LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 10

BANKING SYSTEM MCQS SET 10

91) Retail Banking is to provide banking services
A) only to individual customers in an integrated manner.
B) entirely to agricultural sector only.
C) only to Self Help Group for their survival.
D) None of the above
Answer: only to individual customers in an integrated manner.

    
92) Which of the following grants/grant direct credit assistance to rural households?
1. Regional Rural Banks
2. National Bank for Agriculture and Rural Development
3. Land Development Banks
Select the correct answer using the codes given below
A) 1 and 2
B) Only 2
C) 1 and 3
D) All of the above
Answer: 1 and 3

    
93) Consider the following statements
1. Allahabad Bank was the first bank to be established exclusively by Indians.
2. Seven banks forming subsidiary of State Bank of India was nationalised in 1960.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Both 1 and 2

    
94) Consider the following statements
1. Global Trust Bank (GTB) has been amalgamated with the Punjab National Bank.
2. The second report of the Kelkar Committee dealing with direct and indirect taxes has maintained its original recommendation including the abolition of exemptions relating to housing loans.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Only 2

  
95) Consider the following statements
1. The maximum limit for house holding of India promoters in private sectors banks in India is 49% of the paid up capital.
2. Foreign Direct Investment (FDI) upto 49% from all sources is permitted in private sector banks in India under the automatic route.
Arrange the following correctly
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Only 2


96) Which of the following is the objective of Net Stable Funding Ratio ?
A) To ensure that banks maintain a stable deposit ratio in and off balance sheet activities
B) To ensure that banks maintain a stable statutory liquidity ratio
C) To ensure that banks maintain a stable funding profile and off balance sheet activities
D) None of the above
Answer: To ensure that banks maintain a stable funding profile and off balance sheet activities

    
97) Which among the following committees was on banking sector reforms?
A) Narasimham I
B) Narasimham II
C) Narasimham III
D) Damodaran Committee
Answer: Narasimham II

    
98) Which of the following Public Sector Bank's emblem figures a dog and the words 'faithful friendly' in it?
A) Punjab National Bank
B) Syndicate Bank
C) Oriental Bank of India
D) State Bank of India
Answer: Syndicate Bank

    
99) In India, the first bank of limited liabilities managed by Indians and founded in 1881 was
A) Hindustan Commercial Bank
B) Oudh Commercial Bank
C) Punjab National Bank
D) Punjab and Sind Bank
Answer: Oudh Commercial Bank
    

100) In India, the interest rate on savings accounts in all the nationalised commercial banks is fixed by
A) Union Minister of Finance
B) Union Finance Commission
C) Indian Bank's Association
D) None of the above
Answer: None of the above

No comments:

Post a Comment