LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 15

BANKING SYSTEM MCQS SET 15

141) The first bank the Bank of Hindustan was established in:
A) 1780
B) 1790
C) 1770
D) 1802
Answer: 1770

    
142) Co-operative Banks in India are operated under which of the following acts?
A) Cooperative Societies Act in 1904
B) Banking Regulation Act, 1949
C) Company Act, 1956
D) Cooperative Societies Act in 1912
Answer: Cooperative Societies Act in 1912

    
143) Which of the following is incorrectly matched?
A) IDBI Bank Limited - 1954
B) Export-Import Bank of India 1982
C) Small Industries Development Bank of India (SIDBI) 1990
D) Industrial Finance Corporation of India 1948
Answer: IDBI Bank Limited - 1954

    
144) In which year IDBI transformed from a development financial institution into a bank?
A) 1964
B) 1994
C) 2004
D) 2007
Answer: 2004
   

145) In India, the first bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was:
A) Hindustan Commercial Bank
B) Oudh Commercial Bank
C) Punjab National Bank
D) Punjab and Sind Bank
Answer: Oudh Commercial Bank


146) Which amidst the following rural banks has been named after a river?
A) Prathama Bank
B) Varada Grameen Bank
C) Thar Anchalik Grameen Bank
D) Aravali Kshetriya Grameen Bank
Answer: Varada Grameen Bank

    
147) A Scheduled Bank is one which is included in the:
A) II Schedule of Banking Regulation Act
B) II Schedule of Constitution
C) II Schedule of Reserve Bank of India Act
D) None of the above
Answer: II Schedule of Banking Regulation Act

    
148) Banks in India are regulated by:
A) The Reserve Bank of India Act, 1934
B) The Banking Regulation Act, 1949
C) The Reserve Bank of India (Amendment and Misc. Provisions) Act, 1953
D) The Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) Act, 1980
Answer: The Banking Regulation Act, 1949
    

149) The RBI was nationalised in:
A) 1935
B) 1940
C) 1949
D) 1955
Answer: 1949
    

150) A Scheduled Bank refers to:
A) Banks, which are not included in the second schedule of RBI Act 1934.
B) Banks, which have a paid up capital and reserves of an aggregate value of not less than ₹ 5 lakhs.
C) Banks which are known as the cooperative banks by the RBI
D) All nationalized banks including private banks
Answer: Banks, which have a paid up capital and reserves of an aggregate value of not less than ₹ 5 lakhs.

No comments:

Post a Comment