LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 16

BANKING SYSTEM MCQS SET 16

151) The general superintendence and direction of the RBI is entrusted to the Central Board of
Directors which consists of:
A) 16 members
B) 4 directors
C) 20 members
D) 4 local boards
Answer: 20 members

  
152) Which of the following is correct as to the chronological order of nationalization?
A) RBI, SBI, 14 Banks, 6 Banks
B) SBI, RBI, 6 Banks, 14 Banks
C) 14 Banks, SBI, RBI, 6 Banks
D) RBI, 6 Banks, SBI, 14 Banks
Answer: RBI, SBI, 14 Banks, 6 Banks

    
153) Which of the following is/are major functions of the Reserve Bank of India?
1. Note Issue
2. Banker to Government
3. Banker's Bank
4. Custodian of Exchange Reserves
A) 1, 2 and 3
B) 2, 3 and 4
C) 1 and 3
D) 1, 2, 3 and 4
Answer: 1, 2, 3 and 4
    

154) Which of the following is NOT a function of the Reserve Bank of India?
A) Acceptance of deposits from public
B) Controller of Credit
C) Note Issue
D) Banker's Bank
Answer: Acceptance of deposits from public
    

155) Who among the following is the first Governor of the Reserve Bank of India from 1
April 1935 to 30 June 1937?
A) Sir James Taylor
B) Sir Osbrone Smith
C) K. G. Ambegaonkar
D) Sir C. D. Deshmukh
Answer: Sir Osbrone Smith


156) Who among the following was the Governor of RBI when India got independence?
A) Sir James Taylor
B) Sir Benegal Rama Rau
C) Sir C D Deshmukh
D) K G Ambegaonkar
Answer: Sir C D Deshmukh
    

157) The first bank of limited liability managed by Indians was:
A) The Commercial Bank of India
B) Allahabad Bank
C) Oudh Commercial Bank
D) Punjab National Bank Ltd.
Answer: Oudh Commercial Bank
    

158) For regulation of the Insurance Trade in the country the Government has formed:
A) SEBI
B) Reserve Bank of India
C) Insurance Regulatory and Development Authority
D) General Insurance Corporation
Answer: Insurance Regulatory and Development Authority

    
159) The best way, a bank can avoid loss is to :
A) lend only to individuals known to the bank
B) accept sound collateral
C) give only short-term loans
D) lend only to bank's old customers
Answer: lend only to individuals known to the bank
    

160) The system of value added taxation is applicable to:
A) excise duties
B) income tax
C) estate duty
D) taxes on agricultural income
Answer: excise duties

No comments:

Post a Comment