CURRENCY INFLATION MCQS SET 30
291) The States' debt does not include:A) loans from State Bank of India
B) loans from the Central Government
C) Provident Funds
D) treasury bills issued to international financial institutions
Correct Answer: treasury bills issued to international financial institutions
292) Consider the following statement:
The price of any currency in international market is determined by the:
1. WTO
2, Demand for goods/services provided by the country concerned
3, Inflation differential between the country concerned and Its major trading partners
4, Stability of the government of the concerned country
Of these statements:
A) 1, 2, 3, and 4 are correct
B) 1, 2 and 4 are correct
C) 1, 3 and 4 are correct
D) 2, 3 and 4 are correct
Correct Answer: 2, 3 and 4 are correct
293) The Indian Rupee is fully convertible:
1. In respect of Current Account of Balance of Payments
2. In respect of Capital Account of Balance of Payments
3. Into Gold
Which of these statements is/are correct ?
A) 1 only
B) 3 only
C) 1 and 2 only
D) 1, 2 and 3
Correct Answer: 1 only
294) Consider the following statements:
The price of any currency in international market is decided by the
1. World Bank
2. Demand for goods/services provided by the country concerned
3. stability of the government of the concerned country
4. economic potential of the country in question
Of these statements:
A) 1, 2, 3 and 4 are correct
B) 2 and 3 are correct
C) 3 and 4 are correct
D) 1 and 4 are correct
Correct Answer: 2 and 3 are correct
295) The sum of which of the following constitutes Broad Money in India?
1. Currency with the public
2. Demand deposits with banks
3. Time deposits with banks
4. Other deposits with RBI
Choose the correct answer using the codes given below:
A) 1 and 2
B) 1, 2 and 3
C) 1, 2, 3 and 4
D) 1, 2 and 4
Correct Answer: 1, 2, 3 and 4
296) Consider the following statements about Wholesale Price Index (WPI):
I. It captures the price movement extensively and is, therefore, taken as an indicator of inflation.
II. The office of the Economic adviser (OEA) is entrusted with the function of compilation and publication of the weekly wholesale price index number in India.
Which of the statements given above is/are correct?
A) I only
B) II only
C) Both I and II
D) Neither I nor II
Correct Answer: Both I and II
297) In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest Foreign Direct Investment inflows into India?
A) Chemicals other than fertilizers
B) Services sector
C) Food processing
D) Tele communication
Correct Answer: Tele communication
298) Under the Constitution, the power to raise and disburse public funds:
A) has been vested in Union Government
B) has been divided between the Union and State Governments
C) has been given to the Finance Commission
D) has not been given to anyone
Correct Answer: has been divided between the Union and State Governments
299) Rupee was devalued by what percent in July 1991?
A) 18
B) 20
C) 22
D) 25
Correct Answer: 20
300) When was decimal coinage introduced in India?
A) 1947
B) 1950
C) 1957
D) 1960
Correct Answer: 1957
No comments:
Post a Comment