LATEST

Friday, July 24, 2020

INDIAN NATIONAL MOVEMENT MCQS SET 23

INDIAN NATIONAL MOVEMENT MCQS SET 23

221) In which year five districts and the tribal area were taken away from Punjab to create the North-West Frontier Province ?
A) 1904
B) 1935
C) 1901
D) 1911

Answer: 1901

   
222) Who was the Governer-General of India who proposed the change of capital from Calcutta to Delhi ?
A) Lansdowne
B) Lord Curzon
C) Lord Hardinge II
D) Dufferin

Answer: Lord Hardinge II

   
223) He wanted to become a 'Muslim Gokhale'; while Gokhale returning the compliment said, 'he has true stuff in him and that freedom from all sectarian prejudice will make him the best ambassador of a Hindu-Muslim unity". The reference here is to
A) Syed Ahmad Khan
B) Aga Khan
C) MA Jinnah
D) Maulana Azad

Answer: MA Jinnah

   
224) Which one of the following pairs is not correctly matched ?
A) Bal Gangadhar Tilak Bombay Association
B) Mary Carpenter National Indian Association
C) Surendra Nath Bannerji Indian National Conference
D) Anand Mohan Bose Indian Society

Answer: Bal Gangadhar Tilak Bombay Association

   
225) What is the correct chronological sequence of the following events ? 1. British Government announced the policy of gradual self government 2. the congress-Muslim League pact 3. Introduction of dyarchy in the province 4. The Nagpur session of Congress
A) 2,1,3,4
B) 1,2,3,4
C) 2,3,1,4
D) 4,2,1,3
 

Answer: 2,1,3,4
226) The Gandhi-Irwin pact (March 1931)
A) agreed not to enforce the salt laws
B) release all political prisoners except those convicted of violence
C) the Nagpur session approved the agreement
D) the Congress was to suspend the Civil Disobedience movement

Answer: the Nagpur session approved the agreement

   
227) Bhagat Singh, Chandra Shekhar Azad and Rajguru shot dead a British police officer who they thought was
A) responsible for ordering Jallianwala massacre
B) instrumental for the introduction of Public Safety Bill
C) responsible for the murder of Lala Lajpat Rai
D) responsible for ordering the hanging of Ram Prasad Bismil

Answer: responsible for the murder of Lala Lajpat Rai

   
228) Match the following
A. Gandhiji was taken to the Yeravada prison     1. for endorsing the Delhi pact
B. Gandhiji under took a fast unto death     2. the civil Disobedience movement
C. Gandhiji was greeted with black fkag demonstrations all along his route to Karachi     3. The Congress crises of 1939
D. Gandhiji called the defeat 'more mine than his'     4. The Communal award
A) A-2, B-4, C-1, D-3
B) A-2, B-3, C-4, D-1
C) A-1, B-4, C-2, D-3
D) A-2, B-4, C-3, D-1

Answer: A-2, B-4, C-1, D-3

   
229) Pant Resolution ' passed at Tripuri Congress, 1939 is significant because (take the old one out )
A) it reiterated the Congress faith in Gandhian policies
B) it was a vote of censure against SC Bose
C) the Congress Socialist Party abstained from voting
D) following it, P Sitaramayya defeated SC Bose as the candidate for presidentship

Answer: following it, P Sitaramayya defeated SC Bose as the candidate for presidentship

   
230) Match the following
A.       Individual Satyagrah     1.     1939
B.       Forward Bloc     2.     1940
C.       Rajaji Formula     3.     1945
D.       INA Trials     4.     1944
A) A-2, B-1, C-4, D-3
B) A-3, B-1, C-4, D-2
C) A-2. B-1, C-2, D-4
D) A-3, B-4, C-2, D-1

Answer: A-2, B-1, C-4, D-3

5 comments: