LATEST

Saturday, May 30, 2020

ECONOMY MCQS SET 41

ECONOMY MCQS SET 41

401) Reserve Bank of India has expressed against premature Capital Account Convertibility of the Rupee. Capital Account Convertibility has the following implications:
1. Local financial assets can be freely converted into foreign financial assets at market-determined prices.
2. There will be floating exchange rate
3. Anyone can move freely from local currency to foreign currency and vice versa
4. It does not necessarily mean zero regulation on movement of capital across borders.
Which of the above statements is/are true? Select from the choices given below:
A) 2 only
B) 1,2,3 and 4
C) 1 and 2 only
D) 2,3 and 4 only
Answer:  1,2,3 and 4   
402) The first bank managed by Indians was:
A) Punjab National Bank
B) Oudh Bank
C) Benares State Bank
D) Punjab & Sind Bank
Answer:  Oudh Bank
   
403) What do we mean by the statement, 'India has achieved national food security but has not ensured household food security'?
A) Each household does not have a buffer stock;
B) Food production has shown an increase but per capita availability has decreased;
C) There is sufficient food stock but all households do not have access to it;
D) The number of people below the poverty line has increased.
Answer:  There is sufficient food stock but all households do not have access to it;
   
404) At present each bank branch serves on an average a Population of:
A) 12000
B) 8500
C) 15000
D) 64000
Answer:  12000   
405) Which of the following is not one of the proposals under the National Textile Policy (2000)?
A) Winding up the National Textile Corporation and disposing of its assets.
B) De-reserve the garment industry from the SSI category.
C) Permit foreign companies to make 100 per cent investment.
D) Establish a Technology Mission for Cotton to increase cotton productivity by at least 50 per cent
Answer:  Winding up the National Textile Corporation and disposing of its assets.

406) The Eastern Dedicated Freight Corridor being built by Indian Railway will connect:
A) Panipat and Allahabad
B) Rajkot and Bhubaneswar
C) Jawaharlal Nehru Port and Tuglakabad
D) Ludhiana and Sonnagar
Answer:  Ludhiana and Sonnagar   
407) The Commissioner of Rail Safety is under the administrative control of:
A) Ministry of Civil Aviation
B) Cabinet Secretariat
C) Ministry of Railways
D) Ministry of Surface Transport
Answer:  Ministry of Civil Aviation
   
408) National Securities Depository Limited (NSDL) deals with:
A) bearer bonds
B) GDRs
C) electronic shares
D) debentures
Answer:  electronic shares
   
409) The share of agriculture in the national output has declined from 57 per cent (1950-51) to less than 20 per cent now because
A) there has been a decline in productivity in agriculture
B) the gross cropped area has decreased as a result of urbanization
C) liberalization has led to large scale import of agricultural products
D) the share of other sectors has increased reducing the Weight age for agriculture
Answer:  the share of other sectors has increased reducing the Weight age for agriculture
   
410) The National Manufacturing Policy (2011) seeks to increase the share of manufacturing in India's GDP to 25% within a decade. Which of the following steps are being taken to achieve this goal?
1. Encourage foreign investment and technology
2. Strengthen the competitiveness of the enterprises in the country
3. Impose restrictions on the import of foreign manufactures
4. Rationalization of business regulations to red compliance burden.
Select the correct answer from the following:
A) 1, 2 and 4 only
B) 1, 3 and 4 only
C) 1, 2, 3 and 4
D) 1 and 4 only
Answer:  1, 2 and 4 only

No comments:

Post a Comment