LATEST

Saturday, May 30, 2020

ECONOMY MCQS SET 39

ECONOMY MCQS SET 39

381) Which agency is responsible for the estimation of poverty in India?
A) Planning Commission
B) Rural Development Ministry
C) Ministry of Food and Civil Supplies
D) Finance Commission
Answer:  Planning Commission   
382) It is observed that poverty in India is increasingly getting concentrated in six states. Which of the following is not one of the six states?
A) Orissa
B) Madhya Pradesh
C) Uttarakhand
D) Chhattisgarh
Answer:  Uttarakhand
   
383) Which among the following is not one of the missions announced by the Prime Minister as part of the action plan for sustainable development?
A) Solar energy
B) Water conservation
C) Family Planning
D) Tree plantation
Answer:  Family Planning
   
384) Which of the following countries has the highest population density?
A) Pakistan
B) Bangladesh
C) India
D) Sri Lanka
Answer:  Bangladesh
   
385) In demography, one consequence of the 'youth bulge', is:
A) Increase in the proportion of the population of young persons to total population
B) Increase in the absolute number of births, even when couples may have fewer children
C) Increase in the dependency ratio
D) None of the above
Answer:  Increase in the absolute number of births, even when couples may have fewer children

386) Currently, India's largest trading partner is:
A) China
B) UAE
C) USA
D) Bangladesh
Answer:  China
   
387) Which of the following factors are responsible for India's adverse Balance of Payments (BOP) situation?
1. Euro zone crisis
2. High crude oil price
3. Declining foreign investment flows
4. Falling Rupee exchange rate
Select the right answer from the following:
A) 1and 2 only
B) 1, 2 and 4 only
C) 2 and 4 only
D) 1, 2 3 and 4
Answer:  1, 2 3 and 4
   
388) Which of the following explanations for the population of India growing may not be relevant?
A) Large proportion of the population is in the reproductive age group.
B) Rampant use of sex determination tests.
C) Unmet needs of contraception.
D) Girls forced to get married below the legally permissible age
Answer:  Rampant use of sex determination tests.
   
389) The functions and powers of the centre and the states are laid down in the Constitution in:
A) Article 113
B) Article 51
C) Article 240
D) Article 254
Answer:  Article 254
   
390) Bank rate refers to:
A) the rate at which banks lend to its prime borrowers
B) the maximum rate that banks can pay for deposit
C) the rate at which banks rediscount bills with RBI
D) the rate of interest charged on inter-bank transactions
Answer:  the rate at which banks rediscount bills with RBI

No comments:

Post a Comment