LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 19

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 19

181) Which one of the following service organisations is the subsidiary of the National Civil Aviation India Limited (Air India)?
A) Alliance Air
B) Air India Charters Limited
C) Inter Globe Aviation Limited
D) Both 'a' and 'b'
Answer:  Both 'a' and 'b'
   
182) Which one of the following statements is incorrect?
A) Power generation capacity addition during the XI Plan would be about 74000 MW.
B) In its mid-term review, the Planning Commission had reduced power generation capacity addition target by over 20% to 62374 MW, from 78577 MW.
C) During the X Plan 21080 MW was added against the target of 41000 MW.
D) 'Bachat Lamp Yojana' was launched with incandescent bulbs are replaced by energy efficient CFL's bulbs in the country. This will result in a saving of 5000 MW of power.
Answer:  'Bachat Lamp Yojana' was launched with incandescent bulbs are replaced by energy efficient CFL's bulbs in the country. This will result in a saving of 5000 MW of power.
   
183) Consider the following statements.
1. The major ports of India are managed by the Port Trust of India under Central Government Jurisdiction.
2. The minor ports are managed by the Central Government with assistant of the respective State Governments.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 1
   
184) What is the position of India in the term of proven coal reserves in the world?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth
Answer:  Fourth
   
185) Consider the following statements
1. The acquisition of overseas oil and gas has been primarily spearheaded by Indian Oil Corporation Limited (IOCL)
2. Gujarat State Petroleum Corporation (GSPC), a Government of Gujarat enterprise has also acquired overseas hydrocarbon bearing assets.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Only 2

186) Which one of the following contributes the maximum earnings in Indian Railways?
A) Passenger earning
B) Goods traffic earning
C) Sundry earning
D) Other coach earning
Answer:  Goods traffic earning
   
187) Which one of the following ports is not the major port of India?
A) Port Blair Port
B) Ennore
C) Paradeep
D) None of these
Answer:  None of these
   
188) In India, the Public Sector is most dominated in :
A) transport
B) commercial banking
C) cement
D) FMCG
Answer:  commercial banking
   
189) The most important source of capital formation in India has been ______
A) corporate savings
B) government revenue surpluses
C) public sector savings
D) household savings
Answer:  household savings
   
190) In India, maximum number of workers are employed in:
A) textile industry
B) iron and steel industry
C) petrochemical industry
D) automobile industry
Answer:  textile industry

No comments:

Post a Comment