LATEST

Saturday, June 27, 2020

THE UNION EXECUTIVE MCQS SET 34

THE UNION EXECUTIVE MCQS SET 34

331) The Chief Minister of a State in India is not eligible to vote in the Presidential election if :
A) he himself is a candidate
B) he is yet to prove his majority on the floor of the Lower House of the State Legislature
C) he is a member of the Upper House of the State Legislature
D) he is a caretaker Chief Minister
Answer:  he is a member of the Upper House of the State Legislature
    
332) If a Minister loses a no-confidence motion, then:
A) the Minister resigns
B) the whole Council of Ministers resigns
C) Lok Sabha is dissolved
D) only Prime Minister and that Minister resign
Answer:  the whole Council of Ministers resigns
    
333) When the Prime Minister tenders his resignation the Union Cabinet
A) remains automatically dissolved
B) will function under an acting/a caretaker Prime Minister
C) will function directly under the President
D) will meet under the Chairmanship of the President
Answer:  remains automatically dissolved
    
334) Who among the following is/are not appointed by the President of India?
A) Prime Minister
B) Chief Justice of India
C) Ambassadors and High Commissioners
D) Advocate General
Answer:  Advocate General
    
335) Who retains the power of declaring war or peace?
A) President
B) Prime Minister
C) Defence Minister
D) Chief of Army Staff
Answer:  President

336) During a Financial Emergency, all Money Bills passed by State Legislatures require the consent of the
A) President
B) Prime Minister
C) Union Finance Minister
D) Lok Sabha
Answer:  President
    
337) Consider the following Vice-President of India:
1. V.V. Giri
2. M. Hidayatullah
3. B.D. Jatti
4. GS. Pathak
Which one of the following is the correct chronology of their tenures?
A) 1-4-3-2
B) 2-1-3-4
C) 3-2-1-4
D) 4-1-3-2
Answer:  1-4-3-2
    
338) Who among the following have held the office of the Vice-President of India?
1. Mohammad Hidayatullah
2. Fakhruddin Ali Ahmed
3. Neelam Sanjiva Reddy
4. Shankar Dayal Sharma
A) 1,2,3 and 4
B) 1 and 4
C) 2 and 3
D) 3 and 4
Answer:  1 and 4
    
339) Who was the member of the Rajya Sabha when first appointed as the Prime Minister of India ?
A) Lal Bahadur Shastri
B) Indira Gandhi
C) Morarji Desai
D) Charan Singh
Answer:  Indira Gandhi
    
340) Which one of the following statements is correct? The Speaker of Lok Sabha can be removed by a resolution passed by:
A) a majority of all the then members of Lok Sabha
B) a majority of the then members of both Lok Sabha and Rajya Sabha
C) two-thirds majority of the total members of the Lok Sabha
D) two-thirds majority of the Lok Sabha members present and voting
Answer:  a majority of all the then members of Lok Sabha

No comments:

Post a Comment