two-and-a-half- Days)?
(a) Agra
(b) Ajmer
(c) Delhi
(d) Fatehpur Sikri
Ans: (b)

4. Who is the author of Padmawat?
(a) Faizi
(b) Abul Fazl
(c) Malik Mohammad Jaysai
(d) Amir Khusrau
Ans: (c)
 

5. The world's greatest traveller of pre-modern times, believed to have put behind him a distance of over 73000 miles and visited territories the equivalent of about 44 modern countries, is
(a) Marco Polo
(b) Fahien
(c) Ibn-Batuta
(d) Hiuen Tsang
Ans: (a)
 

6. The first Sultan of Delhi who had introduced the Practice of Sijda was
(a) Balban
(b) Alauddin Khalji
(c) Iltutmish
(d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans: (a)
 

7. The Mughal emperor who had died owing to a sudden call from the staircase was
(a) Babar
(b) Shah Jahan
(c) Humayun
(d) Aurangzeb
Ans: (c)

8. Who among the following had got the Upanishads translated into Persian?
(a) Akbar
(b) Abul Fazl
(c) Jahangir
(d) Dara Shukoh
Ans: (d)
 

9. Who is the saint to have written the famous Bijak?
(a) Sant Kabir
(b) Kalidasa
(c) Harisena
(d) Tulsidas
Ans: (a)

10. Which literary figure of the Gupta period is referred to as the Indian Shakespeare?
(a) Vishakhadatta
(b) Harisena
(c) Kalidasa
(d) None of the above
Ans: (b)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 45

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 45

1. The first time in India that land was divided into different categories for the purpose of revenue, taking into account the quality of land and its productive capacity, was during the reign of
(a) Alauddin Khalji
(b) Sher Shah Suri
(c) Firuz Shah Tughluq
(d) Akbar
Ans: (b)

2. The first Muslim ruler to conquer southern India was
(a) Babar
(b) Mohammad Ghuri
(c) Aurangzeb
(d) Alaudd'in Khalji
Ans: (d)

3. The famous poet Amir Khusrau, known as the 'parrot of India' was a contemporary of all of the following with the exception of
(a) Iltutmish
(b) Alauddin Khalji
(c) Ghiyasuddin Balban
(d) Ghiyasuddin Tughluq
Ans: (a)

4. Bibi Ka Maqbara was erected by _____ at Aurangabad and is a replica of the Taj Mahal.
(a) Jahangir
(b) Bahadur Shah Zafar
(c) Aurangzeb
(d) None of the above
Ans: (c)

5. The Sultan who had truly mixed religion with politics by calling himself Naib-i-Khudai or 'the deputy of God' was
(a) Ghiyasuddin Tughluq
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Iltutmish
Ans: (b)
 

6. Which Sultan had been named Lakh Baksh, or the giver of lakhs, for his unbounded generosity?
(a) Balban
(b) Qutub-ud-din Aibak
(c) Iltutmish
(d) Nasiruddin Mahmud
Ans: (b)
 

7. Identify, among the following, the saint who had preached non-sectarianism in Medieval times
(a) Tukaram
(b) Ramananda
(c) Dadu
(d) Raghunandan
Ans: (c)

8. Who among the following had shifted the capital of the Mughal empire from Agra to Delhi?
(a) Shah Jahan
(b) Aurangzeb
(c) Jahangir
(d) Humayun
Ans: (a)
 

9. In the Mughal administration, military recruitment had been looked after by the
(a) Kotwal
(b) Bakhshi
(c) Wazir
(d) Diwan
Ans: (b)
 

10. Goa had been first colonized by the
(a) British
(b) Dutch
(c) Portuguese
(d) French
Ans: (c)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 44

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 44

1. Rajatarangini by Kalhan is a history of
(a) Harsha's reign
(b) Delhi
(c) Chandragupta's reign
(d) Kashmir
Ans: (d)

2. During whose reign did Malik Mohammad Jaisi complete the notable work in Hindi, Padmavat?
(a) Babar
(b) Sher Shah
(c) Humayun
(d) Akbar
Ans: (b)

3. The famous literary work Tahqiq-i-Hind was written by
(a) Alberuni
(b) Zia-ud-din Barni
(c) Balban
(d) Raziya Sultan
Ans: (a)

4. Which of the following invaders is wrongly paired with the year of his invasion?
(a) Timurlane, 1398 AD
(b) Mahmud of Ghaznavi, 1000 AD
(c) Ahmad Shah Abdali, 1716 AD
(d) Nadir Shah, 1738 AD
Ans: (c)

5. During whose reign did William Hawkins visit the Mughal court to secure a right. To trade in Mughal ports?
(a) Aurangzeb
(b) Shah Jahan
(c) Akbar
(d) Jahangir
Ans: (d)
 

6. The Zamindars were known by several names in different parts of India, which did not include being called a
(a) Patil
(b) Deshmukh
(c) Nayak
(d) Rajuka
Ans: (b)

7. The first woman ruler of India was
(a) Rani of Jhansi
(b) Razia Sultan
(c) Indira Gandhi
(d) Noorjahan
Ans: (b)
 

8. Who among the following was known as a Nirguna saint and reformer?
(a) Sant Kabir
(b) Surdas
(c) Chaitanya Mahaprabhu
(d) Tulsidas
Ans: (a)

9. The Indian ruler who had issued a royal edict forbidding anyone to laugh in his court was
(a) Balban
(b) Aurangzeb
(c) Iltutmish
(d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans: (a)

10. The first Mughal Garden in India had been laid out by
(a) Babur
(b) Shah Jahan
(c) Akbar
(d) Jahangir
Ans: (a)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 43

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 43

1. What was the capital of Shivaji's Kingdom?
(a) Pune
(b) Raigarh
(c) Karwar
(d) Purandhar
Ans: (b)

2. The island of Bombay had been given to the British Prince Charles II as dowry by the
(a) Dutch
(b) Portuguese
(c) Danish
(d) French
Ans: (b)

3. The Dutch first established their hold in India in the year 1605 at
(a) Masulipatanam
(b) Surat
(c) Bombay
(d) Goa
Ans: (a)
 

4. Which Indian ruler had requested Napoleon for help in driving the British away from
India?
(a) Shivaji
(b) Jai Singh
(c) Tipu Sultan
(d) Rani of Jhansi
Ans: (c)
 

5. Amir Khusrau's name is associated with the invention of the
(a) Sarod
(b) Sitar
(c) Shehnai
(d) Tabla
Ans: (b)

6. Fatehpur Sikri had been founded by
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Babar
(d) Humayun
Ans: (a)

7. The Khajuraho shrines built by the Chandella rulers are dedicated to
(a) Brahma and Vishnu
(b) Vishnu and Laxmi
(c) Shiva and Surya
(d) Shiva and Parvati
Ans: (d)

8. Who is the only women historian to have written a historical account of Mughal
Period?
(a) Noorjahan Begum
(b) Zebun-nissa Begum
(c) Gulbadan Begum
(d) Jahanara Begum
Ans: (c)

9. Who is the author of the famous book Gita Gobinda?
(a) Kalidas
(b) Jaydev
(c) Mirabai
(d) Kautilya
Ans: (b)

10. The authoritative treatise on Hindu law, Mitakshara, was written by
(a) Manu
(b) Jimutavahana
(c) Vigneswara
(d) Hemadri
Ans: (c)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 42

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 42

1. The two principal monuments of Alauddin Khalji reign – the Alai Darwaza and Jama at Khana Masjid – were constructed at
(a) Agra
(b) Delhi
(c) Fatehpur Sikri
(d) Gulbarga
Ans: (b)
 

2. Token currency had been introduced for the first time in India by
(a) Ghiyasuddin Tughluq
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Alauddin Khalji
(d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans: (d)

3. To whom had Mohammad Ghuri assigned the first Iqta in India?
(a) Qutub-ud-din Aibak
(b) Shamsuddin Iltutmish
(c) Nasiruddin Qubacha
(d) Tajuddin Yalduz
Ans: (a)

4. Sri Perumbudur, a temple town in southern India, is the birthplace of
(a) Ramanuja
(b) Adi Shankaracharya
(c) Vidyaranya
(d) Madhavacharya
Ans: (a)
 

5. The special feature of the financial system of Vijayanagara was
(a) Land Tax
(b) Currency System
(c) Surplus Revenue
(d) Revenue from Seaports
Ans: (d)
 

6. Which Rajput dynasty had not surrendered to Akbar?
(a) Pratihara
(b) Sisodiya
(c) Rathor
(d) Parmar
Ans: (b)
 

7. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system prevalent in
a) Persia
(b) Mongolia
(c) Afghanistan
(d) Turkey
Ans: (b)
 

8. The East India Company was founded in India during the reign of
(a) Shah Jahan
(b) Jahangir
(c) Akbar
(d) Aurangzeb
Ans: (c)
 

9. The discriminatory Jizya tax was abolished by
(a) Akbar
(b) Babar
(c) Sher Shah
(d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans: (a)

10. Vasco-da-Gama came to India in _____ and landed at _____.
(a) 1498, Cochin
(b) 1496, Goa
(c) 1498, Calicut
(d) 1492, Goa
Ans: (c)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 41

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 41

1. The Char Minar had been constructed by
(a) Ali Adil Shah
(b) Kanishka
(c) Quli Qutb Shah
(d) Jahangir
Ans: (c)

2. Of the following European nations, only the ______ did not attempt to establish trading centres in India.
(a) Britishers
(b) Dutch
(c) French
(d) Italians
Ans: (d)

3. Akbar had constructed several forts, which did not include the one of
(a) Lahore
(b) Agra
(c) Allahabad
(d) Delhi Red Fort
Ans: (d)

4. Name the religious personality who exercised a great influence over Shivaji
(a) Tukaram
(b) Guru Nanak Dev
(c) Mirabai
(d) Guru Ram Das
Ans: (d)

5. Whom did the Lingayats worship?
(a) Ganesha
(b) Surya
(c) Vishnu
(d) Shiva
Ans: (d)
 

6. In whose reign had Islam been abolished as the state religion?
(a) Balban
(b) Ibrahim Lodi
(c) Akbar
(d) Firuz Shah Tughluq
Ans: (c)

7. Name the famous Sufi saint whose mausoleum was erected at Fatehpur Sikri.
(a) Nizamuddin Auliya
(b) Sheikh Muin-ud-din Chisti
(c) Baba Farid-ud-din
(d) Sheikh Salim Chisti
Ans: (d)

8. Permission to the British to establish their trading centre at Surat had been given by the Mughal emperor
(a) Babar
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Humayun
Ans: (c)

9. Who was the ruler of Chittor, when Alauddin Khalji attacked and conquered it in 1303 AD?
(a) Rana Kumbha
(b) Rana Ratan Singh
(c) Rana Hammir
(d) Rana Sanga
Ans: (b)

10. Market control had been first introduced in Medieval India by
(a) Iltutmish
(b) Ghiyasuddin Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Firuz Shah Tughluq
Ans: (c)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 40

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 40

1. What are the sculptures of the Mathura School of Art made out of?
(a) Marble
(b) Wood
(c) Granite
(d) Red Sandstone
Ans: (d)
 

2. Who had preached "Rama and Rahim are two different names of the same God"?
(a) Chaitanya
(b) Sant Kabir
(c) Ramanuja
(d) Ramananda
Ans: (b)
 

3. Which Sultan's reign witnessed as much as half of the produce being charged as revenue from certain provinces?
(a) Muhammad-bin-Tughluq
(b) Ghiyasuddin Tughluq
(c) Alauddin Khalji
(d) Firuz Shah Tughluq
Ans: (c)
 

4. During the period 1000-1026 AD, how many plundering raids did Mahmud of Ghaznavi carry out in India?
(a) 8
(b) 12
(c) 17
(d) 26
Ans: (c)

5. In which year did Mahmud of Ghaznavi perform the infamous plunder of the Somnath temple?
(a) 1008
(b) 1017
(c) 1022
(d) 1026
Ans: (d)
 

6. The Purana Qila (at Delhi) was constructed in the reign of
(a) Akbar
(b) Humayun
(c) Sher Shah
(d) Jahangir
Ans: (c)

7. The mausoleum of Jahangir had been built by _____ at _____.
(a) Shah Jahan : Delhi
(b) Noorjahan : Lahore
(c) Shah Jahan : Fatehpur Sikri
(d) NooIjahan : Agra
Ans: (b)

8. The architectural structures constructed by Shah Jahan did not include
(a) Jama Masjid in Delhi
(b) Jahangir's mausoleum in Lahore
(c) Moti Masjid in Agra
(d) Red Fort in Delhi
Ans: (b)

9. Which Mughal ruler's reign has been described as the golden age of medieval art and architecture?
(a) Jahangir's
(b) Babar's
(c) Humayun's
(d) Shah Jahan's
Ans: (d)
 

10. Who is the author of the famous literary work Tahqiq-i-Hind?
(a) Dandin
(b) Badauni
(c) Bhavabhuti
(d) Alberuni
Ans: (d)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 39

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 39

1. In which town is the mausoleum of Sher Shah located?
(a) Lahore
(b) Fatehpur Sikri
(c) Sahasaram
(d) Agra
Ans: (c)

2. Which art did Jahangir patronise in particular?
(a) Architecture
(b) Painting
(c) Music
(d) Sculpture
Ans: (b)
 

3. To whom does the Lingayat Movement owe its origin?
(a) Vidyaranya
(b) Meerabai
(c) Chaitanya Mahaprabhu
(d) Basava
Ans: (d)
 

4. Which was the language adopted by the Bhakti saints to preach their ideas to the masses?
(a) Hindi
(b) Sanskrit
(c) Ardh-Magadhi
(d) Regional vernacular languages
Ans: (d)
 

5. A standing army had been introduced by
(a) Firuz Tughluq
(b) Iltutmish
(c) Alauddin Khalji
(d) Balban
Ans: (b)
 

6. In the year 1528, Akbar took the momentous step of
(a) Banning Sati
(b) Removing Jaziya
(c) Forming an army of jackals
(d) Propounding a new religion Din-i-Ilahi
Ans: (d)
 

7. Which Mughal emperor is credited with having composed secular Hindi songs?
(a) Jahangir
(b) Shah Jahan
(c) Humayun
(d) Babar
Ans: (a)
 

8. What does the Sangam age owe its name to?
(a) Village assembly
(b) Jain Influence
(c) Confluence of rivers
(d) A literary guild
Ans: (d)
 

9. The Shahnama had been written by
(a) Alberuni
(b) Amir Khusrao
(c) Firdausi
(d) Abul Fazl
Ans: (c)

10. What did Ramanuja preach?
(a) The nearing apocalypse
(b) Gyan Marga
(c) The Bhakti Cult
(d) Ahimsa
Ans: (c)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 38

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 38

1. Shivaji submitted to Jai Singh and signed the treaty of
(a) Poona
(b) Purandhar
(c) Konkan
(d) Surat
Ans: (b)
 

2. Shivaji's Agra Adventure was planned by
(a) Afzal Khan
(b) Shayista Khan
(c) Jai Singh
(d) Mir Jumla
Ans: (c)
 

3. Jai Singh of Amber died at
(a) Agra
(b) Burhanpur
(c) Delhi
(d) Amber
Ans: (b)

4. Shivaji crowned himself at
(a) Poona
(b) Konkan
(c) Bijapur
(d) Rajgarh
Ans: (d)
 

5. Shivaji crowned himself as King in the year
(a) 1664
(b) 1674
(c) 1670
(d) 1660
Ans: (b)

6. When Aurangzeb proceeded against Golcunda it was ruled by
(a) Sikandar
(b) Durga Devi
(c) Abul Hasan
(d) Afzal Khan
Ans: (c)
 

7. The Sikh Guru who was executed by Aurangzeb was
(a) Guru Nanak
(b) Guru Arjan
(c) Guru Gobind
(d) Guru Tegh Bahadur
Ans: (d)
 

8. Of the following who did not revolt against Aurangzeb?
(a) Jats
(b) Satnamis
(c) Prince Akbar
(d) Shayista Khan
Ans: (d)

9. Aurangzeb died in the year
(a) 1760
(b) 1764
(c) 1707
(d) 1700
Ans: (c)

10. The scholar who had accompanied Mohammed of Ghazni to India was
(a) Al-Raza
(b) Ibn-Batuta
(c) Al-Beruni
(d) Al-Firdausi
Ans: (b)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 37

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 37

1. Maharaja Jaswant Singh was the ruler of
(a) Marwar
(b) Mewar
(c) Golcunda
(d) Malwa
Ans: (a)

2. Maharaja Jaswant Singh died at
(a) Jaunpur
(b) Behrampur
(c) Jamrud
(d) Ajmer
Ans: (c)
 

3. Of the following sons or Aurangzeb who rebelled against Aurangzeb?
(a) Akbar
(b) Kam Baksh
(c) Muazzam
(d) Azam
Ans: (a)

4. On behalf of Aurangzeb Shivaji attacked
(a) Gujarat
(b) Konkan
(c) Surat
(d) Poena
Ans: (b)

5. Mzal Khan who fought with Shivaji was the ruler of
(a) Bijapur
(b) Mewar
(c) Gujarat
(d) Bengal
Ans: (a)

6. Aurangzeb appointed his uncle Shayista Khan as Governor of
(a) Kashmir
(b) Bengal
(c) Punjab
(d) Deccan
Ans: (d)
 

7. Shayista Khan escaped with the loss of three fingers from
(a) Aurangzeb
(b) Shivaji
(c) Afzalkhan
(d) Sambhaji
Ans: (b)
 

8. Shivaji attacked Shayista Khan in the night at
(a) Agra
(b) Konkan
(c) Bijapur
(d) Poona
Ans: (d)
 

9. Shayista Khan was succeeded by as _____ Governor of Deccan.
(a) Prince Muazzam
(b) Prince Akbar
(c) Mir Jumla
(d) Asaf Khan
Ans: (b)
 

10. Shivaji sacked ______ and secured a large booty.
(a) Bijapur
(b) Poona
(c) Konkan
(d) Surat
Ans: (d)
 
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 36

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 36

1. Shah Jahan was kept in prison by Aurangzeb at
(a) Ajmer
(b) Agra
(c) Delhi
(d) Daulatabad
Ans: (b)

2. Of the following which was not built by Shah Jahan?
(a) Moti Masjid
(b) Jami Masjid
(c) Taj Mahal
(d) Fatehpur Sikri
Ans: (d)
 

3. The construction of Taj Mahal was directed by
(a) Ustad Isa
(b) Asaf Khan
(c) Dara
(d) Aurangzeb
Ans: (a)

4. The title of Mahakavi Rai was given by Shah Jahan to
(a) Todar Mal
(b) Birbal
(c) Jagannath
(d) Tansen
Ans: (c)

5. The Ahoms were of ____ origin.
(a) Afghan
(b) Mongol
(c) Assam
(d) Nepal
Ans: (b)

6. On behalf of Aurangzeb Cooch Behar was seized by
(a) Mir Jumla
(b) Prince Akbar
(c) Shayista Khan
(d) Jai Singh
Ans: (a)

7. Mir Jumla was a/an
(a) Soldier
(b) Amir
(c) Diamond Merchant
(d) Prince
Ans: (c)
 

8. The leader of the Yusufzai Pathans was
(a) Bhagu
(b) Khan Jahan
(c) Farid
(d) Chingis Khan
Ans: (a)

9. The leader of the Afridis clan was
(a) Bhagu
(b) Ajmal Khan
(c) Sher Khan
(d) Afzul Khan
Ans: (b)
 

10. The Mughala aubdued the Pathans by following the policy of
(a) Annexation
(b) Association
(c) Divide and rule
(d) Co-existence
Ans: (c)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 35

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 35

1. Amar Singh was ruler of
(a) Mewar
(b) Malwa
(c) Mankat
(d) Meerut
Ans: (a)

2. Mumtaj Mahal was the daughter of
(a) Gheyas Beg
(b) Abul Hasan
(c) Sher Afghan
(d) Daniyal
Ans: (b)

3. Malik Amber, Commander of forces of Ahmadnagar was a/an
(a) Iranian
(b) Abyssinian
(c) Afghan
(d) Persian
Ans: (b)

4. Prince Khurram was given the title of
(a) Sher Khan
(b) Sher Afghan
(c) Shah Jahan
(d) Kavi Rai
Ans: (c)

5. A hearty welcome was extended to the English captain Hawkins by the Mughal Emperor
(a) Babar
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Jahangir
Ans: (d)

6. Sir Thomas Roe came to India with a letter from the British Monarch
(a) Queen Mary
(b) Queen Elizabeth
(c) James I
(d) Queen Anne
Ans: (c)
 

7. The peacock throne was constructed by the Mughal Emperor
(a) Akbar
(b) Shah Jahan
(c) Jahangir
(d) Aurangzeb
Ans: (b)

8. Mumtaj Mahal died at
(a) Agra
(b) Delhi
(c) Ajmer
(d) Burhanpur
Ans: (d)

9. Which of the following is not correctly matched?
(a) Dara - Governor of Kabul
(b) Shuja - Governor of Bengal
(c) Aurangzeb - Governor of Deccan
(d) Murad - Governor of Gujarat
Ans: (a)
 

10. The title of Alamgir was assumed by
(a) Akbar
(b) Sher Shah
(c) Jahangir
(d) Aurangzeb
Ans: (d)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 34

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 34

1. Vasco-da-Gama arrived at _____ in 1498.
(a) Surat
(b) Madras
(c) Calicut
(d) Bombay
Ans: (c)

2. First Portuguese factory was established in
(a) Goa
(b) Mangalore
(c) Calicut
(d) Calcutta
Ans: (c)

3. First Portuguese factory was established by
(a) Vasco-da-Gama
(b) Albuquerque
(c) Cabral
(d) d'Almeida
Ans: (c)

4. During his second voyage, Vasco-da-Gama strengthened the defence of
(a) Calicut
(b) Cochin
(c) Surat
(d) Connanore
Ans: (d)

5. The Zamorin's neet was destroyed by the Protuguese Viceroy
(a) Albuquerque
(b) Cabral
(c) d'Almeida
(d) Vasco-da-Gama
Ans: (c)

6. Goa was captured by
(a) Albuquerque
(b) d'Almedia
(c) Cabral
(d) Mildenhall
Ans: (a)

7. Persian horses were obtained by Vijaya-nagar with the help of
(a) Dutch
(b) Portuguese
(c) Mughals
(d) English
Ans: (c)

8. Which of the following was not introduced by the Portuguese to India
(a) Tobacco
(b) Potato
(c) Maize
(d) Cashew
Ans: (d)

9. The Mughal Emperor who caused the murder of Guru Arjan was
(a) Babar
(b) Akbar
(c) Shah Jahan
(d) Jahangir
Ans: (d)

10. Original name of Mumtaj Mahal was
(a) Mihr-un-Nisa
(b) Jagat Gosami
(c) Arzumand Banu
(d) Man Bai
Ans: (c)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 33

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 33

1. Udai Singh was ruler of
(a) Bijapur
(b) Golkonda
(c) Mewar
(d) Malwa
Ans: (c)

2. Akbar saw the sea for the first time in his life at
(a) Calcutta
(b) Surat
(c) Cambay
(d) Madras
Ans: (c)

3. Akbar married a bride from
(a) Bikaner
(b) Jaisalmer
(c) Jaipur
(d) Udaipur
Ans: (d)
 

4. Hakim Mirza, the younger brother of Akbar was the viceroy of
(a) Kabul
(b) Herat
(c) Agra
(d) Bengal
Ans: (a)

5. Of the following, with whom Akbar did not come into contact?
(a) Jains
(b) Parsis
(c) Buddhists
(d) Christians
Ans: (c)

6. Srinagar was captured in 1586 by the General
(a) Raja Bhagvan Das
(b) Khan Khanan
(c) Raja Man Singh
(d) Malik Amber
Ans: (a)
 

7. The fortress of Asirgarh was under the rule of ___ when Akbar besieged it
(a) Mansingh
(b) Raja Bhagvan Das
(c) Bahadur Shah
(d) Hemu
Ans: (c)

8. Chand Bibi was the ruler of
(a) Bijapur
(b) Kashmir
(c) Ahmadnagar
(d) Mewar
Ans: (c)

9. Which of the following is not correctly matched?
(a) Birbal - Mahesh Das
(b) Asirgarh - Fortress
(c) Prince Daniyal - Viceroy
(d) Ibadat Khana – Tomb
Ans: (d)

10. Todar Mal hailed from
(a) Kabul
(b) Bengal
(c) Berar
(d) Oudh
Ans: (d)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 32

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 32

1. The revenue system initiated by Sher Shah influenced the revenue system of
(a) Alauddin Khalji
(b) Babar
(c) Akbar
(d) Aurangzeb
Ans: (c)

2. Akbar was enthroned in a garden at
(a) Kalanaur
(b) Ajmer
(c) Gaur
(d) Kabul
Ans: (a)
 

3. The second Battle of Panipat was fought between Hemu and
(a) Babar
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Ibrahim Lodhi
Ans: (c)

4. Hemu was captured and brought before Akbar by____.
(a) Bairam Khan
(b) Salim
(c) Shah Qulihan Mehran
(d) Farid
Ans: (c)
 

5. Akbar's teacher was
(a) Abul Fazl
(b) Bairam Khan
(c) Abdul Latif
(d) Kabir
Ans: (c)

6. Akbar's nurse-in-chief was
(a) Mumtaj
(b) Hamida Begum
(c) Jahanara
(d) Maham Anaga
Ans: (d)

7. Balram Khan was murdered at
(a) Sirhind
(b) Anhilvad
(c) Panipat
(d) Chausa
Ans: (b)
 

8. Jizya was abolished by the Mughal ruler
(a) Babar
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Aurangzeb
Ans: (c)

9. Akbar defeated Durgawati and captured
(a) Bijapur
(b) Jhansi
(c) Gondwana
(d) Surat
Ans: (c)

10. Akbar suppressed the rebellion of Abdullah Khan, the Governor of
(a) Mewar
(b) Malwa
(c) Meerut
(d) Mankat
Ans: (b)
May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 31

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 31

1. Rana Sanga was the ruler of
(a) Bijapur
(b) Mewar
(c) Marwar
(d) Punjab
Ans: (b)

2. The battle between Babar and Rana Sanga was fought at
(a) Panipat
(b) Chunar
(c) Khanwa
(d) Jaunpur
Ans: (c)

3. In 1542 Akbar was born at
(a) Agra
(b) Herat
(c) Amarkot
(d) Kabul

4. Humayun died in the year
(a) 1536
(b) 1546
(c) 1556
(d) 1566
Ans: (c)

5. The original name of Sher Shah was
(a) Sikandar
(b) Akbar
(c) Farid
(d) Tahmasp
Ans: (c)

6. Sher Shah defeated Humayun at
(a) Gaur
(b) Chunar
(c) Chausa
(d) Agra
Ans: (c)

7. Maldeva was the ruler of
(a) Jodhpur
(b) Jaunpur
(c) Udaipur
(d) Kannauj
Ans: (a)

8. Sher Shah's last campaign was against
(a) Mount Abu
(b) Kalinjar
(c) Surat
(d) Chittor
Ans: (b)
 

9. Sher Shah was succeeded by
(a) Sikandar
(b) Islam Shah
(c) Alam Shah
(d) Hasan
Ans: (b)
 

10. Under Sher Shah the largest administrative unit was administered by a Chief namely
(a) Shikadar
(b) Mansabdar
(c) Kasi
(d) Faujdar
Ans: (a)