ELECTRICAL MACHINCES MCQS SET 01
1. EMF Method is used for calculation of
A)Voltage Regulation
A)Voltage Regulation
B)Efficiency
C)Losses
D) None
ANSWER:A
D) None
ANSWER:A
2. Slip of Induction Motor at Starting
A)0
A)0
B)1
C)0.5
D)0.3
ANSWER:B
ANSWER:B
3. Squirrel Cage Induction Motor is having
A)High Starting Torque
B) Low Starting Torque
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:B
A)High Starting Torque
B) Low Starting Torque
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:B
4. Slipring Induction Motor is having
A)High Starting Torque
A)High Starting Torque
B) Low Starting Torque
C) Both A&B
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
ANSWER:A
5. RMF Means
A) Rotating Motive Force
B) Rotating Magnetic Field
C) Rotating Mechanical force
D) None
ANSWER:B
A) Rotating Motive Force
B) Rotating Magnetic Field
C) Rotating Mechanical force
D) None
ANSWER:B
6. Synchronous Speed (Ns)
A) 120f/P
A) 120f/P
B) 120P/f
C) Both A&B
C) Both A&B
D)None
ANSWER:A
ANSWER:A
7. Voltage Regulation is
A)E-V/V
A)E-V/V
B) V-E/V
C) E-V/E
D)V-E/E
ANSWER:A
ANSWER:A
8. Slip of Induction motor
A)Ns-Nr/Ns
A)Ns-Nr/Ns
B)Nr-Ns/Ns
C) Ns-Nr/Nr
C) Ns-Nr/Nr
D) None
ANSWER:A
ANSWER:A
9. Three Phase Slip ring Induction motor rotor is having
A) Three phase winding
B) Single Phase winding
C) Two Phase winding
D) None of these
ANSWER:A
A) Three phase winding
B) Single Phase winding
C) Two Phase winding
D) None of these
ANSWER:A
10.Three Phase Squirrel cage Induction motor rotor is having
A) Three phase winding
B) Single Phase winding
C) Two Phase winding
D)Short Circuited Copper Bars
ANSWER:D
A) Three phase winding
B) Single Phase winding
C) Two Phase winding
D)Short Circuited Copper Bars
ANSWER:D
No comments:
Post a Comment