FISCAL SYSTEM MCQS SET 12
111) Which of the following is the most appropriate definition of 'Zero-base' in 'Zero-base' budgeting?A) Budget starts with 0 point
B) Making budgetary grants without a base
C) All programmes of decision package of an agency are reexamined afresh every year
D) None of the above
Answer: All programmes of decision package of an agency are reexamined afresh every year
112) In which year the budget was formally introduced in India by the British Government?
A) 1858
B) 1860
C) 1919
D) 1935
Answer: 1860
113) Which of the following types of the budget is followed by the Government of India ?
A) Legislative Type of Budget
B) Executive Type of Budget
C) Board/Commission Type of Budget
D) All the above
Answer: Executive Type of Budget
114) Dear Money Policy implies:
A) high price level
B) large money supply
C) high production
D) high interest rates
Answer: high interest rates
115) Which of the following is wrongly matched:
A) share market - stock exchange
B) interest rate - fiscal policy
C) export subsidy - fiscal policy
D) general price index - inflation
Answer: interest rate - fiscal policy
116) Railway Budget in India was separated from general budget in :
A) 1924-25
B) 1941-42
C) 1947-48
D) 1950-51
Answer: 1924-25
117) Who was the Finance Minister to introduce the budget for the first time in India during
British regime?
A) Sir Warren Hasting
B) A.O .Hume
C) Sir James Wilson
D) Lord Chelmsford
Answer: Sir James Wilson
118) The term Budget has been derived from the French word 'Bougette' which means a:
A) Document
B) Estimation
C) Treasury
D) Wallet
Answer: Wallet
119) In recent years the capital outlays for the defence service have been:
A) increasing steadily
B) more or less constant
C) going down steeply
D) fluctuating frequently
Answer: increasing steadily
120) Which one of the following is the most important item of non-plan expenditure?
A) Interest payment
B) Defence
C) Fertiliser subsidies
D) Loans to public enterprises
Answer: Interest payment
No comments:
Post a Comment