LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 27

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 27

261) Core industries include:
A) basic industries
B) industries catering to defence requirements
C) critical industries
D) all the above
Answer:  all the above
   
262) The core sector includes:
I. Coal
II. Power
III. Petroleum
IV. Soaps and Detergent
A) I and II
B) I, II and III
C) Only I
D) II and III
Answer:  I, II and III
   
263) Invisible Export means export
A) Services
B) Prohibited goods
C) Unrecorded goods
D) Goods through smuggling
Answer:  Services
   
264) Which of the following sectors does not come under tertiary sector?
A) Transport
B) Trade
C) Business Services
D) Electricity
Answer:  Electricity
   
265) Which of the following committees was assigned to recommend reforms in the
insurance sector?
A) Rekhi Committee
B) Nadkarni Committee
C) Malhotra Committee
D) Chelliah Committee
Answer:  Malhotra Committee

266) Consider the following statements:
1. National Thermal Power Corporation has diversified into hydropower sector
2. Power Grid Corporation of indie has diversified into telecom sector
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) both 1 and 2
D) neither 1 nor 2
Answer:  1 only
   
267) Whenever newspapers talk about the performance of core industries, which of the
following is NOT considered among them?
A) Petroleum
B) Automobile
C) Mining
D) Steel
Answer:  Mining
   
268) Which one of the following pairs is not correctly matched?
A) Hindalco Industries - Novelis
B) Tata Steel - Corus Group
C) Jet Airways - Air Sahara
D) Kingfisher Airlines - MDLR Airlines
Answer:  Kingfisher Airlines - MDLR Airlines
   
269) Which institution provides long run finance to industries?
A) UTI
B) LIC
C) GIC
D) All of these
Answer:  All of these
   
270) What are called white goods?
A) large electrical goods used domestically such as refrigerators and washing machines
B) stainless steel and aluminium utensils
C) milk and milk products
D) soaps, detergents and other mass consumption goods
Answer:  large electrical goods used domestically such as refrigerators and washing machines 

No comments:

Post a Comment