LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 17

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 17

161) Which one of the following departments of the Indian Government carry out the online domestic money transmission service, Instant Money Order (IMO)?
A) Commercial Banks
B) Regional Rural Banks
C) Indian Postal system
D) None of the above
Answer:  Indian Postal system
   
162) Which one of the following is related with Bharat Nirman Scheme?
A) Foodgrain production self sufficiency
B) Family welfare programme
C) Infrastructure development
D) Employment generation programme
Answer:  Infrastructure development
   
163) Which of the railway lines is opened by Prime Minister Narendra Modi recently in Jammu and Kashmir?
A) Katra-Udhampur Railway line
B) Katra-Banihal Railway line
C) Banihal-Baramulla Railway line
D) None of them
Answer:  Katra-Udhampur Railway line
   
164) Which one of the following regions of India is not connected to the Integrated Power Transmission Grid 'National Grid' synchronously?
A) Northern region
B) Eastern region
C) North Eastern region
D) Southern region
Answer:  Southern region
   
165) Which committee is appointed on Revisiting and Revitalising the PPP Model?
A) Tendulkar Committee
B) Vijay Kelkar Committee
C) Mittal Committee
D) None of the above
Answer:  Vijay Kelkar Committee

166) Which one of the following sectors of the Indian Economy established a committee under Sam Pitroda to implement smart grid to predict and intelligently respond to the behaviour and actions of all users connected to it?
A) Telecom sector
B) Electricity sector
C) Transport sector
D) Banking sector
Answer:  Electricity sector
   
167) Which of the following is/are the recommendations of Vijay Kelkar Committee on Revisiting and Revitalising the PPP Model?
1. Strengthening of 3 main pillars of the PPP framework viz Governance, Institutions and Capacity.
2. The Prevention of Corruption Act, 1988 should be amended at the earliest.
3. After competition of the projects, equity in the project may be offered to long term investors including overseas institutional buyers.
4. Independent sectoral regulators should be set up as and when a new sector is declared to adopt PPP model, the regulators should follow a unified approach.
Choose the right answer from the following codes
A) 1, 2 and 4
B) 2, 3 and 4
C) 1, 2 and 3
D) All of these
Answer:  All of these
   
168) Consider the following statements
1. Coal fired plants account for 55% of India's installed electricity capacity.
2. Thermal power plants constitute 75% of the installed capacity of electricity in India.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
169) Consider the following statements
1. In the Eleventh Five Year Plan, the capacity addition of electricity generation in power sector is more than the target set in the plan.
2. The electricity generated from the nuclear power plant in India is more than 25% of the total power generation.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Neither 1 nor 2
   
170) Which one of the following features of the Indian Postal System is not correct?
A) A post office on an average in India serves an area of more than 20 sq km.
B) A post office on an average in India serves a population of more than 7000.
C) After China, India has the largest postal network in the world.
D) The postal system in India was established by Lord Clive in the year 1766.
Answer:  After China, India has the largest postal network in the world.

No comments:

Post a Comment