LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 12

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 12

111) The law of increasing returns means
A) Increasing cost
B) Decreasing cost
C) Increasing production
D) Increasing income
Answer:  Increasing cost
   
112) Which one of the following Public Sector Enterprises (PSEs) is not of Navratna Status PSEs?
A) Rural Electrification Corporation Limited
B) Neyveli Lignite Corporation Limited
C) Shipping Corporation of India Limited
D) Bharat Dynamics Limited
Answer:  Bharat Dynamics Limited
   
113) Consider the following statements
1. The Per Capita consumption of plastics in India is the highest in the world.
2. The Petrochemical industry in India gives a big boost to the small scale industries.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2
   
114) Make in India Programme has launched on
A) 26th December, 2014
B) 20th October, 2014
C) 25th September, 2014
D) None of the above
Answer:  25th September, 2014
   
115) Which of the following statements are correct?
1. Central Silk Board is a statutory body under the administrative control of the ministry of textiles.
2. Technology mission on cotton was launched by the Government of India in February 2000.
3. Cotton contributes 10% to the industrial production, 2% to the GDP and 12% to the country's export earnings.
Select from the codes given below
A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) All of these
Answer:  1 and 2

116) What is the weightage of natural gas in the Index of eight crore industries?
A) 0.0438
B) 0.0171
C) 0.0522
D) 0.0093
Answer:  0.0171
   
117) Consider the following statements about Competition Commission of India
1. Competition Commission of India (CCI) was established with effect from 14th October, 2003
2. The goal is to restrict the monopoly tendencies and increase the competition among public enterprises.
3. CCI Consists of a chairperson and 6 members appointed by the Central Government.
A) Only 1
B) 1 and 2
C) Only 2
D) All of these
Answer:  Only 2
   
118) SIDBI was established in October 1989, by amalgamation of
A) National Manufacturing Fund and Industries Fund
B) Small Industries Development Fund and National Equity Fund
C) Industrial Reconstruction Fund and Industrial Restructuring Fund
D) None of the above
Answer:  Small Industries Development Fund and National Equity Fund
   
119) Which key sectors have been identified in India which have the potential of becoming a World Leader?
1. IT
2. Pharmaceuticals
3. Textiles
4. Ports
5. Leather
Select the right code
A) 1, 3 and 4
B) 1, 2 and 4
C) 2, 3 and 4
D) 1, 2, 3, 4 and 5
Answer:  1, 2, 3, 4 and 5
   
120) The way total output changes due to change in all inputs in same proportion is known as law of
A) returns to scale
B) diminishing
C) increasing returns
D) Constant returns
Answer:  Constant returns

No comments:

Post a Comment