ELECTRICAL MACHINCES MCQS SET 02
1. Induction motor Stator Voltage control method is used for
A) Speed control
A) Speed control
B) Frequency Control
C) Both A&B
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
ANSWER:A
2.Three phase Induction motor stator is of
A) 3-phase supply
A) 3-phase supply
B) 1-phase Supply
C) Both A&B
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
ANSWER:A
3. Induction Motor operates on the principle of
A) Induction
A) Induction
B) Conduction
C) Both A&B
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
ANSWER:A
4. Motor is a machine which converts
A) Mechanical Energy into Electrical Energy
B) Electrical Energy into Mechanical Energy
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:B
A) Mechanical Energy into Electrical Energy
B) Electrical Energy into Mechanical Energy
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:B
5. Generator is a machine which converts
A) Mechanical Energy into Electrical Energy
B) Electrical Energy into Mechanical Energy
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
A) Mechanical Energy into Electrical Energy
B) Electrical Energy into Mechanical Energy
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
6. Efficiency means
A) Output Power /Input power
B)Input Power/Output Power
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
A) Output Power /Input power
B)Input Power/Output Power
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
7. Core Losses are
A) Hysteresis loss
A) Hysteresis loss
B) Eddy Current Loss
C) Both A&B
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:C
ANSWER:C
8. Copper Losses are
A) I2R Losess
B) Constant Losess
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
A) I2R Losess
B) Constant Losess
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:A
9. Mechanical Losses are
A)core losses
A)core losses
B) Friction & Windage losses
C) Both A&B
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:B
ANSWER:B
10.External Resistance is observed in
A) Squirrel Cage Induction Motor
B) Slip Ring Induction Motor
C) Both A&B
A) Squirrel Cage Induction Motor
B) Slip Ring Induction Motor
C) Both A&B
D) None of these
ANSWER:B
ANSWER:B
11. What is the synchronous speed when F=60Hz, P=6
A)1000 RPM
A)1000 RPM
B) 1100 RPM
C) 1200 RPM
C) 1200 RPM
D)1300RPM
ANSWER:C
ANSWER:C
12. What is slip when Ns=1200RPM , Nr=1000RPM
A)0.15
A)0.15
B)0.16
C)0.17
D) 0.18
ANSWER:B
ANSWER:B
13. What is the value of frequency when Ns=1000 RPM , P=6
A)30Hz
A)30Hz
B)40Hz
C)50Hz
D)60Hz
ANSWER:C
ANSWER:C
14. What is the value of Nr when S=0.6, Ns=1000RPM
A)400 RPM
A)400 RPM
B)500 RPM
C)600 RPM
C)600 RPM
D)700RPM
ANSWER:A
ANSWER:A
15. Slip When Nr=Ns
A)1
A)1
B)0
C)0.5
D)0.4
ANSWER:B
ANSWER:B
No comments:
Post a Comment