LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 12

BANKING SYSTEM MCQS SET 12

111) Which among the following Is/are true about the contactless credit cards launched by ICICI ?
1. The card is powered by 'VISA Pay Wave' contactless technology.
2. The card can also be used by dipping or swiping at non-contactless merchants.
3. It offers dual advantage of reward programme on the expenses and repayments of credit cards.
4. The technology enables cardholder to make payments by simply tapping card at contactless enabled terminals in more than 48 countries including India.
Choose the right answer from the following codes
A) 1, 2, 3 and 4
B) 1 and 4
C) 2 and 3
D) 1,3 and 4
Answer: 1, 2, 3 and 4

    
112) Consider the following about the Lead Banks' role in the Lead Bank Scheme
1. To co ordinate the Co-operative banks, commercial banks and other financial institutions in their allotted districts.
2. To survey and Identify the unbanked districts and take initiatives to open bank branches.
3. To estimate the deposits potential and the credit gaps and fill the vacuum in the districts.
Which of the roles given above is/are correct?
A) Only 1
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) All of these
Answer: All of these
    

113) Which of the followings is called a 'Banker's Cheque"?
A) Demand Draft
B) Debit Card
C) Pay Order
D) Fixed Deposit
Answer: Demand Draft

    
114) Consider the following statements.
Regional Rural Banks
1.have limited area of operations.
2. have free access to liberal refinance facilities with NABARD.
3.are required to lend only to weaker sections.
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 and 2
B) 1 and 3
C) 2 and 3
D) Only 2
Answer: 1 and 2

    
115) Whose signature is found on one rupee notes in India?
A) The Secretary, Finance
B) The Governor, RBI
C) The PM of India
D) None of the above
Answer: The Secretary, Finance


116) Consider the following statements
1. The Lok Sabha has unanimously passed Insolvency and bankruptcy code 2015 by a voice vote.
2. The code has no time bound for its process.
Which of the above statements is/are true?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) None of them
Answer: Only 1

  
117) Consider the following statements
1. The Lead Bank Scheme was started after the nationalisation of the 14 banks.
2. None of the private banks were participated in the lead bank scheme.
Which of the statements given above is/are correct?
A) Only 1
B) Only 2
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Only 1

    
118) Which of the following is the first private sector bank to open dedicated branch for start ups in India?
A) ICICI
B) HDFC
C) RBI
D) Indus Ind Bank
Answer: RBI

    
119) Which one among the following Nationalised Banks is the most latest in the term of establishment?
A) Punjab National Bank
B) Punjab and Sind Bank
C) Bank of Baroda
D) Oriental Bank of Commerce
Answer: Oriental Bank of Commerce
    

120) Which of the following is the correct definition of Hot Money?
A) This is the fund which is dumped into a country to get the advantage of a favourable interest rate and hence bring high returns.
B) This is the fund which is provided by a bank in US Dollar at very short notice at a very high rate of interest and for a longer period of repayment.
C) This is the fund which is pushed into market through Hawala or some other such illegal method and is sometime referred to also as Black Money.
D) Both 'a' and 'c'
Answer: This is the fund which is dumped into a country to get the advantage of a favourable interest rate and hence bring high returns.

No comments:

Post a Comment