LATEST

Saturday, May 30, 2020

ECONOMY MCQS SET 33

ECONOMY MCQS SET 33

321) Which country is the largest oil producing country of the world ?
A) Saudi Arabia
B) Russia
C) America
D) None of these
Answer:  Saudi Arabia
   
322) Which is an indicator of economic under-development and hackwardness ?
A) High birth rate
B) High illiteracy
C) High pressure of population on agriculture
D) All of these
Answer:  All of these
   
323) Which of the following took the decision of establishing 'South Asian Development Fund'?
A) ADB
B) World Bank
C) SAARC
D) IMF
Answer:  SAARC
   
324) The ownership right of a Company remains
A) With company Directors
B) With equity share holders
C) With debenture holders
D) With the Government
Answer:  With equity share holders
   
325) Which country is the largest producer consumer and exporter of spices in the world?
A) Indonesia
B) Brazil
C) Cuba
D) India
Answer:  India

326) TRIPS - 'Trade Related intellectual Property Rights' and 'TRIMS' Trade Related investment Measures' are associated with
A) Preston Proposal
B) Dunkel Proposal
C) Chelliah Committee
D) None of these
Answer:  Dunkel Proposal
   
327) Which is true for Finance Commission?
A) It is a statutory body
B) It is constituted under article 280 of the constitution
C) Dr.C.Rangrajan was Chairman of 12th Finance Commission
D) All of these
Answer:  All of these
   
328) VAT is introduced into the Indian Taxation System from
A) 38443
B) 38078
C) 36982
D) 38808
Answer:  38443
   
329) The new stock exchange launched in February,2013 is_________
A) ISE
B) MCX-SX
C) CSE
D) NSE
Answer:  MCX-SX
   
330) As per the data released by IMF in 2014,Indian economy is ________largest in the world in the year 2013 in GDP-PPP terms
A) 3rd
B) 2nd
C) 4th
D) 5th
Answer:  3rd

No comments:

Post a Comment