LATEST

Thursday, June 11, 2020

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 08

INDUSTRIES AND INFRASTRUCTURE MCQS SET 08

71) Which one of the following is not an immediate indicator of Industrial Sickness?
A) Drop in profitability
B) Labour unrest
C) Shrinking of market credit
D) Decline in market share
Answer:  Decline in market share
   
72) Consider the following statements
1. Disinvestment is using dividends, interest and capital gains earned in an investment or mutual fund to purchase additional shares or units rather than receiving the distributions in cash.
2. Disinvestment refers to selling of equity of a Public Sector Undertaking (PSU) to a private organisation or to general public.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) None of them
Answer:  Only 2
   
73) Which of the following costs is related to Marginal cost?
A) Fixed cost
B) Implicit cost
C) Prime cost
D) variable cost
Answer:  variable cost
   
74) Which one of the following committees recommended the abolition of reservation of items of small scale sector in industry?
A) Abid Hussein Committee
B) Narsimhan Committee
C) Nayak Committee
D) Rakesh Mohan Committee
Answer:  Abid Hussein Committee
   
75) National Renewal Fund was constituted for the purpose of
A) Providing pension for retiring employees
B) Social security
C) Rural reconstruction
D) Reconstruction and modernisation of industries
Answer:  Reconstruction and modernisation of industries

76) Consider the following statements
1. Public sector also in the telecom, insurance and commercial banking.
2. All industries of public sector are profit oriented.
3. Jobs secured in the public sector industries.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1, 2 and 3
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) Only 2
Answer:  1 and 3
   
77) Which one of the following states is industrially the most advanced state in India?
A) Punjab
B) Tamil Nadu
C) Gujarat
D) Maharashtra
Answer:  Maharashtra
   
78) Which one of the following Industrial Policies has abolished (with a few exception) the Industrial Licensing?
A) Industrial Policy, 1970
B) Industrial Policy, 1980
C) Industrial Policy, 1991
D) Industrial Policy, 1985
Answer:  Industrial Policy, 1991
   
79) Division at labour often involves
1. Specialised economic activity
2. highly distinct productive roles
3. involving everyone in many types of activities
4. individuals engage in only a sing activity and are dependent on others meet their various needs
Select the correct answer using the codes given show
A) 1, 3 and 4
B) 1, 2 and 4
C) Only 3
D) 2 and 4
Answer:  1, 2 and 4
   
80) Consider the following factors regarding an industry
1. Capital investment
2. Business turnover
3. Labour force
4. Power consumption
Which of the factors given above determine the nature and size of the industry?
A) 1, 2, 3 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 1, 3 and 4
D) 3 and 4
Answer:  1, 3 and 4

No comments:

Post a Comment