LATEST

Wednesday, May 6, 2020

MARCH CURRENT AFFAIRS MCQS SET 04

MARCH CURRENT AFFAIRS MCQS SET 04

1. Name the Private Sector Bank which ties-up with online food ordering and delivery app Zomato to launch co-branded credit card powered by MasterCard?
1) RBL Bank
2) ICICI Bank
3) HDFC Bank
4) CUB Bank
5) IndusInd Bank
Answer-1) RBL Bank

2. As per the Organisation for Economic Cooperation and Development’s (OECD) report titled “OECD Interim Economic Assessment Coronavirus: The world economy at risk”, What is the estimated growth rate (GDP) of India for the year 2020?
1) 5%
2) 4.6%
3) 5.1%
4) 4.9%
5) 6.2%
Answer-3) 5.1%

3. With which Asian country, India has sigend MoU for Cooperation on Combating Timber Trafficking, and Conservation of Tigers and other Wildlife?
1) Bangladesh
2) South Korea
3) Sri Lanka
4) Myanmar
5) Bhutan
Answer-4) Myanmar

4. Name the Indian state which signed MoU with Airport Authority of India (AAI) for the construction of 6 equipment hiring centers.
1) Arunachal Pradesh
2) Assam
3) Haryana
4) Tripura
5) Goa
Answer-4) Tripura

5. Find the person who has been appointed as the new Chairman & Managing Director (CMD) of Metals & Minerals Trading Corporation (MMTC).
1) Gurdeep Singh
2) Ved Prakash
3) Sudhanshu Pandey
4) Shashi Shanker
5) Ashutosh Karnatak
Answer-3) Sudhanshu Pandey

6. Name the Indian City which is going to host the 108th Indian Science Congress in 2021 (January 3-7, 2021) based on the theme ‘Science and Technology for Sustainable Development with Women Empowerment’.
1) Hyderabad
2) Cochin
3) New Delhi
4) Pune
5) Ahmedabad
Answer-4) Pune

7. Name the Indian City where the 11th National Krishi Vigyan Kendra (KVK) Conference -2020 based on the theme ‘Empowering Youth for Technology Led Farming’ held?
1) Chandigarh
2) Indore
3) Lucknow
4) Amritsar
5) New Delhi
Answer-5) New Delhi

8. Name the mobile application which delivers Diesel at doorstep launched by Santhosh Gangwar (MoS – Labour & Employment) in New Delhi.
1) Himmat Plus
2) Humsafar
3) Simple
4) Santusht
5) Sanchet
Answer-2) Humsafar

9. Which Indian Ministry has launched the multi-lingual version of “Incredible India” website and mobile app in New Delhi?
1) Ministry of Culture
2) Ministry of Youth Affairs and Sports
3) Ministry of Shipping
4) Ministry of Tourism
5) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Answer-4) Ministry of Tourism

10. Name the Institute, which has developed an innovative intracranial flow diverter stent for the treatment of swelling of the blood vessels of the brain.
1) Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research
2) All India Institute of Medical Sciences, Jodhpur
3) Indian Institute of Science Education and Research Berhampur
4) Postgraduate Institute of Medical Education and Research
5) Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology
Answer-5) Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology

No comments:

Post a Comment