LATEST

Saturday, May 30, 2020

ECONOMY MCQS SET 40

ECONOMY MCQS SET 40

391) Which of the following is not an objective of the monetary policy of RBI?
A) Boost economic development
B) Direct credit in desirable direction
C) Control inflationary pressure
D) Ensure social justice
Answer:  Ensure social justice
  
392) which of the following statements, is not correct, in respect of India's urbanization?
A) Cities account for the majority of all jobs created in India
B) Almost 25% of the urban population lives in slums
C) Migration is a major reason for urban growth
D) Ind1a's urban population accounts for 30% of the total population
Answer:  Migration is a major reason for urban growth   
393) Open market operation of RBI refers to:
A) buying and selling of shares
B) auctioning of foreign exchange
C) trading in securities
D) transaction in gold
Answer:  trading in securities
   
394) Which of the following statements is not correct?
A) India is today the second most populous country.
B) India's share in the world population is l7.5%
C) Developing countries of the world constitute 80% of global population.
D) Indonesia has the third largest population after China and India
Answer:  Indonesia has the third largest population after China and India
   
395) The purpose of the Integrated Child Protection Scheme (ICPS) is to:
A) Reduce the vulnerability of children in difficult circumstances
B) Improve the nutritional and health status of children
C) Prevent dropout of children from schools
D) Both (a) and (b)
Answer:  Reduce the vulnerability of children in difficult circumstances

396) RBI does not transact the business of which state government?
A) Nagaland
B) J&K
C) Punjab
D) Assam
Answer:  J&K
   
397) The concept of Total Fertility Rate (TFR) in population means:
A) the average number of children born to a woman during her lifetime;
B) the average number of children born to an adult male during his lifetime;
C) the average number of children born in a family
D) the average rate of growth of population.
Answer:  the average number of children born to a woman during her lifetime;
  
398) The long-term objective of National Population Policy (NPP) 2000 is to:
A) address the unmet needs for contraception;
B) bring the Total Fertility Rate (TFR) to replacement levels;
C) cover the entire population in the reproductive age with contraceptive and health care;
D) achieve a stable population at a level consistent with the requirement of sustainable economic growth
Answer:  achieve a stable population at a level consistent with the requirement of sustainable economic growth
   
399) Consider the following statements regarding the National Agricultural Policy,2000:
1. It seeks to promote sustainable agriculture.
2. Emphasis on the development of animal husbandry poultry, dairying and aquaculture.
3. It accepts the need to tax farm incomes.
4. it recognizes women's rights in land.
which of the statements given above are correct?
A) 1 and 3
B) 3 and 4
C) 1, 2 and 4
D) 1,2,3 and 4
Answer:  1, 2 and 4
  
400) Reduction of poverty is an important policy objective of most governments. Before initiating policy measures to reduce poverty, it is important to measure the extent and severity of poverty for the following reasons:
l. Unless the poor are statistically visible, they will tend to be ignored
2. Effective intervention is possible only if the policy makers have poverty data by region, caste, community, age group etc.
3. The data helps devise policy to reduce the number of poor through family planning measures
4. Monitoring of implementation of measures to reduce poverty requires robust poverty data.
Select the correct answer from the code given below:
A) 1,2 and 4 only
B) 2 and 4 only
C) 1,2,3 and 4
D) 2,3 and 4 only
Answer:  1,2 and 4 only

No comments:

Post a Comment