LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 13

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 13

121) By the late 19th century, India was one of the largest producers and exporters of
A) cotton yarn and wheat
B) sugar and rice
C) sugar and alcohol
D) iron and steel
Answer:  cotton yarn and wheat
   
122) Consider the following statements
1. The recent decision of government of India to partially decontrol the sugar industry gives the millers the freedom to sell sugar in open market and removes their obligation to supply sugar at subsidised prices to ration shops.
2. C. Rangarajan Panel also suggested decontrolling of sugar industry in India.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
123) The production function of a firm will change whenever
A) input price changes
B) the firm employs more of any input
C) the firm increases its level of output
D) the relevant technology changes
Answer:  input price changes
   
124) The average fixed cost curve will always be
A) a rectangular hyperbole
B) a downward sloping convex to the origin
C) a downward sloping straight line
D) a U-shaped curve
Answer:  a downward sloping straight line
   
125) Consider the following statements
1. National Highways comprise 20% of the total length of roads.
2. National Highways carry over 40% of the total traffic across the length and breadth of the country.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2

126) Which of the following is true about the National Investment and Infrastructure Fund?
1. Established by Union Government as a Category II Alternate Investment Fund.
2. Main objective is to maximise economic growth of the country through infrastructure development.
3. For the investment purpose, NIIF will solicit equity participation from strategic anchor partners.
4. The establishment of UAE-India Investment Fund facilitates for mobilisation of long-term investments on infrastructure.
Choose the correct answer using the codes given below
A) 1, 2 and 3
B) 1, 2 and 4
C) 1, 2, 3 and 4
D) 2 and 4
Answer:  1, 2, 3 and 4
   
127) With what purpose is the Government of India promoting the concept of 'Mega Food Park"?
1. To provide good infrastructure facilities for the food processing industry.
2. To increase the processing of perishable items and reduce wastage.
3. To provide emerging and eco-friendly food processing technologies to entrepreneurs.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) 1 and 2
C) 2 and 3
D) All of these
Answer:  Only 1
   
128) Consider the following statements
1. Ultra Mega Power Projects (UMPPs) are coal based super critical power projects.
2. UMPPs are capable of generating about 400 MW with each project.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
129) Consider the following statements
1. Green bond is a debt instrument with which a bond issue gets capital while the investors receive fixed income in the form of interest.
2. The issue of Green bond gets capital from the investors only if the investment is being raised to fund 'green' projects relating to renewable energy or emission reductions etc.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
130) Which one of the following sequences is the correct sequence about the power generation by power sources?
1. Hydroelectric
2. Nuclear
3. Thermal
4. Bhutan import
Select the correct answer from the codes given below
A) 1, 3, 2, 4
B) 1, 3, 4, 2
C) 3, 2, 1, 4
D) 3, 1, 2, 4
Answer:  3, 1, 2, 4

No comments:

Post a Comment