LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 09

BANKING SYSTEM MCQS SET 09

81) Consider the following liquid assets
1. Demand deposits with the banks
2. Time deposits with the banks
3. Savings deposits with the banks
4. Currency
The correct sequence of these assets in the decreasing order of liquidity is
A) 1-4-3-2
B) 4-3 2-1
C) 2-3-1-4
D) 4-1-3-2
Answer: 4-1-3-2

    
82) As we all know, Indian money market is divided in three sectors, namely organised sector, unorganised sector and co-operative sectors. Call money market Is the part of which of the following?
A) Organised sector
B) Unorganised sector
C) Co-operative sector
D) All of the above
Answer: Organised sector
   

83) Priority sector lending by banks in India Constitutes the lending to
A) agriculture
B) micro and small enterprises
C) weaker sections
D) All of the above
Answer: All of the above

    
84) The terms 'Marginal Standing Facility Rate' and 'Net Demand and Time Liabilities', sometimes appearing in news, are used in relation to
A) banking operations
B) communication networking
C) military strategies
D) supply and demand of agricultural products
Answer: banking operations

    
85) Shishu, Kishor and Tarun are the schemes of
A) Regional Rural Banks
B) Micro Units Development and Refinance Agency Limited (MUDRA)
C) Small Industries Development Bank of India
D) Industrial Development Bank of India
Answer: Micro Units Development and Refinance Agency Limited (MUDRA)


86) Consider the following statements
1. Foreign banks are allowed to operate in India through branches and representative offices only.
2. The largest branch network of foreign banks in India is the Standard Chartered Bank.
Which of the above statements is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Both 1 and 2

    
87) Consider the following criteria with regards to the allotment of different districts to Indian banks under the Lead Bank Scheme
1. Size of the Banks.
2. Adequacy of its resources to take part in Lead bank scheme.
3. Regional orientation of the banks
4. Banks wishes to involve in Loan Mela
Which of the criteria given above are considered for the selection of banks to take part in the 'Lead Bank Scheme'?
A) 1, 2, 4 and 4
B) 1, 2 and 3
C) 2 and 3
D) 3 and 4
Answer: 1, 2 and 3

    
88) Which among the following is/are recommended by the Basel accord?
1. Banking
2. Regulations with regard to capital risk
3. Regulations with regard to market risk
4. Regulations with regard to operational risk
Choose the correct answer from the codes given below
A) Only 1
B) 2 and 3
C) 2, 3 and 4
D) All of these
Answer: All of these

    
89) Consider the following statements
1. Priority sector Lending is started since the establishment of the Banking system in India.
2. Priority Sector Lending is mainly aimed to give adequate assistance to those sectors which contributed a significant proportion of national product.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Only 2

    
90) Consider the following statements
1. Differential Interest Rate (DIR) Scheme was introduced in the Fifth Five Year Plan in India.
2. Under the DIR Scheme, Public Sector Banks give loans and advance to the weaker sections of the society who have no tangible security.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Both 1 and 2

No comments:

Post a Comment