LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 15

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 15

141) Which one of the following schemes subsumed the Valmiki Awas Yojana?
A) Integrated Housing and Slum Development Programme (IHSDP)
B) Sampoorna Grameen Swarozgar Yojana (SGSRY)
C) Rajiv Awas Yojana (RAY)
D) Integrated Rural Development Programme (IRDP)
Answer:  Integrated Housing and Slum Development Programme (IHSDP)
   
142) Consider the following statements
1. The Shipping Corporation of India Ltd (SCI) is a Navratna Public Sector Company.
2. The status of SCI has changed from a private limited company to public limited from 1992.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
143) Which one of the following bodies/agencies implements the largest National Highways Development Project (NHDP) in the country?
A) BRO
B) CPWD
C) NHAI
D) None of these
Answer:  NHAI
   
144) How much percentage of the cost incurred in the Indira Awas Yojana Scheme for rural housing is shared between Centre and States?
A) '50 : 50'
B) '65 : 35'
C) '75 : 25'
D) '90 : 10'
Answer:  '75 : 25'
   
145) Which of the following statements with regard to the proposed Asian Infrastructure Investment Bank is/are correct?
1. India is one of the founding members of the bank.
2. The bank is to be headquartered in Shanghai.
Select the correct answer Using the codes given below
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2

146) Which one of the following sequences is the correct sequence about the uses of raw material for the thermal power generation from highest to lowest?
1. Gas turbine
2. Lignite
3. Coal
4. Diesel
Select the correct answer from codes given below
A) 1, 3, 2, 4
B) 1, 3, 4, 2
C) 3, 2, 1, 4
D) 3, 1, 2, 4
Answer:  3, 1, 2, 4
   
147) Which one of the following is the best source of generating electricity in India from the view point of sustainable development?
A) Goal
B) Mineral oil and gas
C) Hydro electricity
D) Atomic energy
Answer:  Hydro electricity
   
148) Consider the following statements
1. Cochin Shipyard is the largest shipyard in the country.
2. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited (GRSE) is a Mini-Ratna company.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
149) Which one of the following is not an important industry of Chhattisgarh from the point of view of production?
A) Iron and Steel
B) Cement
C) Chemical
D) Aluminium
Answer:  Chemical
   
150) Which one of the following maintains the Rural Infrastructure Development Fund established in 1995-96?
A) Reserve Bank of India
B) State Bank of India
C) Regional Rural Banks
D) National Bank for Agriculture and Rural Development
Answer:  National Bank for Agriculture and Rural Development

No comments:

Post a Comment