ECONOMY MCQS SET 37
361) Level playing field' argument of industries requiresA) MNCs to be stopped from investing in India
B) license for MNCs to be given only in environment-friendly technology
C) domestic industry to be given preference
D) domestic industry to be treated on par with MNCs.
Answer: domestic industry to be treated on par with MNCs.
362) A company is said to be 'sick' when the accumulated loss at the end of any financial year leads to erosion of ........ .. percent of its net worth.
A) 1
B) 0.75
C) 0.5
D) 0.25
Answer: 0.5
363) Which of the following is not an internal factor for industrial sickness?
A) Mismanagement
B) Power shortage
C) Wrong dividend policy
D) Diversion of funds
Answer: Power shortage
364) One of the disadvantages of the Wholesale Price Index in India is that
A) it does not cover the services sector;
B) it is not available for individual commodities;
C) it is available only on monthly basis;
D) it is available only at constant prices
Answer: it does not cover the services sector;
365) Which of the following point does not figure in the 10-year Action Plan formulated under the National Population Policy, 2000?
A) Greater involvement of members of self-help groups;
B) Free and compulsory elementary education;
C) Compulsory registration of marriages and pregnancy;
D) Special reward for men who adopt terminal family planning methods.
Answer: Special reward for men who adopt terminal family planning methods.
366) In India the workers in the organized sector are only about....percent of the total work force.
A) 0.1
B) 0.07
C) 0.05
D) 0.01
Answer: 0.07
367) Nine Ultra Mega Power Projects are being set up in various parts of the country. These will use as fuel
A) nuclear energy
B) Coal
C) compressed natural gas (CNG)
D) Naphtha
Answer: Coal
368) Consider the following statements:
l. Human Development Report is an authoritative annual publication brought out by the World Bank.
2. It measures longevity by life expectancy at birth.
3. Knowledge is measured by adult literacy rate.
4. Standard of living is measured by GDP per capita(US $ PPP)
Which of the following statements is not correct?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
Answer: 1
369) Which of the following Pairs is not correctly matched?
A) High economic development and poor human development - Rajasthan
B) High human development and low economic development - Kerala
C) Medium economic and human development - West Bengal
D) Poor economic and human development - Tamil Nadu
Answer: Poor economic and human development - Tamil Nadu
370) Which of the following legislations may not be characterized as based on a 'rights-based approach'?
A) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act
B) Pre-Conception and Prenatal Diagnostic Techniques Act
C) Right to Education Act
D) Right to Information Act
Answer: Pre-Conception and Prenatal Diagnostic Techniques Act
No comments:
Post a Comment