LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 11

BANKING SYSTEM MCQS SET 11

101) Consider the following events in the Indian Financial System
1. Nationalisation of Reserve Bank of India.
2. Foundation of Punjab National Bank.
3. Nationalisation of State Bank of India.
4. Establishment of NABARD.
Arrange the events given above chronologically and select the correct answer using the codes given below
A) 1, 2, 3, 4
B) 1, 2, 4, 3
C) 2, 1, 4, 3
D) 2, 1, 3, 4
Answer: 2, 1, 3, 4

    
102) Which of the following Indian banks is not a nationalised bank?
A) Corporation
B) Dena Bank
C) Federal Bank
D) Vijaya Bank
Answer: Federal Bank

    
103) Which among the following is/are the recommendations of Nachiket Mor Committee?
1. Every adult of our country should have a bank amount by 1st January, 2016.
2. Abolition of interest subsidies.
3. Unified financial redress agency under Finance Ministry for customer grievances
4. Raising priority sector lending cap for bank to 70% from current 40%.
Choose the right answer from the following
A) 1, 2 and 3
B) Only 4
C) 2 and 4
D) All of the above
Answer: 1, 2 and 3
    

104) Which of the following committees was constituted to scrutinise the application for new banks in India ?
A) Bandhan Committee
B) Deepak Mohanty Committee
C) Bimal Jalan Committee
D) Khandewal Committee
Answer: Bimal Jalan Committee

    
105) Which of the following is/are the objectives of MUDRA Bank ?
1. Regulate the lender and borrower of microfinance and bring stability to microfinance system.
2. Extent finance and credit support to Microfinance Institutions and agencies.
3. Develop the standardised covenants that will form the backbone of the last mile business in future.
4. Introduce appropriate technologies to assist in the process of efficient lending, borrowing and monitoring of distributed capital.
Choose the right answer from the following codes
A) 1 and 2
B) 1, 2, 3 and 4
C) 3 and 4
D) None of these
Answer: 1, 2, 3 and 4


106) Which among the following currencies is the costliest?
A) French Franc
B) Swiss Franc
C) Euro
D) Pound sterling
Answer: Pound sterling

    
107) Which one of the following is correctly matched?
List I      List II
(Bank)      (Headquarters)
1. Standard Chartered       : United Kingdom
2. Citibank       : United States
3. Dresdner Bank AG       : Germany
Select the correct answer using the codes given below
A) 1 and 2
B) Only 1
C) 2 and 3
D) All of these
Answer: All of these

  
108) Which among the following rural banks has been named after a river?
A) Prathana Bank
B) Varada Grameen Bank
C) Thar Anchalik Grameen Bank
D) None of the above
Answer: Varada Grameen Bank

    
109) Which of the following banks newly introduced smart up for startups to fulfil all their banking needs ?
A) HDFC
B) ICICI
C) RBI
D) SBI
Answer: HDFC

    
110) A scheduled bank is the one which is included in the
A) II Schedule of Banking Regulation Act
B) II Schedule of Constitution
C) II Schedule of RBI Act
D) None of the above
Answer: II Schedule of RBI Act

No comments:

Post a Comment