LATEST

Saturday, June 27, 2020

THE UNION EXECUTIVE MCQS SET 30

THE UNION EXECUTIVE MCQS SET 30

291) What function is Specifically prescribed by the Constitution for the Vice-President of India?
A) Vice-Chancellorship of Universities
B) Chairman of Rajya Sabha
C) To assist the President in times of Emergency
D) None of the above is correct
Answer:  Chairman of Rajya Sabha
    
292) Who among the following has been empowered by the Constitution of India to seek the
opinion of the Supreme Court on questions of law or fact of public importance?
A) President of India
B) Prime Minister of India
C) Speaker of the Lok Sabha
D) Union Law Minister
Answer:  President of India
    
293) When the Vice-President acts as President he gets the emoluments of the :
A) President
B) Vice-President
C) Chairman of Rajya Sabha
D) President in addition to what he gets as Chairman of Rajya Sabha
Answer:  President
    
294) An election to fill a vacancy in the office of Vice-President occurring by reason of his death,
resignation or removal, has to be held:
A) within six months of the occurrence of the vacancy
B) within a year of the occurrence of the vacancy
C) as soon as possible after the occurrence of the vacancy
D) after the expiration of the term if the remaining period is less than three months
Answer:  as soon as possible after the occurrence of the vacancy
    
295) Who elects the Vice-President?
A) The same electoral college which elects the President
B) Members of the Rajya Sabha
C) An electoral college consisting of members of Parliament
D) Members of Parliament at a joint Meeting
Answer:  An electoral college consisting of members of Parliament

296) The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the:
A) Lok Sabha alone
B) either House of Parliament
C) Joint Sitting of Parliament
D) Rajya Sabha alone
Answer:  Rajya Sabha alone
    
297) Ambassadors and High Commissioners of foreign countries present their credentials to the
A) President
B) Prime Minister
C) Foreign Minister
D) Foreign Secretary
Answer:  President
    
298) Which one of the following is part of the Electoral College for the election of the President
of India but does not form part of the forum for his impeachment?
A) Lok Sabha
B) State Legislative Assemblies
C) Rajya Sabha
D) State Legislative Council
Answer:  State Legislative Assemblies
    
299) Consider the following statements regarding the Vice-President of India:
1. The Vice-President is elected by an electoral college consisting of all the members of the both Houses of Parliament.
2. The Constitution is silent about a person who is to discharge the duties of the Vice-president during the period of vacancy.
Which of these statements is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer:  Both 1 and 2
    
300) The Prime Minister at the time of the appointment:
I. need not necessarily be a member of one of the Houses of Parliament but must become a member of one of the Houses within six months.
II. need not necessarily be a member of one of the Houses of Parliament but must become a member of the Lok Sabha within six months.
III. must be either a nominated or elected member of one of the Houses of Parliament.
IV. must be an elected member of only Lok Sabha.
A) I only
B) I and III
C) II only
D) IV only
Answer:  I only

No comments:

Post a Comment