LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 20

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 20

191) After textiles, India's second important industry is :
A) Sugar
B) Jute
C) Cement
D) Iron and steel
Answer:  Iron and steel
   
192) India's oldest iron and steel plant is :
A) TISCO at Jamshedpur
B) TISCO at Burnpur
C) Durgapur Iron and Steel Plant
D) Rourkela Iron and Steel Plant
Answer:  TISCO at Jamshedpur
   
193) India's wage policy is based on:
A) standard of living
B) cost of living
C) productivity
D) none of these
Answer:  cost of living
   
194) Which industry in India was worst affected because of the partition?
A) Paper and Iron
B) Jute and Cotton
C) Cotton and Sugar
D) Engineering and Cement
Answer:  Jute and Cotton
   
195) Which of the following industries was started first in India?
A) Cotton
B) Paper
C) Tea
D) Jute
Answer:  Tea

196) The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in:
A) 1979
B) 1984
C) 1986
D) 1987
Answer:  1987
   
197) Which of the following states ranks first in terms of the maximum number of agro-baaed
industries?
A) Gujarat
B) Punjab
C) West Bengal
D) Kerala
Answer:  Punjab
   
198) Abid Hussain Committee is related to reforms in ________ industries.
A) private sector
B) large
C) public sector
D) small
Answer:  public sector
   
199) In which of the following industries is the maximum number of women employed in India?
A) Textile
B) Jute
C) Tea
D) Coal
Answer:  Tea
   
200) Which of the following is the largest (in terms of turnover) Public Sector organisation in India?
A) Bharat Petroleum
B) Steel Authority of India
C) Indian Oil Corporation
D) Oil and Natural Gas Commission
Answer:  Indian Oil Corporation

No comments:

Post a Comment