MENSURATION & INSTRUMENTATION MCQS SET 01
1) The full range of audibility in audio frequency oscillator is
a. 0 to 20 Hz
b. 20 Hz to 2 kHz
c. 20 Hz to 20 kHz
d. 20 Hz to 20 MHz
ANSWER: 20 Hz to 20 kHz
a. 0 to 20 Hz
b. 20 Hz to 2 kHz
c. 20 Hz to 20 kHz
d. 20 Hz to 20 MHz
ANSWER: 20 Hz to 20 kHz
2) A liquid crystal display requires
a. An AC drive
b. A DC drive
c. Both AC and DC drive
d. None of these
ANSWER: An AC drive
a. An AC drive
b. A DC drive
c. Both AC and DC drive
d. None of these
ANSWER: An AC drive
3) The detectors used in optical sensors is
a. Photodiodes
b. Phototransistors
c. Laser
d. Only (a) and (b)
e. All the above
ANSWER: Only (a) and (b)
a. Photodiodes
b. Phototransistors
c. Laser
d. Only (a) and (b)
e. All the above
ANSWER: Only (a) and (b)
4) Optical sensors used for the displacement measurement works on the principal that
a. Intensity of light increases with distance
b. Intensity of light decreases with distance
c. Intensity of light remains constant with distance
d. Intensity of light increases with time
ANSWER: Intensity of light decreases with distance
a. Intensity of light increases with distance
b. Intensity of light decreases with distance
c. Intensity of light remains constant with distance
d. Intensity of light increases with time
ANSWER: Intensity of light decreases with distance
5) Capacitance sensor can measure very small displacement. It can be formed by varying
a. Separation
b. Area
c. Permittivity
d. Either (a) or (b) or (c)
ANSWER: Either (a) or (b) or (c)
a. Separation
b. Area
c. Permittivity
d. Either (a) or (b) or (c)
ANSWER: Either (a) or (b) or (c)
6) The ionization gauge an instrument used for the measurement of
a. Very low pressure
b. Medium pressure
c. High pressure
d. Very high pressure
ANSWER: Very low pressure
a. Very low pressure
b. Medium pressure
c. High pressure
d. Very high pressure
ANSWER: Very low pressure
7) Dead weight gauge is used for the measurement of pressure of
a. About 1000 bar
b. About 2000 bar
c. About 5000 bar
d. About 7000 bar
ANSWER: About 7000 bar
a. About 1000 bar
b. About 2000 bar
c. About 5000 bar
d. About 7000 bar
ANSWER: About 7000 bar
8) Bourdon tube is used for the measurement of gauge pressure of
a. Gas
b. Liquid fluid
c. Solid
d. Only (a) and (b)
e. All the above
ANSWER: Only (a) and (b)
a. Gas
b. Liquid fluid
c. Solid
d. Only (a) and (b)
e. All the above
ANSWER: Only (a) and (b)
9) The resistances of potential transformer winding is minimized by using
a. Thick conductors and small length of turns
b. Thin conductors and small length of turns
c. Thin conductors and large length of turns
d. Thick conductors and large length of turns
ANSWER: Thick conductors and small length of turns
10) The nominal ratio for a current transformer is given by a. Thick conductors and small length of turns
b. Thin conductors and small length of turns
c. Thin conductors and large length of turns
d. Thick conductors and large length of turns
ANSWER: Thick conductors and small length of turns
a. (rated primary winding current)/(rated secondary winding current)
b. (number of turns in the primary winding)/(number of turns in the secondary winding )
c. (number of turns in the secondary winding)/(number of turns in the primary winding )
d. (rated secondary winding current)/(rated primary winding current)
ANSWER: (rated primary winding current)/(rated secondary winding current)
No comments:
Post a Comment