LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 18

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 18

171) Consider the following statements about the Indian Postal Services of the Indian Postal System?
1. The first-class mails are airlift without any surcharge.
2. Second-class mail such as book packets, registered newspapers and periodicals are carried by surface transport.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
172) Which kind of the power accounts for the largest share of power generation in India?
A) Nuclear
B) Hydro electricity
C) Thermal
D) Solar
Answer:  Thermal
   
173) Consider the following components
1. Bring an additional one crore hectares under assured irrigation.
2. To provide road connectivity to all villages that has a population of 2000.
3. To give telephone connectivity to the remaining villages.
Which of the components given above is/are included in the Bharat Nirman Scheme?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) Only 2
Answer:  2 and 3
   
174) Which one of the following is not a nuclear power centre?
A) Narora
B) Kakrapara
C) Chamera
D) Kota
Answer:  Chamera
   
175) Which one of the river basins has the highest potential for the Hydel Power?
A) Brahmaputra basin
B) Ganga basin
C) East flowing rivers of South India
D) West flowing rivers of South India
Answer:  Brahmaputra basin

176) Among other things, which one of the following was the purpose for which Deepak Parekh Committee was constituted?
A) To study the current socio economic conditions of certain minority communities
B) To suggest measures for financing the development of infrastructure
C) To frame a policy on the genetically modified organisms
D) To suggest measures to reduce the fiscal deficit in the Union budget
Answer:  To suggest measures for financing the development of infrastructure
   
177) Consider the following statements
1. In India more than 90% of the coal produced is of non-cooking coal type.
2. International Coal Ventures Limited (ICVL) is a Special Purpose Vehicle (SPV) formed for the acquisition of coal resources abroad.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
   
178) With reference to India, which one of the following statements is not correct?
A) IPCL is the largest Indian petrochemical company.
B) Reliance is the largest private sector company in India.
C) MTNL is listed of NYSE.
D) BSNL is the first telecom service organisation in India to launch a nationwide cellular service at once.
Answer:  IPCL is the largest Indian petrochemical company.
   
179) Consider the following statements
1. In India, more than 50% of total track kilometre of Railway is electrified.
2. The Railway network in India is divided into 16 zones.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Neither 1 nor 2
   
180) Which one of the following shares of the total traffic is handled by major ports in India?
A) Around 50%
B) Around 60%
C) Around 75%
D) Around 85%
Answer:  Around 75%

No comments:

Post a Comment