LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 02

BANKING SYSTEM MCQS SET 02

11) The largest Public Sector Bank in India is :
A) Central Bank
B) State Bank of India
C) Punjab National Bank
D) Indian Overseas Bank
Answer: State Bank of India

    
12) Which of the following is the Banker of the Banks?
A) IDBI
B) SBI
C) RBI
D) SBI and RBI
Answer: RBI

    
13) Which of the following is not true about the Reserve Bank of India?
A) (a) It regulates the currency and credit system of India
B) (b) It maintains the exchange value of the rupee
C) Foreign exchange reserves are kept by RBI
D) One rupee notes and coins are issued by RBI
Answer: One rupee notes and coins are issued by RBI

    
14) When was the Reserve Bank of India taken over by the Government?
A) 1945
B) 1948
C) 1952
D) 1956
Answer: 1948
    
15) Who is responsible for the collection and publication of monetary and financial information?
A) Finance Commission
B) Finance Minister
C) Reserve Bank of India
D) Auditor and Comptroller General of India
Answer: Reserve Bank of India


16) The Reserve Bank of India issues :
A) all the currency notes
B) all the currency notes except the one rupee note
C) all the currency notes except the hundred rupee note
D) only notes of Rs.10 and above
Answer: all the currency notes except the one rupee note
    
17) Nationalisation of banks was done with the purpose of :
A) financing the industries
B) improving credit facilities
C) consolidating the economy
D) improving security of deposits
Answer: consolidating the economy

    
18) Which two of the following nationalised banks have been merged as per the recommendation of the Narsimhan Committee?
A) New Bank of India and Bank of India
B) Central Bank of India and Corporation Bank
C) Parur Bank of India and Bank of India
D) Punjab National Bank and New Bank of India
Answer: Punjab National Bank and New Bank of India

    
19) How many nationalised banks of India are operating abroad?
A) 2
B) 5
C) 8
D) 10
Answer: 8

20) All of the following are subsidiaries of the State Bank of India, except :
A) State Bank of Bikaner and Jaipur
B) Central Bank of India
C) State Bank of Hyderabad
D) State Bank of Patiala
Answer: Central Bank of India

No comments:

Post a Comment