INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 22
211) Which industry is the largest?A) Handloom
B) Sports
C) Music
D) Textile
Answer: Textile
212) Which of the following is not sponsor of newly established UTI-II?
A) Punjab National Bank
B) General Insurance Corporation
C) Life Insurance Corporation of India
D) State Bank of India
Answer: General Insurance Corporation
213) The apex organization of industrial finance in India is
A) IDBI
B) RBI
C) ICICI
D) IFCI
Answer: IDBI
214) The largest importer country of Indian textile is:
A) Italy
B) Germany
C) Singapore
D) USA
Answer: USA
215) Diamond cutting is undertaken as a cottage industry in
A) Jammu and Kashmir
B) Gujarat
C) Andhra
D) Maharashtra
Answer: Gujarat
216) Indian Railways earn its maximum revenue from:
A) freight
B) passenger fare
C) traffic tax
D) passenger tax
Answer: freight
217) Which industry earns the second highest, net foreign exchange from the trade?
A) Gems and ornaments
B) Textile industry
C) Steel industry
D) Engineering goods industry
Answer: Engineering goods industry
218) Which of the following measures is not likely to help in improving India's balance of
payments position?
A) Devaluation of the rupee
B) Encouragement of import substitution
C) Imposition of higher duty on exports
D) Imposition of higher duty on imports
Answer: Imposition of higher duty on exports
219) The currency Deutsche Mark belongs to:
A) Italy
B) Russia
C) Germany
D) Polland
Answer: Germany
220) Under perfect competition:
A) any firm can influence price in the market
B) any firm can influence supply in the market
C) any firm can influence price and supply in the market
D) no firm can influence price and supply in the market
Answer: any firm can influence price and supply in the market
No comments:
Post a Comment