LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 21

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 21

201) Gilt-edged market means
A) market of government securities
B) gold market
C) bullion market
D) market of pure metals
Answer:  market of government securities
   
202) The most important competition to the Indian jute industry is
A) China
B) Bangladesh
C) Nepal
D) Pakistan
Answer:  Bangladesh
   
203) Which Agriculture export item is second in case of India?
A) Marine product
B) Sugar
C) Oil cake
D) Rice
Answer:  Rice
   
204) The performance of which of the following industries is considered performance of the
core industry?
A) Garments
B) Leather
C) IT
D) Oil and Petroleum
Answer:  Oil and Petroleum
   
205) Resurgent India Bonds were issued in US Dollar, Pound, Sterling and
A) Japanese Yen
B) Deutsche Mark
C) Euro
D) French France
Answer:  Deutsche Mark

206) India earns maximum foreign exchange by the export of ______
A) Iron
B) Handloom
C) Textiles
D) Tea
Answer:  Tea
   
207) Which of the following agencies has the power to declare any industrial unit as a
potentially sick unit?
A) BIFR
B) MRTPC
C) FICCI
D) IRBI
Answer:  BIFR
   
208) The most important small-scale industry in India is that of:
A) textiles
B) jute
C) jewellery
D) handloom
Answer:  handloom
   
209) UTI has been divided into two parts UTI-I and UTI-II. Which part has been kept under the
control of the government?
A) UTI-I
B) UTI-II
C) Both the above
D) None of the above
Answer:  UTI-I
   
210) Which part of separated UTI is under SEBI's regulation?
A) UTI-I
B) UTI-II
C) Both the above
D) None of the above
Answer:  UTI-II

No comments:

Post a Comment