LATEST

Saturday, May 30, 2020

ECONOMY MCQS SET 35

ECONOMY MCQS SET 35

341) Which Russian Bank obtained licence from RBI to open its first branch in India(it was opened in New Delhi) ?
A) Indus Bank
B) VTB Bank
C) Grindlays Bank
D) None of these
Answer:  VTB Bank
   
342) Which reason among the following explains the low growth rate of real national income as compared to monetary national income ?
A) Population is increasing
B) Inequalities are growing
C) Price level is increasing
D) Exports are lesser than imports
Answer:  Price level is increasing
   
343) Which Comptroller Auditor General of India was appointed as the chairman of 3rd Finance Commission after his retirement ?
A) V.Narahari Rao
B) T.N.Chaturvedi
C) A.K.Roy
D) A.K.Chanda
Answer:  A.K.Chanda
   
344) The aim of the 12th Five year plan is ________
A) Faster, more inclusive and sustainable growth
B) Inclusive growth
C) Doubling per capita income in 10 years
D) Growth with equality and distributive social justice
Answer:  Faster, more inclusive and sustainable growth
   
345) Which of the following is not helpful in controlling money supply?
A) Free Market Policy
B) CRR
C) Bank Rate
D) Change in margin requirement
Answer:  Free Market Policy

346) Consider the following statement: Inflation is an increase in the average level of prices. This implies that
1. The price of essential commodities outstrips income
2. Money supply grows at a higher rate than GDP in real terms
3. The exchange rate of a currency falls
4. Fiscal deficit exceeds balance of payment deficit.
Select the correct answer from the codes given below:
A) 1, 2 and 4 only
B) 2 only
C) 1 and 4 only
D) 1, 2,3 and 4
Answer:  2 only
   
347) The existence of Black Money in the economy is recognized as a threat to the Indian economic system. Which of the following features is/are attributes of Black Money?
1. It refers to money generated through illegitimate means such as drug trade, crime, terrorism and corruption.
2. It includes counterfeit currency notes in circulation.
3. Wealth may have been generated through legitimate means but income thereon has not been declared nor the taxes due paid to the government.
4. None of the above.
Select the correct answer from the codes given below:
A) 4 only
B) 1, 2 and 3 only
C) 3 only
D) 1 and 3 only
Answer:  1 and 3 only
   
348) Which of the following is not a reason for cost-push inflation?
A) The payment of dearness allowance to employees
B) The existence of a large parallel economy
C) Fluctuations in agricultural and industrial output
D) Excessive indirect taxation
Answer:  The payment of dearness allowance to employees
    

349) Among the supply side measures to contain inflation is
A) postponing public expenditure
B) mopping up excess liquidity through taxation
C) credit control measures of RBl
D) maintaining price levels through an effective PDS
Answer:  maintaining price levels through an effective PDS   
350) The purpose of central and state warehousing corporations is to
A) distribute fertilizers and seeds
B) to refinance farm credit
C) provide storage facility
D) process agricultural products
Answer:  provide storage facility

No comments:

Post a Comment