LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 10

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 10

91) WTO came into existence at the conclusion of which round of GATT?
A) Singapore
B) Uruguay
C) Tokyo
D) Marrakesh
Answer:  Marrakesh
   
92) Which of the following industries fell under the purview of industrial licensing that requires compulsory licensing?
1. Coal and Lignite
2. Hazardous chemicals
3. Drugs and pharmaceuticals
4. Electronic, aerospace and all types of defense equipment
5. Animal fats and oils
Choose the correct answer using the codes given below
A) 2 and 4
B) 1 and 2
C) 1, 2, 3 and 4
D) 1, 2, 3, 4 and 5
Answer:  1, 2, 3 and 4
   
93) Which of the following is not a feature of New Industrial Policy, 1991?
A) Foreign Capital Investment limit was raised from 40% to 51%.
B) The threshold limit of rs.100 crores worth of assets for classification of a company as MRTP Company was removed.
C) Automatic approval was granted tor foreign technology agreements upto the limit of rs.500 crore subject to 7% loyalty on domestic sales and 8% on exports.
D) A separate policy announced tor the promotion of small scale industries.
Answer:  Automatic approval was granted tor foreign technology agreements upto the limit of rs.500 crore subject to 7% loyalty on domestic sales and 8% on exports.
   
94) What is Small Industries Development Fund (SIDF)?
A) It provides technical, managerial, economic and marketing assistance to SSIs through its network.
B) It provides refinance assistance for development, expansion, modernisation, rehabilitation of SSIs.
C) It provides initial capital for setting up of new projects in small scale sector in the form of equity.
D) It provides short term as well as long term financial assistance to SSIs.
Answer:  It provides refinance assistance for development, expansion, modernisation, rehabilitation of SSIs.
   
95) When was the Maharatna Scheme introduced?
A) 15th May, 2009
B) 19th May, 2009
C) 19th May, 2010
D) 15th May, 2010
Answer:  19th May, 2010

96) The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in
A) 1980
B) 1986
C) 1991
D) 1997
Answer:  1986
   
97) Consider the following statements about the Industrial Park permitted by Indian Government
1. It would comprise of a minimum of 10 units and no single unit shall occupy more than 50% of the allocable area.
2. The minimum percentage of the area to be allocated for industrial activity shall not be less than two third of the total allocable area.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
98) Consider the following Public Sector Enterprises (PSEs)
1. Steel, Authority of India Limited
2. Indian Oil Corporation Limited
3. Oil and Natural Gas Corporation Limited
4. Hindustan Aeronautics Limited
Which of the PSEs given above are 'Maharatna PSU' in India?
A) 1, 2, 3 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 2 and 3
D) 2 and 4
Answer:  1, 2 and 3
   
99) Consider the following statements
1. Miniratna Public Sector Enterprises can be a joint venture, set subsidiary company or overseas office but with certain conditions.
2. Till now less than 50 Public Sector Enterprises have been given Miniratna Status by the Indian Government.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
100) Which one of the, following is the prescribed investment limit for medium enterprises in the manufacturing sector as per the Micro, small and Medium Enterprises Development Act, 2016?
A) More than rs.10 lakh and less than rs.2 crore
B) More than rs.2 crore and less than rs.5 crore
C) More than rs.5 crore and less than rs.10 crore
D) More than rs.10 crore
Answer:  More than rs.5 crore and less than rs.10 crore

No comments:

Post a Comment