BANKING SYSTEM MCQS SET 21
201) Repo rate is decided by which of the following organizations?A) SEBI
B) AMFI
C) RBI
D) All Banks
Answer: RBI
202) Recession is:
A) Rise in the cost of production, especially because of wage increase
B) Reduction in production and employment for want of sufficient demand for goods
C) Increase in money supply without a matching increase in production
D) All of the above
Answer: Reduction in production and employment for want of sufficient demand for goods
203) The Securities and Exchange Board of India has been set up to :
1. protect the interests of investors
2. to regulate the activities of brokers in the stock market
3. to ensure transparency in operation in the stock market.
4. to encourage a healthy growth of the stock market
Choose your answer from:
A) 1 and 2
B) 1, 2 and 4
C) 1, 2 and3
D) 1, 2, 3 and 4
Answer: 1, 2, 3 and 4
204) What is full form of PPP as used in financial world?
A) Purchasing Power Parity
B) Per capita Potential Purchases
C) Public Per capita Power
D) Present Purchasing Power
Answer: Purchasing Power Parity
205) Insurance business in India is regulated by:
A) Life Insurance Corporation of India (LIC)
B) Securities Exchange Board of India (SEBI)
C) Reserve Bank of India (RBI)
D) Insurance Regulatory & Development Authority (IRDA)
Answer: Insurance Regulatory & Development Authority (IRDA)
206) The Insurance Regulatory Development Authority (IRDA) was established on which of the
following committee's recommendations?
A) Rangarajan Committee
B) Malhotra Committee
C) Chelliah Committee
D) Narashimam Committee
Answer: Malhotra Committee
207) Which among the following is the oldest Development Financial Institution of India?
A) UTI
B) IDBI
C) ICICI
D) IFCI
Answer: IFCI
208) ICICI stands for:
A) Infrastructure Credit and Investment Corporation of India
B) Industrial Credit and Investment Company of India
C) Innovative Credit and Investment Corporation of India
D) Industrial Credit and Investment Corporation of India
Answer: Industrial Credit and Investment Corporation of India
209) ICICI was established in:
A) 1949
B) 1952
C) 1955
D) 1971
Answer: 1955
210) Consider the following statements:
1. The National Housing Bank, the apex institution in housing finance in India, was set up as a wholly owned subsidiary of the Reserve Bank of India
2. The Small Industries Development Bank of India was established as a wholly owned subsidiary of the Industrial Development Bank of India
Which of the statements given above is/are correct?
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
Answer: Both 1 and 2
No comments:
Post a Comment