LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 14

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 14

131) Consider the following statements
1. Less than 70% of the country's trade by volume is moved by sea.
2. India has the largest merchant shipping fleet among the developing countries.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2
   
132) Which one of the following statements is/are correct about the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY)?
A) It provides connectivity to all the unconnected habitations of more than 1000 persons in the rural areas by good quality all weather roads.
B) It was launched in 2005 as a fully funded centrally sponsored scheme.
C) It provides connectivity to all unconnected habitations of more than 250 persons in the hilly and desert areas by good quality all weather roads. .
D) Both 'a' and '0'
Answer:  It provides connectivity to all unconnected habitations of more than 250 persons in the hilly and desert areas by good quality all weather roads.
   
133) Consider the following statements
1. NTPC is the largest power utility in India.
2. ONGC accounts for half of the LPG production in India.
3. IOC operates all the refineries in India.
4. The India Ordinance Factory is the largest departmentally run industrial undertaking in the country.
Which of the statements given above are correct?
A) 1, 2, 3 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 2 and 3
D) 1 and 4
Answer:  1 and 4
   
134) Which one of the following areas Is associated with Shale gas which is estimated to be abundantly found in India?
A) Off-shore rocks
B) Ignitious rocks
C) Sedimentary rocks
D) Marsh land
Answer:  Sedimentary rocks
   
135) Consider the following statements
1. In India, the railway finance remains separated from general revenues since 1924-25.
2. Indian Railway exports rolling stock to other countries and non railway customers.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2

136) With reference to the Indian Renewable Energy Development Agency Limited (IREDA), which of the following statements is/are correct?
1. It is a Public Limited Government Company.
2. It is a Non-banking Financial Company.
Select the correct answer using the codes given below
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
137) Consider the following statements with regard to the first Renewable Energy Global Investors Meet and Expo(2015)
1. This is a follow-up the 'Make in India' initiative.
2. The central theme of the meet is to attract large scale investments in the renewable energy sector in India.
Which of the statements is given above is/are correct ?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
138) Consider the following statements
1. Airports Authority of India (AAI) was constituted by merging National Airports Authority (NAA) and International Airports Authority of India(IAAI)
2. Airports Authority of India (AAI) maintains and operates around 125 airports.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
139) Which one of the following institutions implements the insurance schemes like Suraksha (Whole Life Assurance), Suvidha (Convertible Whole Life Assurance) and Santosh (Endowment Assurance)?
A) Life Insurance Corporation
B) General Insurance Corporation
C) Commercial Banks
D) Indian Posts
Answer:  Indian Posts
   
140) The Central Government is responsible for development and maintenance of the National Highways system.
1. National Highways Authority of India (NHAI)
2. State Public Works Departments (PWDs)
3. Border Road Organisation (BRO)
Which of the above agencies are participated in carrying out development and maintenance work of National Highways?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) Only 2
Answer:  1, 2 and 3

No comments:

Post a Comment