BANKING SYSTEM MCQS SET 18
171) When was the Reserve Bank of India taken over by the Government?A) 1945
B) 1948
C) 1982
D) 1956
Answer: 1948
172) Who is responsible for the collection and publication of monetary and financial information?
A) Finance Commission
B) Finance Ministry
C) Reserve Bank of India
D) Auditor and Comptroller General of India
Answer: Reserve Bank of India
173) The Reserve Bank of India issues:
A) all the currency notes
B) all the currency notes except the one rupee note
C) all the currency notes except the hundred rupee note
D) only notes of ₹ 10 and above
Answer: all the currency notes except the one rupee note
174) Nationalisation of banks was done with the purpose of:
A) financing the industries
B) improving credit facilities
C) consolidating the economy
D) improving security of deposits
Answer: consolidating the economy
175) Which two of the following nationalized banks have been merged as per the
recommendation of the Narsimhan Committee?
A) New Bank of India and Bank of India
B) Central Bank of India and Corporation Bank
C) Parur Bank of India and Bank of India
D) Punjab National Bank and New Bank of India
Answer: Punjab National Bank and New Bank of India
176) The acronym SRO, being used in the capital market for various market participants, stands
for which one of the following?
A) Self-Regulatory Organisations
B) Small Revenue Operators
C) Securities Roll-back Operators
D) Securities Regulatory Organisations
Answer: Self-Regulatory Organisations
177) Who among the following acts as the watchdog of capital market in India?
A) Reserve Bank of India
B) Industrial Development Bank of India
C) Securities Exchange Bank of India
D) Ministry of Finance
Answer: Securities Exchange Bank of India
178) Which of the following schemes is launched specifically for helping senior citizens to avail
loan by mortgage of their residential property?
A) English Mortgage Scheme
B) Senior Capital Loan Scheme
C) Reverse-Mortgage Loan Scheme
D) DEMAT Account Scheme
Answer: Reverse-Mortgage Loan Scheme
179) Consider the following events:
1. Conversion of Imperial Bank of India into S.B.I.
2. Establishment of NABARD
3. Setting up of RRBs
4. Nationalisation of R.B.I.
The correct chronological sequence of these events is :
A) 4,1,2,3
B) 4,1,3,2
C) 1,4,3,2
D) 1,4,2,3
Answer: 4,1,3,2
180) National Savings Certificate matures at the end of :
A) Six years
B) Seven years
C) Ten years
D) Twelve years
Answer: Six years
No comments:
Post a Comment