LATEST

Thursday, May 21, 2020

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 43

MEDIEVAL INDIA MCQS SET 43

1. What was the capital of Shivaji's Kingdom?
(a) Pune
(b) Raigarh
(c) Karwar
(d) Purandhar
Ans: (b)

2. The island of Bombay had been given to the British Prince Charles II as dowry by the
(a) Dutch
(b) Portuguese
(c) Danish
(d) French
Ans: (b)

3. The Dutch first established their hold in India in the year 1605 at
(a) Masulipatanam
(b) Surat
(c) Bombay
(d) Goa
Ans: (a)
 

4. Which Indian ruler had requested Napoleon for help in driving the British away from
India?
(a) Shivaji
(b) Jai Singh
(c) Tipu Sultan
(d) Rani of Jhansi
Ans: (c)
 

5. Amir Khusrau's name is associated with the invention of the
(a) Sarod
(b) Sitar
(c) Shehnai
(d) Tabla
Ans: (b)

6. Fatehpur Sikri had been founded by
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Babar
(d) Humayun
Ans: (a)

7. The Khajuraho shrines built by the Chandella rulers are dedicated to
(a) Brahma and Vishnu
(b) Vishnu and Laxmi
(c) Shiva and Surya
(d) Shiva and Parvati
Ans: (d)

8. Who is the only women historian to have written a historical account of Mughal
Period?
(a) Noorjahan Begum
(b) Zebun-nissa Begum
(c) Gulbadan Begum
(d) Jahanara Begum
Ans: (c)

9. Who is the author of the famous book Gita Gobinda?
(a) Kalidas
(b) Jaydev
(c) Mirabai
(d) Kautilya
Ans: (b)

10. The authoritative treatise on Hindu law, Mitakshara, was written by
(a) Manu
(b) Jimutavahana
(c) Vigneswara
(d) Hemadri
Ans: (c)

No comments:

Post a Comment