LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 11

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 11

101) Which of the following is/are the criteria for Maharatna status?
1. Having Navaratna status
2. An average annual turn over or more than rs.25000 crore during the last 3 years
3. An average annual net worth of more than rs.10000 crore during the last 3 years
4. An average annual net profit after tax of more than rs.5000 crore during the last 3 years
Choose the correct answer from the codes given below
A) 1, 2 and 3
B) 2, 3 and 4
C) 1, 2 and 4
D) All of these
Answer:  1, 2 and 3
   
102) Which of the following are Navaratna CPSEs?
1. Bharat Electronics Limited
2. Oil India Limited
3. Power Finance Corporation Limited
4. Shipping Corporation of India Limited
Choose the correct answer using the codes given below
A) 1 and 2
B) 1, 2 and 4
C) 2, 3 and 4
D) 1, 2, 3 and 4
Answer:  1, 2, 3 and 4
   
103) The first modern Industry to develop in India was
A) Iron and Steel Industry
B) Cement Industry
C) Computer Industry
D) Food Processing Industry
Answer:  Iron and Steel Industry
   
104) Consider the following statements
1. The Navaratna status is offered to Public Sector Enterprises by Department of Public Sector Enterprises.
2. A company must have be a Miniratna and have four independent directors on its board before it can be made a Navaratna.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) None of them
Answer:  Both 1 and 2
   
105) Consider the following Industrial sub-sectors
1. Atomic Energy
2. Railway transport
3. National Highways
Which of the Industrial sub sectors given above is/are not privatised/ liberalised?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 2
C) 1 and 3
D) Only 2
Answer:  1 and 2

106) World Investment Report is published by which of the following?
A) WEF
B) WTO
C) GATT
D) UNCTAD
Answer:  UNCTAD
   
107) When was the Board for Industrial and Financial Reconstruction started?
A) 15th May, 1987
B) 7th July, 1987
C) 20th December, 1987
D) 16th April, 1987
Answer:  15th May, 1987
   
108) Which among the following are the functions of Board for Reconstruction of Public Sector Enterprises?
1. Studying the proposals of all those units that are referred as sick industries and considering other loss making central PSUs either Suo moto or upon reference by the administrative ministry.
2. Advise the government on ways and means for strengthening PSUs in general and to make them more autonomous and professional.
3. Advise the government on disinvestment/closure/sale in respect of chronically sick/loss making companies which cannot be revived.
4. Attract foreign companies to set up factories in India and invest in the country's infrastructure.
Choose the correct answer using the codes given below
A) 1 and 4
B) 2 and 3
C) 1, 2 and 4
D) 1, 2 and 3
Answer:  1, 2 and 3
   
109) In 1985, Industrial Reconstruction Corporation of India renamed as
A) Industrial and Financial Reconstruction
B) Industrial Reconstruction Bank of India
C) Industrial Investment Bank of India
D) Industrial Investment for Reconstruction Bank of India
Answer:  Industrial Reconstruction Bank of India
   
110) Consider the following statements about the sugar industries in India
1. The main reason for sickness in sugar industries is due to the practice of State Advised Prices (SAPs)
2. There is no price control on the sale of free sugar.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2

No comments:

Post a Comment