LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 17

BANKING SYSTEM MCQS SET 17

161) In order to be scheduled to the Reserve Bank of India, a bank should have capital and
reserve of not less than:
A) 1 lakh
B) 5 lakhs
C) 10 lakhs
D) 50 lakhs
Answer: 5 lakhs
    

162) The number of Banks nationalised since 1969 is :
A) 8
B) 12
C) 14
D) 20
Answer: 20
    

163) The largest Public Sector Bank in India is:
A) Central Bank
B) State Bank of India
C) Punjab National Bank
D) Indian Overseas Bank
Answer: State Bank of India

    
164) The Reserve Bank of India was established in:
A) 4/1/1935
B) 6/1/1935
C) 8/1/1934
D) 5/1/1936
Answer: 4/1/1935

    
165) 14 major Indian commercial banks of the country were nationalized in:
A) 7/1/1965
B) 6/1/1960
C) 7/1/1969
D) 1/1/1949
Answer: 7/1/1969


166) Which of the following is not a function of a commercial bank?
A) Providing project finance
B) Selling Mutual Funds
C) Deciding policy rates like CRR, Repo Rates / SLR etc.
D) Settlement of payments on behalf of the customers
Answer: Deciding policy rates like CRR, Repo Rates / SLR etc.

    
167) On the basis of suggestions of which of the following committee, the Banking Regulation
Act was amended in 1993 to open the gates for the new private sector banks?
A) Narasimham Committee
B) Rangarajan Committee
C) Rajaraman Committee
D) Goiporia Committee
Answer: Narasimham Committee

    
168) Which of the following Is the Banker of the Banks?
A) IDBI
B) SBI
C) RBI
D) SBI and RBI
Answer: RBI

    
169) The financial year of RBI begins on:
A) 4/1/2018
B) 6/1/2018
C) 6/30/2018
D) 7/1/2018
Answer: 7/1/2018
    

170) Which of the following is not true about the Reserve Bank of India?
A) It regulates the currency and credit system of India
B) It maintains the exchange value of the rupee
C) Foreign exchange reserves are kept by RBI
D) One rupee notes and coins are issued by RBI
Answer: One rupee notes and coins are issued by RBI

No comments:

Post a Comment