LATEST

Tuesday, June 9, 2020

BANKING SYSTEM MCQS SET 20

BANKING SYSTEM MCQS SET 20

191) The National Stock Exchange functions from:
A) New Delhi
B) Mumbai
C) Nagpur
D) Kolkata
Answer: Mumbai

    
192) Abid Hussain Committee is related to reforms in ________ industries.
A) private sector
B) large
C) public sector
D) small
Answer: public sector
    

193) Among the following, which one is not a credit rating agency operating in India?
A) CRISIL
B) ICRA
C) CARE
D) Dow Jones
Answer: Dow Jones

    
194) The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in hand and total
assets. This is called:
A) SBRC (Statutory Bank Ratio)
B) SLR (Statutory Liquid Ratio)
C) CBR (Central Bank Reserve)
D) CLR (Central Liquid Reserve)
Answer: SLR (Statutory Liquid Ratio)

    
195) According to the RBI directions, a NBFC (Non Banking Finance Company) must possess a
Net-owned Fund of the amount:
A) minimum ₹ 5 lakh
B) minimum ₹ 10 lakh
C) minimum ₹ 25 lakh
D) minimum ₹ 50 lakh
Answer: minimum ₹ 25 lakh


196) Non-Banking Financial Company (NBFC) does not have which of the following functions?
A) Equipment leasing
B) Housing finance and investments in financial securities
C) Hiring & purchasing assets
D) Demand deposits
Answer: Demand deposits

    
197) Green Banking Channel has been launched by:
A) UTI
B) SBI
C) RBI
D) ICICI
Answer: SBI

    
198) Participatory Notes (PNs) are associated with which one of the following?
A) Consolidated Fund of India
B) Foreign Institutional Investors
C) United Nations Development Programme
D) Kyoto Protocol
Answer: Foreign Institutional Investors
    

199) Consider the following Acts.
A. Enactment of Banking Regulation Act
B. Nationalisation of State Bank of India
C. Nationalization of SBI subsidiaries
D. Nationalisation of 14 major Banks.
Choose the right option for the correct chronological order of the above acts.
A) A-B-D-C
B) B-A-C-D
C) A-B-C-D
D) C-B-A-D
Answer: A-B-C-D

    
200) "Repo rate' is the rate at which:
A) the Reserve Bank of India lends to State Government
B) the international aid agencies lend to Reserve Bank of India
C) the Reserve Bank of India lends to banks
D) the banks lend to Reserve Bank of India
Answer: the banks lend to Reserve Bank of India

No comments:

Post a Comment