ECONOMY MCQS SET 42
411) Consider the following facts about Indian Agriculture1. The share of agriculture in India's GDP has declined from 30 percent in 1990-91 to 14.5 per cent in 2010-11
2.About 52% of the total workforce is still employed in the farm sector
3.The rate of growth of Agriculture has been steadily increasing
4.A one percentage growth in agriculture is at least two to three times more effective in reducing poverty than the same growth emanating from non-agriculture sectors.
which of the statements given above is/are correct'?
A) 1, 2 and 4 only
B) 4 only
C) 2 and 3 only
D) 1, 2, 3 and 4
Answer: 1, 2 and 4 only
412) With reference to irrigation in India, consider the following statements:
1, Ground water irrigation suffers from over-exploitation in most states, particularly in the North West
2. Reforms in the power sector will improve the overall ground water situation in India.
which of the statements given above is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) Neither 1 nor 2
D) Both 1 and 2
Answer: Both 1 and 2
413) With reference to the National Mission on Sustainable Agriculture (NMSA) consider the following statements;
1. It seeks to transform Indian agriculture into a Climate-resilient production system.
2. It will provide carbon credit to organic farmers
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: 1 only
414) Which of the following is a pension scheme for workers in the unorganized sector, who do not have access to the social security net?
A) Swabhiman
B) Swashakti
C) Swavalamban
D) Swayamsiddha
Answer: Swavalamban
415) GNP is different from GDP as the former includes
A) export income
B) indirect taxes
C) depreciation
D) net income from abroad
Answer: net income from abroad
416) Which unit of valuation is known as 'paper gold'?
A) Eurodollar
B) Petrodollar
C) SDR
D) GDR
Answer: SDR
417) Which of the following explains the initiative named 'Project Arrow'?
A) Project of Defence Department to improve its missile capability
B) A scheme by the Department of Posts to restructure its core operations
C) Project of Department of Space to strengthen its liquid propulsion rocket technology.
D) None of the above
Answer: A scheme by the Department of Posts to restructure its core operations
418) Universal Service Obligation Fund (USOF) has been created to support
A) Establishment of Primary Health Centers in remote areas.
B) Provision of educational facilities for nomadic tribes.
C) Extend communication facilities to rural and remote areas.
D) None of the above
Answer: Extend communication facilities to rural and remote areas.
419) DSM under WTO is a mechanism for:
A) development service
B) derivatives sector
C) Settlement of disputes
D) dangerous substances
Answer: Settlement of disputes
420) Consider the following statements on Viability Gap Funding (VGF):
1.It seeks to support infrastructure projects
2.Such projects may be economically justified but may not be financially viable.
3.Projects should be undertaken through PPP mode.
4.The private sector sponsor should be selected through a process of competitive bidding.
Which of the statement/s given above is/are correct?
A) 2, 3 and 4 only
B) 1 and 2 only
C) 1, 2, 3 and 4
D) 2 and 4 only
Answer: 2, 3 and 4 only
No comments:
Post a Comment